Meet & Greet met de Dan Brown van de lage landen!

zondag 30 september 2018 15:30
Meet & Greet met de Dan Brown van de lage landen!

Hou jij van een spannend verhaal, waarbij feit en fictie, geschiedenis en theologie met elkaar worden vermengd? Hou jij van denderende onthullingen? Dan heb je vast de  eerste twee boeken van onze Nederlandse Dan Brown, oftewel Jeroen Windmeijer, al gelezen? De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint waren al een succes en nu komt Jeroen met weer een gloednieuw onthullend verhaal: Het Pilgrim fathers complot!

Op zondag 30 september tussen 15:30 en 17:00 uur kun je deze succesvolle auteur ontmoeten! Maak een praatje tijdens de Meet & Greet (Jeroen heeft veel boeiende verhalen te vertellen) en laat vooral ook je boek(en) signeren.

Het Pilgrim Fathers complot

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

In razende vaart wordt de lezer meegevoerd van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengende hete Sinaïwoestijn in Egypte, om er elke keer achter te komen dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.

Wie is Jeroen Windmeijer?

Ik ben Jeroen Windmeijer (1969, Delft), docent godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school in Leiden. Ik ben getrouwd met Hamide Dogan, zij is vertaalster van Turkse literatuur, en we hebben een dochtertje van 10 jaar oud, Dünya. In Leiden heb ik culturele antropologie gestudeerd, met als specialisatie Latijns-Amerika. Voor mijn afstudeeronderzoek woonde ik zes maanden in een Indiaans dorpje op de Boliviaanse hoogvlakte aan de oevers van het Titicacameer. Uiteindelijk ben ik in 2001 gepromoveerd op een onderzoek naar de naar de Otavalo-indianen, die je in die tijd ook In Nederland vaak op straat muziek zag maken. Veertien maanden heb ik in het stadje Otavalo gewoond en schreef ik een proefschrift, dat ook nog in pocketeditie is uitgekomen onder de titel Poncho’s, panfluiten en paardenstaarten. Ik heb vervolgens voor Djoser gewerkt als reisleider in Venezuela, Mexico, Guatemala en Belize, maar ook in Egypte, en werd docent Nederlands als Tweede Taal (NT2). Aan de universiteit ging ik Wereldgodsdiensten studeren en werd ik leraar. Sinds twee jaar ben ik ook nog imker geworden en heb ik twee volkjes op onze moestuin.

Ik heb een grote fascinatie voor de figuur van Jezus en voor het (vroege) christendom en ik lees veel hierover, van proefschriften tot populair wetenschappelijk werk en van religieuze thrillers tot esoterische literatuur. Na het lezen van de Da Vinci Code ben ik veel van dergelijke thrillers gaan lezen en op een gegeven moment viel me op dat die zich zelden of nooit in Nederland afspelen. Toen besloot ik er zelf een te gaan schrijven. En ze zeggen dat je altijd moet schrijven over wat je kent, dus ik besloot mijn verhaal zich te laten afspelen in Leiden. Je komt dan al automatisch uit bij de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. Leiden heet ‘sleutelstad’ naar de sleutels van Petrus.

Het succes van De bekentenissen van Petrus heeft me compleet overvallen. Binnen twee weken was de eerste druk (1.000 ex.) al uitverkocht en van de tweede druk waren twee maanden later alle 2.000 exemplaren al verkocht. De derde druk met 3.000 exemplaren loopt inmiddels ook goed. Er is heel veel media-aandacht voor het boek geweest. Ik krijg alleen maar positieve reacties eigenlijk, van mensen met en mensen zonder Bijbelse achtergrond, mensen die wel en die niet van thrillers houden, van leerlingen die het voor hun lijst lezen en van hoogleraren. Trots ben ik op de recensie in de Vrij Nederland van 21 november: “Ambitieus debuut (…) een intelligent intrige (…) meer respect voor religie en subtieler dan de Da Vinci Code”

Meer over Jeroen Windmeijer op: http://jeroenwindmeijer.nl/

 

pro-mbooks2 : libris