Boekpresentatie Drentse Sjoa -Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe.

maandag 25 april 2016 16:00
Boekpresentatie Drentse Sjoa -Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe.
Op maandag 25 april om 16.00 uur neemt de Commissaris van de Koning, dhr. J. Tichelaar bij Boekhandel Iwema het eerste exemplaar in ontvangst van het boek De Drentse Sjoa. Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe.

 

 

Op maandag 25 april gaat het project ‘Sjoa Drenthe’ van start bij Boekhandel Iwema. Iedereen is van harte welkom (toegang gratis).

'Sjoa Drenthe' is een nieuw Drents historisch-genealogische erfgoedproject'. In de periode 1940-1945 verdwenen met de deportatie van, en de moord op onze Joodse medeburgers 1.444 Drentse inwoners op een gruwelijke manier uit ons midden. Aan de holocaust wordt door bijvoorbeeld Historische Verenigingen en Stichtingen Struikelstenen al op diverse manieren aandacht geschonken. Ook individuele onderzoekers verzetten vaak veel werk. Maar…. een provinciaal overzicht ontbrak.

'Sjoa Drenthe' wil een gedenkteken zijn voor al deze oorlogsslachtoffers. Het 'Project Sjoa Drenthe' is ook een platform voor genealogen, familieleden en bekenden van deze oorlogsslachtoffers en ander geïnteresseerden. Zij kunnen met hun gegevens, foto’s, documenten, verhalen of ander materiaal bijdragen aan dit Drentse digitale monument. Hierdoor wordt deze website in de komende jaren een steeds waardevoller onderdeel van ons Drents erfgoed.

JaquestichelaarDit project biedt voor het eerst inzicht in alle Drentse oorlogsslachtoffers, waar zij woonden en in hun onderlinge familierelaties. Tijdens de voorbereidingen voor het project is een totaaloverzicht van die 1.444 oorlogsslachtoffers  in boekvorm samengesteld, waarvan op 25 april het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Commissaris van de Koning dhr Jacques Tichelaar als symbolische start van het project.

Tegelijkertijd gaat de website van het project op http://www.sjoa-drenthe.nl van start met nu al de gegevens van ca 80.000 personen, onder wie de genoemde 1.444 Drentse inwoners, van wie slechts 205 de oorlog overleefden. Ook op deze site meer informatie over de opzet van het project en over manieren om hieraan mee te gaan werken, terwijl ook een samenvattend Informatieblad beschikbaar is.

Voor-intekenen boek

Het boek  ‘DE DRENTSE SJOA, Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe’ wordt in een beperkte oplage gedrukt. Mede om rekening te houden met die oplage kunt u voor-intekenen op het boek voor de prijs van € 17,50 (incl BTW en excl verzendkosten) bij Librisboekhandel Iwema, Gedempte Singel 11, 9401 JM Assen via Iwema [email protected] dan wel telefonisch 0592-317519.

De initiatiefnemers:

- Jan Ridderbos

- Winnie van Hasselt

- Henk van den Beukel

Datum: ma 25 april 2016
Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Boekhandel Iwema
Toegang: gratis

 1444_joodseinwoners

 

pro-mbooks2 : libris