Lezing : Thomas Mann : Jozef en zijn broers - Trixie Hölsgens

woensdag 9 november 2016 19:30
Lezing : Thomas Mann : Jozef en zijn broers  - Trixie Hölsgens
Lezing over de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van 'Jozef en zijn broers' het machtige epos van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

 

November staat bij Iwema in het teken van de klassieken!  Op woensdag 9 november geeft Germanist en filosoof Trixie Hölsgens bij Iwema een lezing over de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van Jozef en zijn broers - het machtige epos van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Thomas Mann vertelt het verhaal van Jozef na tegen de achtergrond van zijn eigen tijd, de woelige jaren twintig en dertig, tijdens de opkomst van het nazisme. Germanist en filosoof Trixie Hölsgens gaat tijdens deze lezing in op de achtergronden en de betekenis van dit boek.

Mann

Thomas Mann beschouwde zijn monumentale hervertelling van het Bijbelverhaal van Jozef als zijn magnum opus. Hij schreef de vier delen – De verhalen van Jaäkob, De jonge Jozef, Jozef in Egypte en Jozef de Voorziener – als één verhaal. Tezamen vormen ze, in de woorden van Mann, ‘een mythologische roman’ over Jozef, de lievelingszoon van Jaäkob, die door zijn broers uit jaloezie aan een slavenhandelaar wordt verkocht. Hij komt in Egypte terecht, waar hij het vertrouwen van de farao weet te winnen en onderkoning wordt. Jaren later stuurt Jaäkob zijn andere zoons naar Egypte om graan te kopen, en daar buigen zij diep voor de onderkoning die met hen over de prijs onderhandelt. Tot hun ontzetting maakt deze zich bekend als de broer die zij eerder hadden verkocht. Zij verzoenen zich, waarna Jaäkob met zijn talrijke nakomelingen naar Egypte komt om zich te herenigen met zijn zoon. 

Thijs -PollmannMann volgt het Bijbelverhaal op de voet, maar gebruikt zijn verbeeldingskracht om de gebeurtenissen te beschrijven alsof hij erbij is geweest. Hij tovert ons de wereld van aartsvaders en farao’s voor ogen, de oude beschavingen van Egypte, Mesopotamië en Palestina, en laat ons de mens in al zijn grootheid en kleinheid zien. Het resultaat is een briljante combinatie van humor, emotie, psychologisch inzicht en epische grandeur.

TrixieJoseph und seine Brüder verscheen tussen 1933 en 1943, toen Manns vaderland Duitsland in de greep van de nazi’s was. Met dit mythische verhaal uit de joods-christelijke traditie wilde hij een alternatief bieden voor de totalitaire mythologie waarmee de nazi’s hun mensbeeld van Übermensch en Untermensch legitimeerden. Lezer, wil hij zeggen, er is hoop voor de mensheid, want wat de mens ook overkomt, hij is in staat tot berouw en vergeving.

Trixie Hölsgens

Trixie Hölsgens is sinds 2009 als docent werkzaam aan de opleiding Duits van de Universiteit van Amsterdam. Haar vakgebied is Duitstalige filosofie en literatuur van de 20e en 21e eeuw. Als zelfstandig docent verzorgt zij cursussen aan de HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen), bijvoorbeeld over Thomas Manns ‘De Toverberg’, Robert Musils ‘Man zonder eigenschappen’ en over het werk van Franz Kafka.

 

Datum: woe 9 november 2016
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Boekhandel Iwema
Toegang:
€ 5,-
Aanmelden: [email protected]

 

 

pro-mbooks2 : libris