Shortlist Libris Literatuur Prijs 2018

5 maart 2018 - Nog 6 schrijvers maken kans op de 25ste Libris Literatuur Prijs en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van oud-Libris Literatuur Prijs winnaar Abdelkader Benali koos de volgende titels voor de shortlist van deze prestigieuze prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Meer informatie

Quote van Vincent Elzinga van Kennemer Boekhandel, Haarlem

“Na Rivieren is dit opnieuw een hoogtepunt in Driessens oeuvre. Twee mannen in communistisch Joegoslavië persen elkaar stiekem af maar raken bevriend. Dit slapstickachtige gegeven bouwt hij meesterlijk uit tot een geweldige roman over de tragiek van het leven.”

Lees een deel van het juryrapport

De pelikaan

Martin Michael Driessen

€ 22,50

Twee mannen in een Kroatisch dorp eind jaren tachtig ontdekken elkaars geheimen en beginnen elkaar daarmee te chanteren zonder hun chanteur te kennen. Tegelijk bouwen zij een vriendschap
met elkaar op, die gedoemd is te bezwijken. Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid.

Quote van Maaike van der Meiden van Boek en Buro Ede, Ede

“De liefde komt laat in het leven van de hoofdpersoon van Peachez, een romance. De nuchtere manier waarop deze online vrouw zijn gekunstelde romantische proza beantwoordt, zorgt ervoor dat hij volledig in vervoering van haar raakt, met verstrekkende gevolgen...”

Lees een deel van het juryrapport

Peachez, een romance

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 22,99

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een professor in Amerika wordt verliefd op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Een zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een fi losofi sche roman die leest als een thriller.

Quote van Walter Jansen van Boekhandel Jansen & de Feijter, Velp

Arjen van Veelen schreef met Aantekeningenover het verplaatsen van obelisken een  fenomenale roman over vriendschap en over de dood. Rouw klinkt door op iedere pagina maar nooit sentimenteel. Een obelisk voor een overleden vriend en een prijswaardige roman.”

Lees een deel van het juryrapport

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Arjen Van Veelen

€ 21,99

Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven. In deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.

Quote van Margot Engelen van De Algemene Boekhandel, Amersfoort

Marjolijn van Heemstra (*1981) komt metniets minder dan een klap de Nederlandse Tweede Wereldoorlogliteratuur binnen. Haar En we noemen hem is spannend, mooi, meeslepend en ontluisterend. En brengt de twijfel over wat goed en wat fout was onthutsend dichtbij.”

Lees een deel van het juryrapport

En we noemen hem

Marjolijn van Heemstra

€ 22,50

Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Wanneer Marjolijn in verwachting is begint een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinter klaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger.

Quote van Nadine Mussert van Boekhandel Van der Meer, Noordwijk

“Je kent ze wel; die liefl ijke dorpjes met hun karakteristieke inwoners waarvan je je kunt afvragen hoe lang de tijd er stil stond, of ze kunnen voortbestaan. De heilige Rita deed me beseffen dat het dood zonde is als plaatsjes zoals het fi ctieve Mariënveen uitsterven.”

Lees een deel van het juryrapport

De heilige Rita

Tommy Wieringa

€ 20,99

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van  gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen.

Quote van Manda Heddema van Boekhandel De Koperen Tuin, Goes

“Metin is een buitenstaander van nature, hij lijkt nergens echt bij te horen. Dit is een prachtig, meeslepend verhaal over het volwassen worden van een jongen die woont in een wijk die zich ook nog moet ontwikkelen tot een leefbaar geheel.”

Lees een deel van het juryrapport

Wees onzichtbaar

Murat Isik

€ 24,99

Winnaar boekhandelsprijs 2018. Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Geen verlangen zonder tekort

Margot Dijkgraaf ; Wouter van Gils

€ 14,90
Vraag achtentwintig auteurs te schrijven over de toekomst van de Nederlandstalige roman en je krijgt een rijke verzameling teksten. Geen verlangen zonder tekort biedt de lezer polemische bijdragen die afgewisseld worden door filosofische beschouwingen; historische analyses door humoristische diagnoses van de actuele stand van zaken. Behalve vanuit Nederland en Vlaanderen wordt in dit boek ook via Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk naar verleden, heden en toekomst van 'onze' roman gekeken. Geen verlangen zonder tekort, De toekomst van de Nederlandstalige roman verschijnt bij gelegenheid van de 25ste uitreiking van de Libris Literatuur Prijs in 2018. Een boeiend, informatief en soms uiterst vermakelijk tijdsdocument.Met bijdragen van: Karin Amatmoekrim * René Appel * Maria Barnas * Hanna Bervoets * Hans Bouman * Luc Devoldere * Margot Dijkgraaf * Elsbeth Etty * Louise O. Fresco * Ronald Giphart * Arnon Grunberg * Marjolijn van Heemstra * Bas Heijne * Sytske van Koeveringe * Lisa Kuitert * Christine Otten * Lidewijde Paris * Arjan Peters * Ilja Leonard Pfeijffer * Nina Polak * Marja Pruis * Roos van Rijswijk * Jerker Spits * Margot Vanderstraeten * Arjen van Veelen * Thomas de Veen * Niña Weijers * Tommy Wieringa
pro-mbooks2 : libris