Tips van Guido

Wie is muziekkenner Guido?

Ik zal mij even voorstellen. Eerst in punten en daarna in volzinnen.

Guido

Functie: muziekverkoper

Interesses: muziek, moderne geschiedenis, beeldende kunst, film(-historie).

Eerste muzikale indrukken: schoenendoos met cassettes van de rommelmarkt, fanfare in het park op zondagmiddag.

Verdere muzikale vorming: 5 jaar in één huis wonen met alleen muzikanten.

Heeft: Zijn Lp’s nooit weggedaan…

Mijn houding ten opzicht van muziek is er altijd een geweest van het jochie in de snoepwinkel; ik wil alles proeven, elke smaak, elk kleur, alle combinaties.

Mijn muzikale interessegebied omvat dan ook letterlijk álles, van Barok tot Jazz, van Reggae tot blues, van garage-rock tot elektronische muziek. Ik zou nooit een genre categorisch kunnen uitsluiten omdat ik gewoon wéét dat er iets bij zit waar ik blij en wijzer van wordt.

Het is bijna beangstigend hoeveel moois er te ontdekken valt in 1000 jaar muziekgeschiedenis én een propvolle 20e eeuw. Ik beschouw het dan ook als een groot voorrecht om uit al dat moois een collectie samen te stellen en het voor u onder handbereik te brengen.

 

Specialiteit: Muziek, moderne geschiedenis, beeldende kunst en film(-historie)

Muziek

the City Champs | Luna '68

Heerlijke zomerplaat

Dit instrumentale trio uit Memphis Tennessee mag wat mij betreft terecht de fakkel overnemen van het grote Booker T & the M.G's. Met gitaar, drums en inderdaad, Hammond orgel maken ze een super aanstekelijke mix van soul-jazz en blues. Luna '68 is alweer hun derde plaat en weer tonen ze zich de meesters van de “groove”. Je mist de zang geen moment, daarvoor is de plaat veel te afwisselend. Gitaar en orgel wisselen elkaar voortdurend af met de lekkerste funky ritmes. Wat een heerlijke zomerplaat!

 

Melanie de Biasio – Lillies

'Een stem die dwars door de ziel snijdt'

Ella Fitzgerald kon met haar gouden stem én charmes elke bezoeker van haar concerten het gevoel geven dat ze bij hem aan de keukentafel zat, en alleen voor hém zong. We kennen al het gedenkwaardige album Ella in Berlin. Dit concert uit 1962 is zéker net zo goed. Ella jubelt, sprankelt en swingt. Het hele concert is één lang vocaal vuurwerk, en je hóórt haar er gewoon zelf van genieten. Dit is één lang concert pure gelukzaligheid!

 

Harmony Of Difference - Kamasi Washington

'Opstap voor wie kennis wil maken met de muzikale wereld van Kamasi Washington'

Twee jaar geleden zette Kamasi Washington zich in een keer op de kaart als Jazz-vernieuwer met het fenomenale The Epic. Washington, zelf een begenadigd saxofonist, gooide het er allemaal in één keer uit. Op zijn drie uur durend debuut experimenteerde hij volop met koor-, wereldmuziek en DJ-cultuur. Nu is er The Harmony Of Difference, een korte suite in zes delen. Het is een elegant en uitgebalanceerd muziekstuk én een mooie opstap voor wie kennis wil maken met de muzikale wereld van Kamasi Washington. 

 

Arcade Fire - Everything Now

'Een van hun meer intrigerende platen'

Arcade Fire adopteert op Everything Now een koeler jaren-tachtig-geluid met hints naar Talking Heads en Pet Shop Boys. Kunst of kunstje is de vraag die boven elk nummer lijkt te hangen. Is het feestje nog wel leuk, of doen we maar alsof?  Hiermee lijken ze, naast de wereld, vooral zichzelf onder de loep te nemen. Het maakt Everything Now tot een van hun meer intrigerende platen, want juist op de momenten waar je aan hun “oprechtheid” gaat twijfelen houdt de muziek je bij de les.

 

Nicole Atkins - Goodnight Rhonda Lee

'Hoogtepunt in haar oeuvre'

Nicole Atkins duikt op haar albums geregeld diep in de vorige eeuw. Ze heeft dan ook een stem die zich daar uitstekend voor leent. Ook op haar nieuwe plaat Goodnight Rhonda Lee komen zoete herinneringen bovendrijven aan Dusty Springfield en Peggy Lee. Het album werd in minder dan een week live in de studio opgenomen, met hulp van zowel Chris Isaak als Nick Cave. Atkins heeft hier haar geluid volledig gevonden en levert daarmee een hoogtepunt in haar oeuvre af.

 

 

Het tegenovergestelde van een mens

'Blackened Cities is een absolute luistertrip'

Na haar album No Deal uit 2013 werd de Belgische zangers Melanie De Biasio gelauwerd in jazz-kringen. Dit jaar verscheen Blackened Cities waarop de zangeres nieuw terrein verkend. Het is één lang doorlopend muziekstuk van 24 minuten lang. Op No Deal staat De Biasio zelf prominent afgebeeld tegen een donkere achtergrond. Op Blackened Cities toont de uit Charleroi afkomstige zangeres ons háár achtergrond. Op de hoes prijkt een foto van landgenoot Stefan Vanfleteren. een rokend industrie-landschap in dramatisch licht. Ook in het stuk zelf beweegt haar stem zich meer in de achtergrond ten faveure van haar band. Blackened Cities is een meanderend en hypnotisch muziekstuk. Het begint klein en terloops op de klanken van een electrische piano en een cello, dan klinkt haar stem bijna in stilte, waarna het stuk zich ontvouwt en we meegenomen worden op een muzikale reis. Blackened Cities is een absolute luistertrip.

Literatuur

Retour Calypso

Retour Calypso

Matthijs Eijgelshoven

€ 20,99
'Retour Calypso' van Matthijs Eijgelshoven is een verrassende psychologische roman voor de liefhebbers van 'Birk' van Jaap Robben, 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker en 'Op zee' van Toine Heijmans. Als Suzy na tien jaar terugkeert naar het eiland waar ze opgroeide om haar ernstig zieke vader te helpen komen herinneringen boven. Herinneringen aan een jeugd op een zonovergoten eiland - overschaduwd door de afwezigheid van haar moeder - en aan een minnaar die meer vroeg dan zij kon geven. De lezer moet net als Suzy de vraag onder ogen zien of wat wij ons herinneren wel echt zo gebeurd is. In welke mate kun je jezelf verdedigen tegen je eigen bestaan, en welke prijs betaal je voor het sturen van je geest? Matthijs Eijgelshoven overtuigt met zijn literaire debuut 'Retour Calypso'.

'Het verhaal ontrolt zich stuurloos en oncontroleerbaar'

Na tien jaar keert Suzy terug naar het eiland Gozo om haar ernstig zieke vader bij te staan. Het plan is om de praktische zaken te regelen en tegelijk ook vooral afstand te bewaren. De mensen en plaatsen uit haar jeugd schudden haar geheugen echter stevig op en al snel begint ze de regie over haar herinneringen te verliezen. Schrijver Matthijs Eijgelshoven toont zich een meester in het weglaten. Er wordt zo goed als niets benoemd. Gebeurtenissen doemen op en het verhaal ontrolt zich stuurloos en oncontroleerbaar. Als lezer blijf je uiteindelijk - net als Suzy -  gissen naar de waarheid..... 

pro-mbooks2 : libris