Tips van Frank

Wie is boekverkoper Frank?

Mijn naam is Frank Rongen. Bij Boekhandel Dominicanen ben ik werkzaam op de wetenschappelijke afdeling. Daaronder vallen de vakgebieden: Economie en management, Informatica, Rechten, Talen en Exacte wetenschap.

Op de eerste verdieping kunt u de wondere wereld van deze boeken bezoeken. Wondere wereld: want er verschijnen heel wat verrassende boeken op deze gebieden. De wetenschappelijke display op de begane grond geeft u al een kleine inkijk, maar kom zeker ook de afdeling op de eerste verdieping eens bezoeken.

Zelf lees ik graag boeken over sterrenkunde, aardwetenschappen en natuurkunde, maar er komen ook op de andere gebieden veel mooie titels uit. Volg daarvoor de tips, en ontdek de pracht van de wetenschap.

Specialiteit: Wetenschap

Johan van Veen, meester van de zee

Willem van der Ham

€ 29,90
'Een fascinerende biografie van een van de grootste Nederlanders aller tijden: Johan van Veen. Zijn naam zou niet misstaan tussen die van illustere figuren als Willem van Oranje en Michiel de Ruyter, Aletta Jacobs en Annie M.G. Schmidt. En toch kennen de meeste Nederlanders hem niet.' – Rutger Bregman Pas langzaam dringt de grote betekenis van Johan van Veen door. De Deltawerken, waarvan hij de grondlegger was, worden beschouwd als een modern wereldwonder. Willem van der Ham richt een papieren monument op voor deze briljante maar ook grillige ingenieur. Het is het meeslepende verhaal van een rusteloze wetenschapper, strijdend tegen de elementen en tegen bureaucratie. Twintig jaar voor de Watersnoodramp waarschuwde hij al dat de dijken veel te laat en te zwak waren. Hij kreeg op 1 februari 1953 zijn wrange gelijk. Als meester van de zee begreep Johan van Veen als geen ander de grillen van de Nederlandse delta. Zijn plannen voor de kustbescherming zijn nog steeds actueel en hij staat aan de basis van de moderne klimaatwetenschap. Als eerste besefte Johan van Veen welke gevaren er voor Nederland in de zeespiegelstijging schuilden.

Johan van Veen was een man van de praktijk. Tijdens zijn werk bij Rijkswaterstaat kwam hij al snel in botsing met de heersende bureaucratische cultuur. Zijn kennis en enthousiasme werd nauwelijks op prijs gesteld. Zo waarschuwde hij al in een vroeg stadium voor te lage en verzwakte dijken langs de kust. Lees hoe hij ook na de ramp in 1953 pas langzaamaan erkenning kreeg.

Schrijf eens even normaal joh

Willem Verdaasdonk ; Rick Evers

€ 20,00
Veel mensen vinden schrijven lastig. Dat is jammer, want schrijven is leuk. En best makkelijk. Als je tenminste schrijft zoals je praat. Ingewikkelder hoeft het niet te zijn. We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk: ‘Hierbij doe ik u de offerte toekomen.’ En als we een sollicitatiebrief schrijven, zijn we ineens woonachtig en werkzaam. Waarom zo formeel? Zo oubollig? Vergeet wat je ooit op school geleerd hebt. Liefst per direct. Schrijf eens even normaal joh! is een boek voor iedereen die wel eens schrijft. Brieven, e-mails, verslagen, offertes, webteksten, blogs, teksten voor sociale media. Wat voor tekst dan ook. Het is een regelrechte eyeopener. Of je nu zzp’er of student bent. Af-en-toe-schrijver of doorgewinterde copywriter. Met onder meer tips en tricks als het broodje afhaak, de broertjes Suf & Duf en de vier watjes wordt schrijven niet alleen weer leuk, maar worden je teksten ook ijzersterk. Van de eerste tot de laatste zin. Een boek dat gelukkig niet gaat over spelling en grammatica. En verder bijzonder is door: een wereld aan voorbeeldteksten de grappige testjes en opdrachten de columns tussendoor de luchtigheid. En dus die glimlachgarantie. Trefwoorden: Schrijven teksten schrijvers handleiding

Waarom?

Ligt u vaak in een kramp als er een tekst geschreven moet worden? Dan is de oplossing nu aanwezig.

