Archief Libris Literatuur Prijs 2014

La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuur Prijs 2014

La Superba

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 12,50

Uit het juryrapport: Wat is het verleidelijk om na lezing van Ilja Leonard Pfeijffers roman La Superba naar Genua af te reizen en met de roman in de hand op zoek te gaan naar de Bar met de Spiegels op de Piazza delle Erbe, vurig te hopen er het mooiste meisje van Genua tegen het lijf te lopen, te verdwalen in het labyrint van de middeleeuwse steegjes, bevolkt door ratten en personages die ons doen denken aan de films van Fellini en, waarom niet, getuige te zijn van de vondst van een been. Het alter ego van de auteur, Leonardo, die zijn aantekeningen over zijn nieuwe verblijfplaats en zijn bewoners alvast naar een vriend in het thuisland stuurt met het voornemen deze ooit te transformeren tot een roman, heeft ons nog zo gewaarschuwd: ‘Natuurlijk is het zo dat ik Genua heb verzonnen’.

Zo speelt de auteur met ons het spel van fictie en werkelijkheid, drijft hij de spot met zijn literaire statuur en ijdelheid en schept hij er een duivels genoegen in zijn lezers op het verkeerde been te zetten. De lichtvoetigheid van zijn spel doet echter niets af aan de ernst van zijn betrokkenheid. Tegenover zijn luxe-immigratie zet de auteur die van de Marokkaanse rozenverkoper Rashid en de Senegalese bootvluchteling Djiby, die in de trotse stad na een helse oversteek hun geluk komen beproeven, zoals Italiaanse emigranten dat eerder deden in La Merica. En in het roerende portret van de altijd dronken, Engelse professor Don, die in zijn eigen fictie leeft, wordt de hoofdpersoon van het boek te midden van personages op de rand van de verloedering, gespiegeld.

In zijn thematisch rijke, genotzuchtige, virtuoze proza, weet Pfeijffer de vele uitgezette lijnen bij elkaar te brengen. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een ode aan de verbeelding.

De shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2014

03-03-2014 Nog 6 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2014, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Op 13 mei a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt in het Amstel Hotel te Amsterdam. De jury, onder leiding van Paul Witteman, koos deze zes nominaties:

Over de Libris Literatuur Prijs

Llp LogoDe Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisliteratuurprijs.nl

 

Data 2014

Bekendmaking winnaar: 13 mei

Bekendmaking shortlist: 3 maart

Bekendmaking longlist: 27 januari

De jury in 2014

Paul Witteman, journalist en televisiepresentator, zal de jury van de Libris Literatuur Prijs voorzitten als opvolger van Clairy Polak. Op 13 mei 2014 zal hij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

De jury bestaat verder uit
Dhr. Hugo Brems, emeritus-hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, KU Leuven;
Dhr. Arjen Fortuin, literair criticus, NRC Handelsblad;
Mw. Gemma Nefkens, oud-uitgever en voorzitter P.C. Hooftprijsstichting;
Mw. Marjolijn Pouw, literair criticus, VN.

Ikoon -archief -llp

pro-mbooks2 : libris