Poëzieavond met Marjolijn van Heemstra

donderdag 21 januari 2016 20:00
Poëzieavond met Marjolijn van Heemstra
Boekhandel Iwema en ds. Peter van de Peppel organiseren twee bijeenkomsten rondom de jonge dichter Marjolijn van Heemstra. De toegang voor beide avonden samen is € 10,- (of € 5,- per avond) inclusief koffie/thee en een reader met artikelen over Marjolein van Heemstra.

 

Tijdens de eerste avond, donderdag 21 januari, worden de gedichten van Heemstra gelezen. Deze avond vindt plaats in De Bron te Assen. De tweede bijeenkomst is bij boekhandel Iwema. Marjolein van Heemstra draagt voor en zal over haar poëzie spreken.

Een jonge dichter die levensvragen noch religie schuwt, dat is Marjolijn van Heemstra (1981). Wat zou er bijvoorbeeld gebeurd zijn als Mozes bij de brandende braamstruik had doorgevraagd aan God? Wat bedoelen we eigenlijk met het woord god? Hoe staat ons mens zijn in verbinding  met het dier in ons? In haar twee bundels ‘Als Mozes had doorgevraagd (2010 – bekroond met de Jo Peters poëzieprijs)’ en ‘Meer hoef dan voet (2014)’ komen onder meer deze vragen aan de orde in haar poëzie.

Photo _5_1_single"Wie is er bang voor grote woorden? Marjolijn van Heemstra in ieder geval niet. In haar tweede bundel Meer hoef dan voet spreekt ze onbekommerd over God, vrede, heelal en astronauten. Terwijl, zou je denken, enige voorzichtigheid toch wel geboden is. Want zijn grote woorden niet net zwarte gaten? Als je niet uitkijkt, slokken ze myriaden aan betekenissen op en laten die verdwijnen in een loodzwaar niets. Van Heemstra laat dit echter niet gebeuren. Zij vuurt haar pijlen af op de machowoorden en laat ze als vette ganzen neerploffen op aarde. Bij haar is God ‘het hoge raam in de meisjes-wc’ of een man met ‘een smalle mond vol brood, haastig naar binnen gepropt op weg naar de tram’. En over de astrologie zegt ze: ‘en het zou me niet verbazen als de doodvermoeide dierenriem/ zijn koers tegenwoordig naar ons bepaalt in plaats van andersom."   (Recensie  Tzum -   Henry Sepers)

Marjolijn studeerde godsdienstwetenschappen, is als theatermaker verbonden aan het Ro theater in Rotterdam, geeft boeken uit bij uitgeverij de Bezige Bij en is columnist voor dagblad Trouw. 

Datum: donderdag 21 januari 2016
Tijdstip:20.00 uur tot 22.00 uur
Toegang: beide avonden 10 euro (of 5 euro per avond)
Locatie: De Bron", Einthovenstraat 28, 9402 CB Assen
Reserveren: ds. Peter van de Peppel [email protected]

 

pro-mbooks2 : libris