Het kleine meisje van meneer Linh

vrijdag 21 november 2014

Dit boek is geweldig geschreven en heeft mij gegrepen vanaf de eerste bladzijde. Het trekt je mee, waardoor je een wordt met de personages. Er is heel veel geschreven over vluchtelingen en asielzoekers, maar juist door dit boek kreeg ik een beetje het gevoel hoe het moet zijn als je van huis en haard verdreven wordt.
Meneer Linh woont rustig met zijn zoon, schoondochter en kleindochtertje in een vredig dorpje, waar alles zo zijn gangetje gaat. In zijn (Aziatische?) land heerst oorlog, maar dat gaat langs de dorpelingen heen. Dat alles wordt plotseling wreed verstoord als er een bom op het dorpje terecht komt. De oude meneer Linh raakt zijn zoon en schoondochter kwijt. Totaal verdwaasd neemt hij zijn kleindochtertje mee en gaat lopen, weg uit zijn dorp. Na twee dagen lopen komt hij bij zee en kan hij mee op een boot voor vluchtelingen. De boot brengt hem naar een vreemd land waar hij niets bekends meer ziet, ruikt of hoort en niemand kan verstaan. Er is wel een tolk, maar het gaat volledig langs hem heen. Meneer Linh laat alles op zich af komen en vraagt niemand om uitleg. Hij kan alleen maar denken aan zijn kleindochtertje en ervoor zorgen dat haar niets overkomt...
“Het kleine meisje van meneer Linh” is een fascinerend verhaal, en geeft je van het begin tot het eind het gevoel dat je het allemaal zelf meemaakt.
Gerda van Suchtelen,
Leeskring Flevo

 

 

 

pro-mbooks2 : libris