Archief Libris Literatuur Prijs 2016

Jij zegt het van Connie Palmen wint Libris Literatuur Prijs 2016

9-5-2016 - Connie Palmen wint met haar boek Jij zegt het de Libris Literatuurprijs 2016, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De winnaar is bekend gemaakt door Dick Benschop, President Directeur van Shell Nederland.

Jij zegt het

Connie Palmen

€ 20,99

Ik heb gezwegen. Tot nu,” zo valt te lezen op de eerste pagina van de jongste roman van Connie Palmen. De dichter Ted Hughes vertelt over de verwoestende liefde die hij koesterde voor zijn vrouw, de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath. Samen vormden zij misschien wel het beroemdste liefdespaar uit de moderne literatuur. Niet alleen om hun dagboeken, romans, brieven en gedichten. Maar vooral door de gruwelijke plot die het leven voor hen in petto had: op 11 februari 1963 pleegde Sylvia Plath zelfmoord.<br><br>

Uit het juryrapport: In een monoloog van 250 bladzijden geeft Palmen Ted Hughes opnieuw een stem. Ze spreekt zijn taal der liefde, vertelt over de prille, schitterende, verliefde tijd, maar ook over de woeste waanzin die in zijn vrouw was gekropen. Over zijn angsten en verlangens, die hij op haar projecteerde. Over de woede en het verdriet. Steeds dieper graaft Palmen zich zijn hart binnen. Haar taal raakt bevangen door de taal van Hughes. Zij wordt hem.

Zes nominaties Libris Literatuur Prijs 2016

7-3-2016 - Deze zes schrijvers maakten kans op de Libris Literatuur Prijs 2016 en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Dick Benschop koos uit 18 geselecteerden de volgende titels voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar:

 

Over de Libris Literatuur Prijs

Llp LogoDe Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisliteratuurprijs.nl

 

Data 2016

Bekendmaking longlist: 2 februari

Bekendmaking shortlist: 7 maart

Bekendmaking winnaar: 9 mei

De jury in 2016

Dick Benschop, President Directeur van Shell Nederland B.V., zal de jury van de Libris Literatuur Prijs voorzitten als opvolger van Wim Pijbes. Op 9 mei 2016 zal hij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.


De jury bestaat verder uit:
Onno Blom,
schrijver, biograaf en literair criticus;
Sebastiaan Kort, literair recensent voor NRC Handelsblad en Ons erfdeel;
Hanca Leppink, oud-directeur/uitgever Luitingh-Sijthoff;
Margot Vanderstraeten, schrijver en journalist bij De Morgen.

Ikoon -archief -llp

pro-mbooks2 : libris