Lees dit boek. Duidelijke voorbeelden van slechte en goede teksten. Geen saaie opsomming van taalregels, maar met humor omlijste aanwijzingen.

Vanaf nu hoeft een brief, beleidsnota, reclamefolder of webtekst geen berg meer te zijn om tegenop te zien. Lezen dus, en toepassen (dat deed ik ook)!


Stephen Hawking

Martijn van Calmthout ; Govert Schilling

€ 9,99
Stephen Hawking (I942-20I8) was de beroemdste wetenschapper ter wereld.Een meesterbrein in een volledig verlamd lichaam, die communiceerde via een spraakcomputer. Hawking hield zich bezig met de meest fascinerende onderwerpen uit de natuurkunde: de oerknal, zwarte gaten, en de ware aard van ruimte en tijd. Vlak voor zijn dood publiceerde hij nog een artikel over het multiversum. Maar Hawking was ook een icoon van de popcultuur, met gastoptredens in Star Trek: The Next Generation en The Simpsons. Als een orakel sprak hij over bemande ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en religie. Hij schreef bestsellers en kinderboeken, en leidde een leven van professionele successen en persoonlijke drama’s. Wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout (de Volkskrant) en sterrenkundejournalist Govert Schilling sloegen de handen ineen en schreven een verrassend en vlot geschreven boekje over alle facetten van Hawkings leven en werk. Een zeer toegankelijke kennismaking met een veelzijdig genie,

'Zijn wilskracht blijft hij in ons geheugen gegrift'

Stephen Hawking, een wetenschapper die bijna zijn hele leven tot de verbeelding heeft gesproken van een groot publiek. Zijn ideeën over natuurkunde en astronomie waren meestal revolutionair. Daarom wordt hij vaak vergeleken met Albert Einstein. In dit beknopte boekje vind u een overzicht van zijn ideeën, zijn theorieën, zijn inzichten en zijn leven. Want ook door zijn ziekte, en wilskracht blijft hij in ons geheugen gegrift.

De dag dat de walvis kwam

John Ironmonger

€ 24,99
Eerst spoelt er een jonge man op het strand aan. Dan een walvis. De 307 inwoners van het vissersdorpje St. Piran voelen meteen dat er iets vreemds te gebeuren staat. Maar niemand vermoedt hoe erg hun gemeenschap bedreigd wordt. De man, Joe Haak, gevlucht uit Londen, waarschuwt voor een dodelijk griepvirus. Maar zijn Joe’s angsten gegrond? Waarom is Joe de stad ontvlucht? En hoe zit het met de mysterieuze walvis? De dag dat de walvis kwam is een hartverwarmende roman die laat zien dat een gemeenschap een crisis kan overwinnen met solidariteit.

‘Ze praten er nog steeds over, de inwoners van St.Piran, over die dag dat een man aanspoelde op het strand. En vlak daarna een walvis. En hoe de walvis gered werd, door de dorpsbewoners aangespoord door die onbekende man.
De bewoners van het voorheen zo rustige dorpje in Cornwall worden daarna meegetrokken in gebeurtenissen die ze nooit eerder gekend hebben. Was de walvis een voorbode voor naderend onheil, of heeft hij uiteindelijk redding gebracht?
Want er breekt een wereldwijde grieppandemie uit, die vanuit Londen langzaamaan ook richting het dorpje komt.
En weer is het de aangespoelde man die het voortouw neemt en voor hulp gaat zorgen.
Gaat het de dorpsbewoners lukken die ramp het hoofd te bieden?’

