Tips van Evelijn

Wie is boekverkoper Evelijn?

Wat leuk dat u heeft doorgeklikt om te zien welke tips ik voor u heb.

Eerst stel ik me graag even voor – 2 jaar geleden ben ik naar Maastricht verhuisd vanuit Gouda, speciaal om deze prachtige boekhandel te werken én om in het mooie Limburg te wonen. Geen dag spijt van gehad! Ik werk inmiddels al zo’n twintig jaar in de boekhandel, begonnen bij Broese in Utrecht, via Scheltema in Amsterdam, Donner in Rotterdam en bij Dekker in Arnhem nu in de mooiste boekhandel van Nederland.

Mijn favoriete boek is Kafka’s Gedaanteverwisseling – een verhaal wat ik vele malen heb herlezen. De toverberg van Thomas Mann keert ook altijd weer terug mijn meesterwerkenlijstje. Gerard Reve is mijn held op Nederlandstalig gebied (onnavolgbare humor, unieke stem en een prachtige kop) en  Bordewijk’s taalgebruik kan ik ook zeer waarderen (namen als van den Kabargenbok en Arend Barend Dreverhaven, daar smul ik van).

Ik kan u alle boeken van uitgeverij Coppens en Frenks aanraden (met zoveel zorg & liefde uitgaves van “vergeten parels uit de wereldliteratuur met immer een surrealistische inslag” alleen nog tweede hands te verkrijgen – kijk daarvoor eens op onze 2e verdieping).

Naast romans lees ik ook graag thrillers (ik kijk reikhalzend uit naar de nieuwe Dan Brown en het vijfde deel van de Milleniumreeks) en verhalende geschiedenisboeken zoals De levens van Jan Six door Geert Mak,  Moresnet door Philip Dröge, Het geluk van Limburg door Marcia Luyten en Waanzin en betovering: Claude Monet en de waterlelies van Ross King. De zijderoutes van Peter Frankopan is een waar diamantje.

Specialiteit: meesterwerken, vergeten parels uit de wereldliteratuur, romans, thrillers en geschiedenis.

Tijl

Daniel Kehlmann

€ 21,99
Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader in conflict komt met de Kerk en door de fanatieke jezuïeten Tesimond en Kircher ter dood veroordeeld wordt. De jonge Tijl, rebels, tegendraads en met een groot gevoel voor rechtvaardigheid, verlaat zijn geboortedorp, vergezeld door bakkersdochter Nele. Op hun reizen door Europa jut Tijl mensen hilarisch op en wordt hij de nar van de naar Den Haag gevluchte koning Frederik van Bohemen. Samen met diens vrouw Liz trekt Tijl ten strijde. Na zijn internationale megabestseller Het meten van de wereld schreef Daniel Kehlmann jarenlang geen historische romans. Nu is hij teruggekeerd naar die grote liefde: Tijl is een meesterwerk over een wereld die kraakt onder het gewicht van de geschiedenis – en die desondanks vrolijk doordraait.

Recensie

Vanaf de eerste pagina word je als lezer ondergedompeld in de 17de eeuw. Burgers geloven in bosgoden en in die magische tijden staat Tijl Uilenspiegel centraal. Als jongleur en toneelspeler neemt hij je mee op zijn vlucht door uitgehongerd Europa en vermaakt de toeschouwer met zijn grappen én valsigheden.

Kehlemann zorgt ervoor dat je door wilt lezen.

De horlogemaker van Londen

Natasha Pulley

€ 19,99
'De horlogemaker van Londen' van Natasha Pulley, een verhaal over liefde, verlangen, erkenning en acceptatie tegen het decor van Victoriaans Londen. Wanneer Thaniel Steepleton thuiskomt van zijn werk vindt hij een gouden zakhorloge op zijn kussen. Dit horloge redt een paar maanden later op wonderlijke wijze zijn leven. Gefascineerd door het zakhorloge gaat Thaniel op zoek naar de maker ervan. Dit blijkt Keita Mori te zijn, een eigenzinnige Japanse immigrant. Hij laat Thaniel kennismaken met een fantastische wereld van uurwerken, muziek en mysterie. Het lijkt allemaal onschuldig, maar een reeks van onverklaarbare gebeurtenissen doet Thaniel vermoeden dat er meer is dan hij op het eerste oog kan bevatten. Wanneer Grace Carrow in hun leven komt, raakt alles in een stroomversnelling. Thaniel wordt heen en weer geslingerd tussen zijn liefde voor de één en zijn loyaliteit aan de ander. De horlogemaker van Londen heeft het allemaal: spanning, geschiedenis, fantastische elementen en een meeslepende stijl. Natasha Pulley studeerde Engelse taal- en letterkunde in Oxford. Ze werkte korte tijd als assistent bij de studies astronomie en wiskunde aan de universiteit van Cambridge.

