Recept: Plaattaart met doperwtenspread en courgette (bereidingstijd 30 minuten)
Ingrediënten ( 2 tot 3 porties)
- 1 rol vers vegan bladerdeeg
- 200 g bevroren doperwten
- blaadjes van 3-4 takjes verse munt
- 1 tl knoflookpoeder
- 3 el tahin
- 2 el citroensap
- 2 el olijfolie
- 150 g verse spinazie + extra voor garnering
- 1 courgette, in plakjes
- ½ rode ui, in ringen
- optioneel: plantaardige yoghurt peper en zout, naar smaak
Benodigdheden:
- Keukenmachine en bakplaat
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Haal het verse bladerdeeg uit de koelkast en laat het zachter worden. Meng de doperwtjes in een kom met wat heet water zodat ze ontdooien.
3. Maak de doperwtenspread. Giet de doperwten af en doe bijna alles in de keukenmachine. Houd de achter ter garnering. Voeg de verse muntblaadjes, het knoflookpoeder, de tahin, het citroensap, de olijfolie en wat peper en zout toe en mix het tot een romige spread. Voeg eventueel een beetje water toe om de spread te verdunnen.
4. Rol het bladerdeeg uit met het bakpapier op de bakplaat en vouw de randen van het deeg om. Verdeel vervolgens de doperwtenspread over het bladerdeeg.
5. Verdeel de spinazie over de doperwtenspread en leg daar de courgette en rode ui op.
6. Bak de plaattaart in ca. 25 minuten gaar in de oven, of tot de randen goudbruin zijn.
7. Verdeel de rest van de doperwten, extra spinazie en eventueel wat plantaardige yoghurt over de plaattaart. Snijd in stukken en serveer meteen.