De dochters van Jalta

Catherine Grace Katz

€ 29,99
De dochters van Churchill, Roosevelt en Harriman en hun allesbepalende rol in de geschiedenis 'Een mooi, onbekend inkijkje in Jalta zelf, het leven van drie opmerkelijke vrouwen en de verhouding met hun vader.' Trouw Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de wereld opnieuw ingedeeld. Stalin, Churchill en Roosevelt gingen de geschiedenisboeken in als de vormgevers van deze nieuwe machtsverdeling, maar achter de schermen speelden drie bijzondere vrouwen een cruciale rol. Dit is het verhaal van Sarah Churchill, Kathleen Harriman en Anna Roosevelt. In De dochters van Jalta vertelt historicus Catherine Katz hoe deze drie jonge, gedreven vrouwen hun machtige vaders voor een crisis behoedden toen de alliantie uiteen dreigde te vallen. Sarah Churchill, Anna Roosevelt en Kathleen Harriman, dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland Averell Harriman, waren meer dan alleen een steun en toeverlaat. Op basis van exclusief bronmateriaal uit de familiearchieven en interviews met de nabestaanden reconstrueert Katz hun bepalende rol in de besluiten en het verloop van de Conferentie van Jalta. Te midden van de politieke chaos van de transformatie naar een naoorlogse wereld vertelt De dochters van Jalta een uitzonderlijk verhaal over vaders en dochters wier onderlinge relaties getest en versterkt worden door de historische gebeurtenissen waarvan ze getuige zijn en de toekomst die ze gezamenlijk vormgeven. 'Een origineel en afwisselend boek. De schrijfster geeft haar drie vrouwelijke hoofdpersonen [...] de plek in de geschiedenis die zij verdienen.' Historiek 'Deze vermakelijke geschiedenis staat boordevol levendige persoonlijkheden, schipperende assistenten en insider-observaties over een cruciaal moment in de geschiedenis.' The New York Times 'Vakkundig geschreven en nauwgezet onderzocht, een buitengewoon werk dat de menselijke kant onthult die ten grondslag ligt aan de politiek.' The Wall Street Journal

De conferentie van Jalta door de ogen van drie bijzondere vrouwen

“Dit boek beschrijft de conferentie in Jalta aan het einde van de 2e Wereldoorlog door de ogen van drie bijzondere vrouwen.

Dochters Sarah Churchill, Anna Roosevelt en Kathleen Harriman (de US ambassadeur in Moskou) hadden een niet onaanzienlijke rol achter de schermen. Als steun en toeverlaat voor hun vaders, als rechterhand, als regelaar, probleemoplosser, en gastvrouw waren ze hard nodig. Toch is hun rol nooit eerder goed belicht. In dit boek wordt dat eindelijk goed gemaakt. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar de uitkomst van deze conferentie had wel eens heel anders kunnen zijn, zonder hun aanwezigheid.

Het zou trouwens ook na 1945 nog jaren duren voor vrouwen serieus in aanmerking kwamen voor hoge posten op overheidsniveau.

Onbegrijpelijk, gezien de vele talenten die zodoende niet of te laat erkend zijn.”

Denken is verrukkelijk

Margriet van der Heijden

€ 39,99
Paul Ehrenfest groeide op in een joods middenstandsgezin in Wenen. Tatiana Afanassjewa kwam uit een welgestelde familie in Petersburg. Hun liefde voor de natuurwetenschappen bracht hen aan het begin van de twintigste eeuw bij elkaar en voerde hen naar Leiden. Daar bouwde de wervelende Ehrenfest een enorm internationaal netwerk van natuurkundigen op. Afanassjewa werkte – noodgedwongen – vooral thuis tussen de kinderen aan de warmteleer en dacht na over meetkundeonderwijs en hoe je kinderen kunt ‘leren denken’. En terwijl Europa steeds duisterder werd, bloeide het lichte ‘Russische’ huis dat Afanassjewa had ontworpen op tot een oase voor denkers uit de hele wereld. Op de lange gastenlijst op de muur van de logeerkamer staan de namen van zestien Nobelprijswinnaars, onder wie Niels Bohr en natuurlijk Albert Einstein, Ehrenfests beste vriend. De afgelopen jaren dook Margriet van der Heijden in archieven voor haar verhaal over Ehrenfest en Afanassjewa en over hun microkosmos, die uit elkaar viel toen Hitler in 1933 aan de macht kwam. In Engeland hoorde Einstein, op de vlucht, hoe Ehrenfest zich van het leven had beroofd. Afanassjewa moest verder zonder haar professor die ‘dansend voor het schoolbord’ de natuurkunde betoverend had gemaakt. Margriet van der Heijden is deeltjesfysicus, opgeleid bij CERN bij Genève en wetenschapsjournalist. Ze schrijft over wis- en natuurkunde voor vooral NRC Handelsblad, schreef non-fictiekinderboeken zoals De wiskundetrompet en geeft les aan Amsterdam University College. ‘Ik neem mijn hoed af voor deze voortreffelijke biografie en dit grootse debuut. Margriet van der Heijden schrijft met een fijngevoeligheid die juist bij deze twee mensen nodig is. Door de fraaie, scenische passages, waarbij de hoofdpersonen veel zelf aan het woord zijn, komen deze veel dichterbij dan bij een meer analytische, afstandelijke beschrijving mogelijk is.’ Frans van Lunteren

Denken is verrukkelijk

Begin 20e eeuw was politiek een roerige tijd. Dat had ook zijn weerslag op wetenschap en onderwijs van die dagen.

