Sinds het begin van de vluchtelingencrisis gaan bij de meeste mensen twee houdingen ongemakkelijk samen: het gaat om een humanitaire verplichting die wordt aanvaard, en tegelijkertijd bestaat bij velen de verwachting dat de komst van zoveel asielzoekers tot spanningen leidt. Laten we bij dat gevoel van verplichting stilstaan, want het weerspreekt alle clichés over het racistische Nederland. En ook de verwachting dat de wassende stroom van vluchtelingen niet gemakkelijk in de samenleving zal worden opgenomen, getuigt niet per se van een vooroordeel, want dat oordeel is toch allereerst gebaseerd op de migratiegeschiedenis van de afgelopen veertig jaar.
Paul Scheffer is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg en van Amsterdam. In 2000 schreef hij in NRC Handelsblad het spraakmakende artikel ‘Het multiculturele drama’, dat destijds werd gezien als de eerste scherpe waarschuwing uit links-liberale hoek over de problemen van de multiculturele samenleving.
Citaten uit interviews: ‘Ik keek óók met een gevoel van wanhoop naar die foto van dat dode jongetje op het strand. Maar zo’n foto kan niet de maat der dingen zijn. We moeten toe naar een verantwoordelijkheidsethiek in plaats van een gewetensethiek.'
Datum: wo 27 januari 2016
Locatie: Bibliotheek Smilde, Smilde
Tijd: 20:00-22:00 uur
Kosten:€ 6,-.
Reserveren kan via [email protected]
Organisatie: Humanistisch verbond afdeling Assen e.o., Culturele Raad Smilde en de Bibliotheek Smilde.