Tips van Harriët

Wie is Harriët?

 

Informatie over Harriët volgt snel.

Specialiteit: Geschiedenis, psychologie, pedagogiek, filosofie en spiritualiteit.

Dagboek van een natuurjongen

Dara McAnulty

€ 22,99
‘Dapper, poëtisch, ethisch, lyrisch en zo krachtig dat hij al op jonge leeftijd wordt gehoord en bewonderd.’ – Robert MacFarlane ‘Een onmisbaar boek, dat in feite tijdloos is. Het gaat over pijn, over passie, schoonheid en verbinding. Het is heel, heel bijzonder.’ – Chris Packham In zijn Dagboek van een natuurjongen houdt de vijftienjarige Dara McAnulty bij hoe zijn wereld verandert, van voorjaar naar zomer, van herfst naar winter, thuis, op school, buiten in de natuur en in zijn hoofd. Beeldend, ongepolijst, levendig en prachtig geschreven: in dit bijzondere boek wordt de wereld verkend vanuit het perspectief van een autistische tiener, die bezig is met huiswerk, examens en vriendschappen naast zijn leven als natuurbeschermer en milieuactivist. Vol ontzag en verwondering beschrijft Dara de bijzondere ontmoetingen in zijn tuin en in het wild, ontmoetingen met merels, zwanen, rode wouwen, kiekendieven, kikkers, paardenbloemen, leeuweriken, vleermuizen, pinksterbloemen, sneeuwhazen en allerlei andere soorten. Met eenzelfde kracht en warmte schildert hij een liefdevol en ontroerend portret van zijn familie: een hecht gezin dat zijn eigen weg zoekt in de wereld. Een uniek boek van een zeer jong talent, dat nog lang zal blijven nazingen in het hoofd van elke lezer.

Recensie

WAT EEN WONDERMOOI BOEK IS DIT!

Door de manier van schrijven, trekt Dara, een autistische puber, jou zijn belevingswereld in.

Hij beschrijft zijn leven in het gezin waarin alleen de moeder niet autistisch is. Zijn moeite met sociale omgangsvormen en de drukte in zijn hoofd. En op beeldende wijze de rust die hij altijd weer vindt in de natuur waardoor zijn plezier in de natuur op de lezer overspringt.

Het hele dagboek door, voel, ruik en beleef je het bijzondere van alles wat buiten leeft.

No time like the future

Michael J. Fox

€ 21,99
De hele wereld kent hem als Marty McFly in de Back to the Future-films, als Alex P. Keaton in Family Ties, als Mike Flaherty in Spin City of als een van de vele andere personages die Michael J. Fox vertolkte. Hij werd echter niet alleen beroemd door zijn werk als acteur, maar ook door zijn gevecht tegen de ziekte van Parkinson. Met hart en ziel zet hij zich in voor meer bekendheid van de ziekte en levert hij een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar een remedie. Nu hij al decennia met parkinson leeft heeft hij een manier gevonden om ermee om te gaan. Maar als hij in 2018 een tumor in zijn ruggengraat blijkt te hebben en na een spoedoperatie opnieuw moet leren lopen, wordt zijn veerkracht nogmaals op de proef gesteld. En wanneer hij na maanden van zware revalidatie eindelijk weer kan lopen maar vervolgens hard ten val komt, kan hij het niet meer opbrengen om positief te blijven en pakken donkere wolken zich samen. In zijn boek deelt Michael J. Fox zijn persoonlijke verhaal over zijn strijd; over hoop, angst, veerkracht en sterfelijkheid en zijn perceptie van tijd. Ontroerend en bedachtzaam, maar ook met zijn zo kenmerkende gevoel voor humor, biedt No time like the future een fascinerende reflectie op het leven, hoop en de kracht van vriendschap en liefde.

Recensie

Inspirerend boek van Michael J. Fox, de acteur die al op zijn 29ste de ziekte van Alzheimer kreeg. Hij beschrijft  op een optimistische manier en met veel gevoel voor humor zijn dagelijks leven.

Onderstaande  quote uit zijn nawoord over het jaar 2020 geeft aan hoe hij in het leven staat: “Hoe onvoorstelbaar het nu ook is, er zijn altijd wel snippertjes hoop te ontdekken in het puin en dingen om dankbaar voor te zijn. Met dankbaarheid is optimisme vol te houden”

Met Nietzsche de bergen in

John Kaag

€ 20,99
John Kaag maakt in Met Nietzsche de bergen in twee filosofische reizen – als recalcitrante 19-jarige en als 36-jarige echtgenoot en vader. Tijdens beide reizen gaat Kaag al hikend op zoek naar de bronnen van Nietzsches filosofie en leven. Hij verweeft filosofische ontdekkingen met zijn eigen zoektocht naar een authentiek leven. De radicale ideeën van Nietzsche blijken verschillende dingen te betekenen tijdens verschillende momenten op de levensweg. En hiking blijkt de perfecte metafoor voor nietzscheaans leven: zelfs een flinke uitglijder maken is onmisbaar om te worden wie we zijn.

Recensie

Ik vind het een inspirerend boek, waarin Kaag een link legt tussen zijn eigen leven en dat van Nietzsche. Hij doet dit aan de hand van wandeltochten die Nietzsche ook heeft gelopen.

Zo laat hij zien dat filosofie echt van betekenis kan zijn in ons dagelijkse leven. En ook is er in dit boek een verband met het thema van de maand van de filosofie 2021: De natuur was hier.

Frappant detail: Paul van Tongeren heeft verschillende boeken over Nietzsche geschreven.

pro-mbooks2 : libris