Dante Alighieri Maastricht: Inizio Stagione

woensdag 12 september 2018 18:30
Dante Alighieri Maastricht:  Inizio Stagione

Woensdag 12 september | 18:30 uur, zaal open 18:15 uur.

 

Dante Alighieri Maastricht: houdt jaarlijks de Inizio Stagione bij Boekhandel Dominicanen

dit jaar met onder andere lezing: "AUSTERA ELEGANZA, Turijn in beeld, woord en klank."

18.30u – 20.00u; presentatie docenten, inschrijvingen.                                  

20.00u – 22.00u; lezing over Turijn door P.Schiozzi en P.Bakker.

De lezing is gratis toegankelijk voor leden. Voor introducees wordt een bijdrage van Euro 5,-- gevraagd (ter plaatse betalen).

Na afloop van de lezing kan er worden nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje.

AUSTERA ELEGANZA

Turijn in beeld, woord en klank.

Turijn gold lange tijd als typische, industriële werkstad in Noord-Italië en als het lelijke zusje van klassieke parels als Venetië, Rome en Firenze. Sinds het in oude luister herstellen, aan het begin van deze eeuw, van deze voormalige hoofdstad van het verenigde Italië, straalt Turijn weer als vanouds: de grandeur van de paleizen in en rondom de stad, het rijke erfgoed aan abdijen en kerken, de imponerende pleinen, de culinaire geneugten en het veelkleurige culturele leven maken van de huidige hoofdstad van Piemonte een niet meer te missen reisdoel.

In deze lezing zullen Patrizia Schiozzi en Pieter A. Bakker lijnen trekken tussen het mythische begin, de Romeinse tijd, het koninklijke verleden (toen het huis Savoye de stad als domicilie koos) en het opnieuw luisterrijke heden. Cultuurgeschiedenis, eigen ervaringen en onvermoede wetenswaardigheden zullen samenkomen tot een ode in beeld, woord en klank. De lezing is in het Nederlands maar er wordt, indien mogelijk, ook Italiaans gesproken.

Patrizia Schiozzi is Turijnse van geboorte. Sinds 1986 woont zij in Nederland. Italië en met name haar geboortestad kunnen echter rekenen op jaarlijkse bezoeken. Ze zet vol trots haar professie (als ontwerper van websites) en hobby (fotografie) in om de herboren stad over het voetlicht te brengen.

Pieter A. Bakker is muziekhistoricus. Hij verzorgt cursussen en lezingen voor zijn bureau

Musica Docet (www.musicadocet.nl) en richt zich daarbij o.a. op facetten van de Italiaanse muziek- en cultuurgeschiedenis.

pro-mbooks2 : libris