Aan de hand van de levens van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest kunnen we die periode vanuit een ander gezichtspunt leren kennen.

Hun werk in Rusland, Duitsland en Nederland komt aan bod. Leiden was een plek waar zich heel wat talent verzamelde, veelal in hun huis aan de Witte Rozenstraat.

Einstein, Bohr, Lorentz, Herz en Heisenberg waren er met regelmaat te gast. Evenals studenten met een honger naar meer kennis.

Vrouwelijke wetenschappers waren ook toen al ernstig ondergewaardeerd. Zo werden de onderwijsvernieuwende ideeën over meetkunde-onderricht van Tatiana, pas veel later erkend als waardevol.

Intussen werd Paul bekend als iemand die moeilijke (nieuwe) natuurkundige onderwerpen, zoals relativiteit en kwantummechanica, heel aanschouwelijk en helder kon uitleggen, tot enthousiasme van zijn toehoorders.

Zij stimuleerden hun studenten vooral goed na te denken om te begrijpen waar ze mee bezig waren. Praktijk en zaken van buiten leren zijn dan een vervolg, en worden makkelijker omdat het begrip er al is. Ook voor nu een wijze raad.

 

Kortom: een heerlijk boek, een mengeling van geschiedenis en natuurkunde, en een inkijkje in de levens van wetenschappers uit die periode.

Deining in de ruimtetijd

Govert Schilling

€ 25,00
Het is al de wetenschappelijke doorbraak van de eeuw genoemd: de ontdekking van zwaartekrachtgolven in het heelal. In februari 2016 maakten wetenschappers bekend dat die minuscule trillingen in de ruimtetijd nu eindelijk echt zijn waargenomen, precies een eeuw nadat zij door Albert Einstein werden voorspeld. Niet alleen vormen ze het ontbrekende puzzelstukje in Einsteins algemene relativiteitstheorie, ze werpen ook nieuw licht op nog nauwelijks begrepen verschijnselen zoals zwarte gaten en de oerknal. In dit hyperactuele boek beschrijft Govert Schilling verleden en toekomst van de jacht op zwaartekrachtgolven, met kleurrijke anekdotes over menselijke missers én menselijk doorzettingsvermogen.

'Duidelijke en enthousiaste taal over de ontdekking van zwaartekrachtgolven'

‘Govert Schilling schrijft in duidelijke en enthousiaste taal over de ontdekking van zwaartekrachtgolven. Uiterst actueel; de Nobelprijs voor de natuurkunde 2017 werd toegekend aan 3 onderzoekers die aan dit LIGO project meewerkten.

Het boek geeft verder een algemeen overzicht van de ontwikkeling van de astronomie. Het beschrijft mooi de periode vanaf de originele theorie van Einstein, tot aan lopende en geplande projecten (naast LIGO, ook Bicep2, Kagra, BlackGEM) om het universum nog dieper te doorgronden.’

 

Superverslavend

Adam Alter

€ 22,00
We brengen elke dag uren door met mailen, instagrammen, whatsappen en facebooken; we bingen Netflix-series en YouTube-filmpjes; we zijn gemiddeld drie uur per dag met onze smartphone bezig, en onze kinderen zitten zo vaak achter een scherm dat ze moeite hebben om in het dagelijks leven sociaal te zijn. Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving. In dit revolutionaire boek beschrijft Adam Alter hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval. Ontwikkelaars blijken steeds meer gebruik te maken van 'digitaal suiker': geheime en doelbewuste trucs die uitsluitend bedoeld zijn om apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken. Alter legt uit hoe dit werkt en wat je als individu hiertegen kunt doen. Maar ook hoe we onze kinderen hiertegen kunnen wapenen. Voor het écht te laat is. 'Een superverslavend boek.' - Malcolm Gladwell 'Kun je niet stoppen met checken, klikken, surfen en liken? Leg dan nú je smartphone weg en lees dit boek.' - Arianna Huffington

'Lees hoe bedenkers en programmeurs doelbewust afhankelijkheid creëren'

De grote verslaving van deze tijd betreft de afhankelijkheid van Smartphones, apps, social media, en emails. Honderden keren per dag worden elektronische bestanden geraadpleegd. Het lijkt wel of er geen normaal leven meer mogelijk is zonder smartphone of beeldscherm.

