Lezing Paul scheffer over 'De vrijheid van de grens'

vrijdag 22 april 2016 19:00
Lezing Paul scheffer over 'De vrijheid van de grens'
Iwema staat met een boekentafel bij de lezing van Paul Scheffer in Kunstplaza Schurer (Warenhuis Vanderveen)

Dagvandefilosofie

April als Maand van de Filosofie is onderhand een begrip. Een speciale landelijke stichting organiseert en ondersteunt activiteiten die zijn bedoeld om het denken (filosoferen) op een hoger plan te brengen.

In Assen houden verschillende organisaties zich bezig met het stimuleren van het denken. Ze organiseren regelmatig bijeenkomsten – meestal met een spreker en debat. Die worden goed bezocht, van 20 tot wel 100 mensen. Deze organisaties hebben recent MetaForum Assen | Cultuur & Debat opgericht, een inspiratieplatform voor kennis en debat in Assen.In april organiseren ze elk hun eigen activiteiten die dan in het teken staan van ‘Over Grenzen’, het thema van de Maand van de Filosofie.

MetaForum Assen organiseert als gezamenlijke activiteit een lezing door Paul Scheffer, de bekende schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie 'Wat is de vrijheid van de grens?' dat eind maart verschijnt. Het gaat over grenzen. Wat is een grens en waar is een grens voor bedoeld? Kunnen we zonder grenzen, wat vinden we van Europese grenzen nu zoveel vluchtelingen op drift zijn?

Vrijheid -van -de -grens -3d -wHet overschrijden van grenzen wordt vaak gezien als de enige weg naar vooruitgang. We leven het leven als een immer wijkende horizon, als een vrijheid die zich steeds verder heeft losgezongen van een vorm – met een wereld zonder grenzen als het hoogste ideaal. Want wie zijn wij, wereldburgers, om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen?

Dit heeft alles te maken met een overschatting van de mobiliteit: de minderheid van mensen die in beweging zijn wordt overal bestudeerd, maar dat de overgrote meerderheid aan een plaats gebonden is lijkt geen onderwerp van onderzoek. We gaan gemakshalve voorbij aan het gegeven dat driekwart van de Fransen woont in de regio waar ze zijn geboren, en dat is elders in Europa niet veel anders. Die blinde vlek belemmert niet alleen ons zicht op de werkelijkheid, het leidt ook tot een verachting van alles wat plaatsgebonden is.

In het essay van de Maand van de Filosofie onderzoekt Paul Scheffer dan ook niet de grenzen van de vrijheid, maar de vrijheid van de grens. Met de nodige filosofische distantie stelt hij de vraag of een open samenleving niet pas ontstaat door een ruimtelijke afbakening. Anders gezegd: om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving? En wat is tegen die achtergrond een eigentijds vooruitgangsideaal?

Paul Scheffer is politiek wetenschapper en publicist, hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Zijn essay Het Multiculturele Drama deed destijds veel stof opwaaien. Bekende boeken zijn Het Land van Aankomst (2007) en Alles doet mee aan de werkelijkheid (2014). Sinds 2000 is Scheffer toonaangevend actief in het publieke debat over de multiculturele samenleving, de vluchtelingencrisis en de grenzen aan solidariteit.

MetaForum Assen bestaat uit Boekhandel Iwema, De Verdieping, Europa’s Rafelende Randen, Humanistisch Verbond, Odd Fellows/Stroomdalloge, Prinsessendag, Stedelijk Museum SMAHK, Tegenlicht Meet Up.
In Metaforum Assen bundelen de deelnemers hun krachten. Ze houden elkaar op de hoogte van hun plannen, stemmen activiteiten af en organiseren samen activiteiten.

 

Datum: vr 22 april 2016
Tijdstip: 19.00 - 21.00 uur
Locatie: Kunstplaza Schurer ( Warenhuis Vanderveen)
Toegang: 5,-
Aanmelden: [email protected]

 

pro-mbooks3 : libris