Informatiebijeenkomst Leesgroep Filosofie

woensdag 30 september 2015 10:30
Informatiebijeenkomst Leesgroep Filosofie
In boekhandel Iwema in Assen is op 30 september een informatiebijeenkomst voor de start van een leesgroep filosofie. Het initiatief komt van de landelijke organisatie Senia.

 

Over Stichting Senia

Vrijwel al het werk in Senia wordt gedaan door gepensioneerden/vrijwilligers. Historici, neerlandici, mensen met ervaring met groepswerk of PR: ze richten leesgroepen op, bereiden leeswijzers voor, geven lezingen en organiseren excursies.
Zo is Senia zelf al een groot netwerk van senioren geworden. Senia werkt zonder subsidie, en bekostigt haar activiteiten vanuit de bijdrage van deelnemers.

Senia is een paar jaar geleden gestart met literaireleesgroepen. Daarin wordt hedendaagse literatuur van Nederlandstalige en vertaalde buitenlandse schrijvers behandeld. Goed leesbare boeken voor verschillende ‘niveaus’ van lezers. Sommigen willen in een leesgroep pittige boeken behandelen, terwijl anderen kiezen voor leesplezier en gemakkelijk leesbare boeken.
In 2010 heeft Senia het programma uitgebreid met leesgroepen geschiedenis. Deze groepen behandelen non-fictie boeken met een historisch thema.  Binnen een paar maanden waren er al 30 leesgroepen geschiedenis ontstaan; ze voorzien in een behoefte. En niet alleen onder vrouwen, ook onder mannen: leesgroepen geschiedenis tellen ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Op veler verzoek zijn er ook leesgroepen Frans, Duits en Engels gestart. Er blijkt onder senioren meer belangstelling

Jaarcyclus

De verschillende programma's (zoals Nederlands, geschiedenis, Frans etc) worden door afzonderlijke werkgroepen voorbereid. De jaarcyclus start in het najaar met het samenstellen van de boekenlijsten voor het nieuwe seizoen (september-augustus). Suggesties van de leesgroepen worden daarin meegenomen.

Daarna volgt de ontwikkeling van nieuwe leeswijzerrs tussen december en maart/april. Sommige werkgroepen maken alle leeswijzers zelf, andere laten ze door anderen maken, bijvoorbeeld door studenten of door freelancers. Aan de werkgroepen nemen deskundigen deel en enthousiaste lezers. Op de foto de werkgroep Frans.

Werkgroep FransIn maart/april maken de leesgroepen hun keuze voor de boeken die ze in het daarop volgende seizoen zullen behandelen.

De leeswijzers worden afgerond, gelayout en gedrukt in de periode juni-augustus, en aan het eind van die maand verzonden. In de zomer van 2013 werden ruim 20.000 leeswijzers verzonden.

 

Ambassadeurs

De leesgroepen worden opgericht door ambassadeurs. Zij hebben elk een eigen regio. Senia streeft naar het uitbreiden van het aantal ambassadeurs, vooral in Friesland.

Datum: wo 30 september 2015
Aanvang: 10.30 uur
Toegang: gratis
Locatie: Boekhandel Iwema
Reserveren: [email protected]
of 0592-317519

 

pro-mbooks2 : libris