Lees hoe bedenkers en programmeurs doelbewust afhankelijkheid creëren, en wat we er zelf aan kunnen doen om hier verandering in aan te brengen.

De TESLA revolutie

Willem Middelkoop ; Rembrandt Koppelaar

€ 24,99
Een modern leven zonder elektriciteit en transport is ondenkbaar. Het grootste gedeelte van de energie die wij gebruiken, komt tot nu toe uit de fossiele brandstoffen aardgas, aardolie en steenkool. Maar door het succes van onder andere zonne- en windenergie is er sprake van een nieuwe energierevolutie. Het verkoopsucces van Tesla Motors laat zien hoe snel de wereld verandert. De Tesla-revolutie is begonnen. Toch kunnen we nog lang niet zonder olie. De vraag naar het zwarte goud stijgt nu al 150 jaar. De olieconflicten en de geopolitieke spanningen zijn daarom nu groter dan ooit. Maar door het enorme succes van vooral zonne-energie zal de macht van oliegiganten minder worden. In De Tesla-revolutie gidsen Willem Middelkoop en energie-expert Rembrandt Koppelaar je door het snel veranderende energielandschap. In korte Q&A-hoofdstukken vertellen ze het complete verhaal: helder, optimistisch en snel. Vragen als 'Waarom worden er in 2030 vrijwel alleen nog elektrische auto's verkocht?' en 'Waarom raakt de goedkope olie op?' komen aan de orde.

'Dit boek wijst de weg langs wind, zon en Tesla motors'

‘Olie als brandstof raakt sneller dan verwacht op.  Alternatieve technieken en ideeën zijn hard nodig om de komende energierevolutie in goede banen te leiden. Dit boek wijst de weg langs wind, zon en Tesla motors. Lees en ontdek!’

De Tao van leiderschap

John Heider

€ 14,99
In De Tao van leiderschap laat John Heider zien hoe de principes van Tao juist in deze tijd het verschil kunnen maken om een bevlogen leider te zijn. In zijn beroemde werk Tao-teh-King (Hoe dingen gebeuren of werken) beschreef Lao-tse de regels voor doeltreffend leiderschap. In China is dit nog altijd een van de belangrijkste boeken. De Tao van leiderschap voert je mee in deze eeuwenoude diepe wijsheid, en combineert deze met praktische inzichten. Op iedere bladzijde vind je inspiratie en advies, die op het eerste gezicht wellicht simpel lijken, maar waar je telkens opnieuw naar terug zult grijpen. Psycholoog John Heider heeft deze oude regels bewerkt en geschikt gemaakt voor deze tijd. Jezelf en anderen begrijpen, je creativiteit verhogen, kunnen omgaan met conflictsituaties: voor iedereen die de kunst van het doeltreffend leiderschap machtig wil worden is De Tao van leiderschap een inspirerend en onmisbaar boek.

'Een klassieker onder de boeken over leiderschap'

‘Een klassieker onder de boeken over leiderschap. Een goede leider, beter gezegd een wijze leider, handelt zonder vooroordeel of zelfzucht. Iedere werknemer is gelijk en verdient vertrouwen. Het welzijn van de groep staat voorop. En… een wijze leider is dienstbaar! Bravo.’

