Lezing: Rosita Steenbeek - Rose (Maand van de Geschiedenis)

donderdag 13 oktober 2016 19:30
Lezing: Rosita Steenbeek - Rose (Maand van de Geschiedenis)
In het kader van de Maand van de Geschiedenis houdt Rosita Steenbeek op 13 oktober een lezing bij Boekhandel Iwema. Centraal in deze lezing staat haar roman Rose.

 

 MVDG_LOGO_ZW_DIAPOS

 

‘Rose zou door elke middelbare scholier gelezen moeten worden.’ – Guido Abuys, conservator Herinneringencentrum Kamp Westerbork

'Een bewogen stuk wereldgeschiedenis door de ogen van een bijzonder sterke vrouw.' – Opzij ‘Een boek waarin alle grote thema’s worden aangetikt: de liefde, vergeving en de dunne lijn tussen goed en fout. Lees! Opdat we niet vergeten.’ – Jan

‘Zeer aangrijpend.’ – Historisch Nieuwsblad

 

564c 02d 18ecfd 0.74769915

 

In Rose vertelt Rosita Steenbeek het levensverhaal van haar grootmoeder, dochter van een joodse moeder en een Duitse vader, die in 1929 haar hart verliest aan een Nederlandse dominee. Rose en haar man Gerhard vestigen zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam – de ideale plek om haar kinderen de harmonieuze jeugd te geven die voor haarzelf zo wreed werd verstoord. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Van de naar Nederland gevluchte familieleden van Rose heeft alleen de familie van Gretchen Leeuwarden (of Rose) het overleefd. Negentien familieleden werden uit Nederland naar Westerbork gedeporteerd en zijn vermoord in Sobibor en Auschwitz. Alle namen van deze familieleden zullen worden vermeld op het Namenmonument, waarvoor de gemeenteraad van Amsterdam deze zomer een akkoord heeft gegeven. Hierop worden alle namen vermeld van de Nederlandse Joden die zijn vermoord tijdens de Shoah.

Rose is een verhaal over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit. Enkele reacties van boekverkopers: ‘Rose is veel meer dan alleen een oorlogsverhaal.’ – ‘Zeer inspirerend verhaal.’ – ‘Heel erg mooi! Wat een intrigerend verhaal.’ – ‘Een nieuw hoogtepunt in haar oeuvre.’

Steenbeek

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek (1957) debuteerde in 1994 met de roman De laatste vrouw. In de jaren daarna verschenen diverse romans als Schimmenrijk, Siciliaans testament en Ander licht. Ook schreef zij een aantal zeer succesvolle boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont: Thuis in Rome, Terug in Rome en Parels van Rome.

Rose. Een familie in oorlogstijd van Rosita Steenbeek is een uitgave van Ambo|Anthos en is verschenen op 30 april 2015. ISBN 978 90 263 2861 9, paperback, 352 blz., € 12,50. Ook verkrijgbaar als e-book en dwarsligger! 

 

Datum: donderdag 13 oktober 2016
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Boekhandel Iwema
Toegang:
€ 7,50 / slechts €5,- op vertoon van uw bibliotheekpas)
Aanmelden: [email protected]

 

pro-mbooks2 : libris