Boekpromotie Bestaansleegte - therapeut Sypke Visser

zaterdag 2 april 2016 14:00
 Boekpromotie Bestaansleegte - therapeut Sypke Visser
In het kader van de Week van de Psychiatrie, die plaatsvindt tot en met 2 april, is therapeut Sypke Visser zaterdag 2 april van 14.00 tot 16.00 uur bij Iwema aanwezig ter promotie van het boek Bestaansleegte van Monique de Heij.

 

Cover _head _thumb _XL_media

Bestaansleegte gaat over twee leegtes waar we ons voortdurend tussen bewegen en die een cruciale rol spelen in ons leven. Het is een spanningsveld tussen bestaan en niet-bestaan, tussen het vormen van een identiteit en de angst om deze te verliezen. We staan er niet altijd bij stil, maar met een identiteit houden we ons staande in het leven.

Helaas zijn er ook mensen die hier geen evenwicht in kunnen vinden. Veelal omdat zij in de kinderjaren onvoldoende kans hebben gehad een zelfgevoel te vormen in een veilige hechting. Dit kan een voedingsbodem zijn voor psychiatrische nood en leiden tot bestaansleegte. Monique de Heij beschrijft deze leegte als een bewustzijnstoestand waarin zowel de identiteit, de overlevingsstijl als de bezieling dreigen op te lossen. Bestaansleegte is de tegenpool van Oerleegte, het domein van bezieling, overgave en inspiratie. Dat brengt de volgende vraag met zich mee: ‘Zou hechting bezieling bewerkstelligen, of is bezieling een autonoom fenomeen dat zonder menselijke identiteit kan functioneren?’

In Bestaansleegte wordt het verband duidelijk tussen het symptoom leegte, hechting, identiteitsontwikkeling, bewustzijn, psychose en bezieling. Daarmee geeft Monique de Heij zowel de Helper als de Vrager en zijn omgeving een handreiking om de bestaansleegte te begrijpen, te verdragen en te overwinnen. De auteur doet dit door autobiografische elementen, filosofische beschouwingen en praktijkvoorbeelden af te wisselen.

"A.F. Th van der Heijden schreef ooit “iemand is een dichter wanneer al het rottigs dat hij op zijn pad tegenkomt, dat de gruwel van de herinnering in zich herbergt, weet om te smelten tot iets moois”. Dan is dit boek geschreven door een groot dichter, want de Heij heeft haar ervaringen omgezet in een praktijk van integratieve psychotherapie en een verfrissende, uitdagende manier van kijken. Het boek maakt voelbaar en zichtbaar wat er gebeurt wanneer een kind zich niet vanuit een empatische omgeving kan ontwikkelen en patronen ontwikkelt om te overleven. Door het begrip bestaansleegte te introduceren , heeft de schrijfster voor mij het woord van 2014 bedacht."

SypkeWie is Sypke Visser?
Ik ben Sypke Visser, in 1961 geboren in Drachten, getrouwd, vader van vier kinderen en sinds 2000 werkzaam als vrijgevestigd psychosociaal therapeut in Smilde en Bovensmilde.

Ik ben lid van het Nederlands Verbond van Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA). Naast mijn werk in mijn praktijk, begeleid ik een lotgenotengroep en werk ik als arbeidscoach met een specialisatie in het begeleiden van mensen met chronische stress. Verder ben ik actief als visiteur voor NVPA-therapeuten, als leertherapeut op een post-hbo-opleiding psychosociaal therapeut en als lid van de Raad van Advies Stichting Keurmerk Beroepsscholingen.

Als psychosociaal therapeut ben ik er voor iedereen die in zijn/haar dagelijks leven problemen met zichzelf én in de omgang met anderen ervaart. Ik ben (ervarings)deskundig, professioneel en zorgzaam en ik werk op een respectvolle en betrokken manier met cliënten samen.

pro-mbooks3 : libris