Semco in de polder

Allard Droste

€ 24,50
Is jouw werkomgeving weinig inspirerend? Viert bureaucratie hoogtij? Is vergaderen van alledag en worden beslissingen maar moeilijk genomen? Werkt ieder voor zich en is het niet duidelijk waar het bedrijf naartoe wil? Is controle belangrijker dan ondernemen? Het kan anders. In dit boek lees je hoe ondernemer Allard Droste op geheel eigen wijze de onorthodoxe managementstijl van de Braziliaanse Semco een Hollands tintje geeft. Anders werken begint met een gedeelde droom, die het team beleeft alsof hij al is gerealiseerd. Weg met afdelingen, functieprofielen, beoordelingsgesprekken, werktijden of autorisatieschema's. Wat blijft is een open cultuur waarbinnen ieder op zijn eigen wijze tot zijn recht kan komen. Het resultaat: meer werkplezier, extreem laag ziekteverzuim, geweldige teamspirit en fantastische langetermijnresultaten.

'Een openbarend boek. Lezen en toepassen!’

‘De succesvolle managementstijl van Ricardo Semler (Semco) toegepast in eigen land.

Meer verantwoordelijkheid voor de werknemer op de werkvloer. Denken vanuit het gehoopte resultaat. Veel duidelijke praktijkvoorbeelden.

Een openbarend boek.  Lezen en toepassen!’

Eat that frog

Brian Tracy

€ 18,50
Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag 'een makkie' zijn (aldus Mark Twain). 'Eat that frog' laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben. In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen. Met voorwoord van Martijn Aslander.

'Niet uitstellen maar aanpakken'

Hét boek om dit nieuwe jaar en vanaf nu iedere dag mee te beginnen.

Geen nieuwe lijstjes, of voornemens behalve deze: niet uitstellen maar aanpakken.

En wel om te beginnen de moeilijkste klus, dus: ‘EAT THAT FROG!’ (van auteur Brian Tracy)

Het verborgen leven van bomen

Peter Wohlleben

€ 20,99
In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar! Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld... Het geheime leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos.

'Ga mee op een leerzame tocht door het bos'

‘Hoe weinig weten we in het algemeen van bomen. Dat ze mooi zijn en erg groot kunnen worden.

Maar weten we ook dat bomen erg sociale wezens zijn? Dat ze hun omgeving  nauwlettend in de gaten houden, zorg dragen voor hun buren, jonge loten opvoeden. Waarschuwen bij gevaar. Communicatie is geen loos verschijnsel in de bomenwereld en ook tijdsbesef is er niet vreemd.

Bosbeheerder Peter Wohlleben neemt ons mee op een leerzame tocht door het bos en wijst op ongekende aspecten van deze wondere groene wereld.’

Goudzand

Konstantin Paustovski

€ 36,50
Konstantin Paustovski schreef met Verhaal van een leven een van de mooiste egodocumenten uit de twintigsteeeuwse literatuur. Paustovski paart zijn ervaringen in de bloedigste en verschrikkelijkste episodes uit de Russische geschiedenis aan een buitengemeen goed ontwikkeld oog voor het schone, het ontroerende. Hartverscheurende tragiek en hartverwarmende liefde staan in zijn werk dan ook vaak naast elkaar. Dat verklaart misschien zijn immense succes in Nederland. De reeks vertalingen van Wim Hartog in de Privédomeinreeks werd zeer goed verkocht. Maar nu is er de 'onbekende Paustovski': Goudzand. Verhalen, dagboeken, brieven, zeshonderd pagina's nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen persoonlijke geschriften die Wim Hartog opdolf uit het Russische Verzameld werk en andere bronnen. Hartog laat Paustovski de ongelofelijke geschiedenis van diens eeuw vertellen. Voor de kenner een feest, voor wie nu met Paustovski kennismaakt een uitermate overtuigende inkijk in het werk van deze schrijver van wereldformaat.

'Maak (opnieuw) kennis met deze schrijver, die onvergetelijke literatuur schreef'

Konstantin Paustovski leefde in een duizelingwekkend tijdperk: het Rusland van wereldoorlogen en revolutie.
Hij had het zeldzame talent zijn dagelijkse belevenissen te kunnen noteren in een taal die de lezer meevoert als bijna-ooggetuige bij zijn ‘omzwervingen’.
Dit nieuwe, kloeke, boek met onbekende verhalen en brieven is een autobiografische parel die ons als lezer zomaar in de schoot geworpen wordt. Mede dankzij het vertaalwerk van Wim Hartog.
Maak (opnieuw) kennis met deze schrijver, die onvergetelijke literatuur schreef.

pro-mbookslibr1 : libris