Dominicanen leesclub: Ushashi Inoue

zondag 16 september 2018 10:30
Dominicanen leesclub: Ushashi Inoue

Sinds begin dit jaar zijn we bij Boekhandel Dominicanen gestart met onze eigen leesclubbijeenkomsten. Zondagmorgen 16 september komt de Japanse literatuur aan bod met de boeken van Yashushi Inoue: ‘Het Jachtgeweer’ en ‘Stierensumo’. De leesclub wordt geleid door Maria Kleijnen.

In de vorige nieuwsbrief stond de datum van 22 september. De leesclub is echter verplaatst naar 16 september. Inloop is vanaf 10.00 uur. De leesclub vindt plaats van 10.30 tot 12.00 uur, de Dominicanenkerk is dan speciaal geopend voor de deelnemers aan de leesclub. Deelname kost €5,00 (incl. drankje). U kunt zich aanmelden via [email protected]. Het is aan te bevelen om van tevoren het boek te lezen. Mocht u meer willen weten: in onze boekhandel vindt u extra informatie.

Yashushi Inoue

Yashushi Inoue (1907 – 1991) debuteerde op 42-jarige leeftijd met Het Jachtgeweer, na een carrière als journalist en literair recensent. Direct daarna verscheen Stierensumo, waarvoor hij de prestigieuze Akutagawa-prijs voor nieuw talent won. In totaal publiceerde Inoue circa vijftig romans en 150 korte verhalen. In 1976 kreeg Inoue de Japanse Orde van Culturele verdienste toegekend, een ridderorde voor schrijvers, kunstenaars en onderzoekers.

Stierensumo

Tsugami, de jonge hoofdredacteur van een gloednieuwe krant in het Osaka van vlak na de oorlog, laat zich overhalen om een traditioneel Japans stierengevecht te organiseren. Het stierensumotoernooi moet flink wat geld opbrengen en een publiciteitsstunt voor de krant worden. Maandenlang neemt deze onderneming hem volledig in beslag, waardoor de relatie met zijn geliefde, Sakiko, danig onder druk komt te staan. Terwijl, en misschien wel omdat, de tegenslagen zich opstapelen, bijt Tsugami zich steeds maar meer vast in dit riskante project. Bij het lezen van Stierensumo dringen zich associaties op met Willem Elsschots Kaas. Tsugami's goede eigenschappen keren zich tegen hem als hij zich op voor hem onbekend commercieel terrein begeeft. Met een lichte toets schetst Inoue een lokale situatie, die door zijn aanpak een bredere betekenis krijgt. Inoue won met dit boek de prestigieuze Akutagawa-prijs en vestigde meteen zijn naam als literair auteur.

Het Jachtgeweer

Het jachtgeweer is een klein meesterwerk van Yasushi Inoue, een van Japans grootste literaire figuren. In deze zorgvuldig gecomponeerde raamvertelling ontvouwt zich de tragische historie van drie vrouwen: Shoko, de dochter, die na haar moeders dood diens dagboek leest en ontdekt dat zij een affaire had. Midori, de bedrogen vrouw die wist dat haar man haar ontrouw was, maar dit altijd voor zich heeft gehouden, en ten slotte Saiko, de minnares die haar beste vriendin heeft verraden. Elk schrijven zij een brief die een nieuwe betekenislaag toevoegt aan dit verhaal van een onmogelijke liefde. In zijn delicate, heel precieze taal vertelt Inoue een verhaal over liefde, dood en eenzaamheid.

 

pro-mbooks3 : libris