'Eindelijk weer een heerlijk historische avonturenroman voor volwassenen'

Eindelijk weer een heerlijk historische avonturenroman voor volwassenen.

Het spannende verhaal speelt zich af aan het einde van de 19de eeuw in mistig Londen. Het grijze leven van een jonge telegrafist krijgt een machtige wending als hij op een dag een gouden zakhorloge gemaakt in Japan op zijn hoofdkussen aantreft. Via het ingenieuze mechaniek treedt hij een fantastische wereld binnen. Intrigerend tot de laatste pagina.

Schipbreuk van een leven

Erik Valeur

€ 24,99
Voor een witte vuurtoren, die ooit schepen en zeelui behoedde voor een schipbreuk op de rotsen van het Hellegat, zit Viggo Larssen op een bankje te lezen. Hij zal dadelijk gezelschap krijgen van de vrouw die hem nu gadeslaat vanaf de bosrand, een vrouw die hem van vroeger kent en hem bezoekt om een belangrijke reden. Zij is gestuurd door de Weduwe, moeder van de twee machtigste mannen van het land, die zojuist is verdwenen uit het verzorgingstehuis waar ze woonde. Terwijl het halve land naar haar op zoek is, ontstaat er een voorzichtige vriendschap tussen de twee mensen bij de vuurtoren en komen de oude geheimen die hen verbinden langzaam aan de oppervlakte.Schipbreuk van een leven is een indrukwekkende roman over de illusies van het leven, en een onvergetelijk verhaal over de gecompliceerde relatie tussen ouders en kinderen.

'Een psychologisch steekspel vol intrigerende personages'

Na het aangrijpende Het zevende kind (meer dan 100.000 ex verkocht in Nederland) komt de auteur wederom met een verhaal wat zich bevindt tussen een roman en een thriller. Tergend langzaam wordt het plot van een verdwenen moeder onthult. Niet zomaar een vrouw, maar de moeder van de twee machtigste mannen uit Denemarken, genaamd de Weduwe.

In minimale hoofdstukken gaat het over de betekenis van familiebanden. Ouders die goed willen doen, maar gehinderd door de weerbarstige realiteit, daar niet in slagen. De soms dramatische weerslag daarvan op hun kinderen. Jeugdvriendschap die stand houdt en vriendschap die beknellend werkt. Minutieus beschrijft Valeur alle facetten hiervan.

Geesten, geheimen en een goeroe die de dood tot een kunstvorm wil maken. Machtige mannen in uiterst selectief clubverband, die de werkelijke bestuurders lijken te zijn van Denemarken. Fictie of niet? Een psychologisch steekspel vol intrigerende personages.

Conclaaf

Robert Harris

€ 19,99
De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden. Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

'Een onverwachtse ontknoping die nog lang zal naklinken'

Altijd al willen weten hoe het achter de gesloten deuren van het Vaticaan zou kunnen gaan als alle kardinalen bijeenkomen om een nieuwe Paus te kiezen? Lees dan de nieuwe Robert Harris.

Beeldend, boeiend en intrigerend. Is de wereld klaar voor een nieuwe zwarte Paus, kardinaal Adeyemi? Niet als het aan de groep van de Canadese kardinaal Tremblay ligt. Maar ook de Italiaanse factie roert zich, het is al veel te lang geleden dat er een Romeinse Paus op Petrus stoel zat. Alle opportunistische tactieken worden ingezet door de favoriete kandidaten.

Alhoewel het stemmen in alle afzondering plaatsvindt – de diverse religieuze aanslagen tijdens het conclaaf doen ook de geestelijken wankelen. Juist nu is een charismatische nieuwe spiritueel leider nodig. De finale stemronde brengt alom eensgezindheid. Maar wie is eigenlijk deze onbekende kardinaal uit oorlogsgebied? Een onverwachtse ontknoping die nog lang zal naklinken.

Een woord een woord

Frank Westerman

€ 22,99
‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar? Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan. In Een woord een woord test Frank Westerman de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een ex-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Wat vermag het woord tegen de kogel? Een woord een woord is een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur - op het snijvlak van beschaving en barbarij.

'Is het woord echt machtiger dan het zwaard?'

Hoe kun je teweerstellen tegenover terroristen? Een uiterst actueel thema waarop Frank Westerman zijn visie geeft. In gesprek gaan én blijven met je tegenstanders en uiteindelijk zal het woord zegenvieren. Dat is wat wij in de democratische wereld nastreven.

Geen makkelijke opgave zo blijkt uit zijn boeiende relaas. Hij haalt eigen herinneringen op aan de treinkapingen in Bovensmilde  en tevens komen zijn ervaringen als correspondent ten tijde van de Tsjetsjeense terreur in Rusland aan de orde.

Is het woord echt machtiger dan het zwaard?  

pro-mbooks2 : libris