Over onze winkels

Boekhandel Dominicanen Maastricht met links de boekenflat

Boekhandel Dominicanen Maastricht

''Van fietsenstalling naar boekentempel''

In december 2006 werd er voor het eerst een boekhandel gevestigd in de Dominicanenkerk. De boekhandel werd gestart als onderdeel van Boekhandelsgroep Nederland onder de naam Selexyz Dominicanen en later Polare.

Na het faillissement van Polare is er in maart 2014 een doorstart gemaakt. Sinds 2014 is de boekhandel zelfstandig en draagt de naam: Boekhandel Dominicanen. Bij Boekhandel Dominicanen vind je een prachtig assortiment boeken, van kinderboeken tot kunst, van literatuur tot Limburgensia en van recht tot reizen. Bovendien vind je op de eerste verdieping een volwaardige muziekafdeling met een uitgebreid assortiment CD's en vinyl. 

Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk tref je het befaamde Blanche Dael Coffeelovers. Het koor is tevens het culturele podium van Boekhandel Dominicanen. Wekelijks vinden hier activiteiten plaats zoals signeersessies, debatten, lezingen, interviews en muzikale optredens, uiteraard telkens met een knipoog naar wat ons zo lief is: Het boek. 

Geschiedenis

De 13e-eeuwse Dominicanenkerk in Maastricht, de eerste gotische kerk in de Lage Landen, is een bijzonder gebouw, niet enkel om zijn bijzondere geschiedenis (denk aan de vele functies die het gebouw heeft gehad), maar zeker ook om de plafond- en muurschilderingen, die van uitzonderlijk grote kunsthistorische waarde zijn.

In 1261 krijgen de Dominicanen toestemming een klooster te stichten in Maastricht. Zij bouwen op het terrein waar thans het winkelcentrum Entre Deux gevestigd is, een klooster en kerk en blijven gedurende vijf eeuwen in de oude Maasstad. Op 4 november 1794 verovert het Franse leger de stad, en in 1795 wordt zij ingelijfd bij de Franse Republiek. Daarmee komt een einde aan de geschiedenis van deze religieuze bedelorde in Maastricht. De kerk wordt door de Franse cavalerie gebruikt als paardenstal.

In de twee eeuwen daarna dient het gebouw onder meer als depot voor de stad, concertzaal, autoshowroom, slachthuis, slangenhuis, bokstempel, fietsenstalling en (kinder)carnavalstempel. Vele Maastrichtenaren herinneren zich dit als de plek waar ze voor het eerst ‘gepuund’ (gezoend) hebben.

In 2006 krijgt de Dominicanenkerk zijn nieuwe bestemming als kwaliteitsboekhandel. Architectenbureau Merkx + Girod ontwierp en tekende, na de intensieve restauratie van het monument, voor het interieur van de boekhandel met 1200m2 winkeloppervlakte, terwijl er maar 850m2 vloeroppervlakte beschikbaar was. De architecten wilden de hoogte en de ruimte van  architectuur van de Gotiek  benadrukken. De oplossing daarvoor zagen zij in een monumentale inloopboekenkast met meerdere verdiepingen, asymmetrisch in de kerk geplaatst. Hier worden de bezoekers naar de bovenste verdieping van deze ‘stalen boekenflat’ geleid. Het klimmen is tot een belevenis en ontdekkingstocht gemaakt.

>> Click here for the English version

Schilderingen

In de plafondgewelven van de kerk bevinden zich eeuwenoude, maar ook zwaar beschadigde fresco’s. De restauratoren van het Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) besteedden dan ook veel aandacht aan consolidatie en restauratie van de schilderingen, waarbij alles op alles is gezet om deze voor Maastricht te behouden. De plafondschilderingen in de Dominicanenkerk zijn van uitzonderlijke kwaliteit voor dit deel van Europa. De meeste van de schilderingen zijn van de hand van Jan Vassens en zijn rond 1619 aangebracht.

In de kerk bevindt zich een wandschildering (secco) met een afbeelding van Thomas van Aquino (1224-1274), aangebracht in 1337. Dit is niet alleen de oudste kerkelijke wandschildering van Nederland maar ook de oudste afbeelding van de heilige Thomas van Aquino in Europa. Het is ook de oudste schildering waar met behulp van picturale middelen een realistische, driedimensionale ruimte (perspectief) wordt gesuggereerd. In de Lage Landen is uit deze vroege periode geen enkele muurschildering of paneelschildering van vergelijkbare stijl en verfijnde kwaliteit bewaard gebleven!

Fresco's

Eeuwenlang is de schildering bedekt geweest met witte kalklagen. In de 19e eeuw heeft Victor de Stuers, als jongeman van 22 jaar, de schildering tevoorschijn gehaald door met grote voorzichtigheid de kalklagen te verwijderen. Zijn ‘ontdekking’ heeft hij gedocumenteerd en middels tekening en schildering vastgelegd zo dat wij nu nog de beschikking hebben over wat hij toen zag.

De Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) boog zich over de restauratie van deze zeer bijzondere secco. Na een minutieuze schoonmaak, het consolideren van loszittende delen en het aanbrengen van een verzadigende laag kunnen verfijnde details van de voorstelling weer worden bewonderd.

We moeten echter accepteren dat de schildering slechts fragmentarisch aanwezig is en niet meer geheel in oude glorie hersteld kon worden.

Sinds de voltooiing van de restauratie van deze secco is de Dominicanenkerk samen met de zeventiende-eeuwse plafondschilderingen, een kunstschat van de eerste orde rijker. Het maakt de nieuwe trekpleister van Maastricht compleet en plaatst hem in een schitterend historisch kader.

De restauratie van de schildering werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg, Satijn Plus Architecten en Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL).

Boekhandel Dominicanen Heerlen

Boekhandel Dominicanen Heerlen

Een reis door woorden en smaken 

Ontdek een wereld van verbeelding en culinaire inspiratie op de vierde verdieping van warenhuis Berden! Stap binnen bij Boekhandel Dominicanen, de parel van dit winkelparadijs. Hier wordt winkelen een literaire reis, omringd door de geur van vers gedrukte boeken en het indrukwekkende uitzicht op de regio Parkstad.

Boekhandel Dominicanen nodigt je uit om te dwalen door de uitgestrekte gangpaden, waar de nieuwste bestsellers naast tijdloze klassiekers staan. Vind jouw perfecte leesgenot tussen de schappen vol fictie, non-fictie, en prachtige kunstboeken. Verlies jezelf in de magie van woorden en ontdek nieuwe werelden tussen de pagina's.

Maar dat is niet alles wat de vierde verdieping te bieden heeft. Ontdek ook VERSLOOT, dé bestemming voor kookliefhebbers. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Van hoogwaardige keukengerei tot de nieuwste kookboeken, VERSLOOT is jouw partner in de keuken.

Ook voor de lekkere trek zit je goed op de vierde verdieping van Berden. Strijk neer voor een kopje koffie en een gebakje bij Coffeelovers of een compleet verzorgde lunch in het gezellige lunchcafé Ambiance.

De vierde verdieping van Berden is niet zomaar een winkelervaring; het is een reis door woorden, en smaken. Beleef het zelf en laat je verrassen door de diverse wereld die op je wacht.

Dominicanen Heerlen

Hostname: pro-mbooks2