Winnaar Libris Literatuur Prijs 2022

Wormmaan van Mariken Heitman wint de Libris Literatuur Prijs 2022

9 mei 2022 - Wormmaan van Mariken Heitman heeft de 29ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Wormmaan

Mariken Heitman

€ 21,99
Bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Na tegenslag op haar werk vertrekt Elke met een vergeten erwtenras naar een Waddeneilan. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks laat sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra lijkt, net als Elke in het heden, nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen, of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis. ‘Wormmaan’ is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.

"Wormmaan getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is. ”

Bekijk het volledige juryrapport

 

Mariken Heitman
(c) Jelmer de Haas

De podcast over Wormmaan

Hommageshow voor de genomineerden en de uitreiking

pro-mbooks3 : libris