Expositie Hendrik Milan de Leeuw

zaterdag 7 oktober 2017 12:00
Expositie Hendrik Milan de Leeuw

Van zondag 20 augustus tot en met zaterdag 7 oktober exposeert kunstschilder Hendrik Milan de Leeuw, geboren in 1954 te Schaesberg, in Boekhandel Dominicanen. Hij volgde zijn opleiding aan de Stadsacademie Maastricht, de Academie St. Joost te Breda en de Rietveldacademie in Amsterdam. Hij woont en werkt momenteel in Maastricht.

Hendrik Milan: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het nog steeds mogelijk is om met traditionele middelen kunst te maken die er toe doet. Het werken met verf op doek of papier, het spelen met vorm en kleur, om zo een beeld op te roepen, schenkt mij een groot genoegen. De abstracte waarden zoals vorm, kleur, ritme en het karakter van de verfhuid zijn bepalend. Voor mij doet de inhoud van een kunstwerk er niet toe, het gaat om de uitwerking, de vorm.’

Al vanaf zijn jeugd heeft Hendrik Milan een passie voor kunst en kunstgeschiedenis. Zijn werk is geworteld in de schilderkundige traditie. Geïnspireerd wordt hij door het werk van de grote meesters. Vooral de schilderkunst van de 20ste eeuw, zoals het expressionisme, het surrealisme en het abstract expressionisme, laat sporen na in zijn werk.

‘Ik denk dat ik ondanks deze grote voorbeelden tot een eigen, persoonlijke beeldentaal ben gekomen. Hiermee bedoel ik niet een stijl, een stijl is te star. Ik probeer vast te houden aan de vrijheid en elk schilderij weer als een nieuw avontuur te zien, waarbij de uitkomst nooit bij voorbaat vast staat. Elk schilderij is een experiment en heeft zijn eigen wetten.

Een schilderij is voor mij geslaagd als het een eigen wereld oproept, parallel aan de werkelijkheid, en dat zich op een poëtische manier tot de werkelijkheid verhoudt.’

De expositie is elke dag te bezichtigen tijdens de openingstijden van Boekhandel Dominicanen.

Informatie: Hendrik Milan de Leeuw, www.hendrikmilan.nl, [email protected], 06-12631901.

pro-mbooks3 : libris