Informatiebijeenkomsten Leesgroep Geschiedenis / Leesgroep Biografieën - Senia

woensdag 28 september 2016 11:00
Informatiebijeenkomsten Leesgroep Geschiedenis / Leesgroep Biografieën  - Senia
In boekhandel Iwema in Assen vinden op 28 september informatiebijeenkomsten plaats voor de start van een Leesgroep Geschiedenis en een Leesgroep Biografieën Het initiatief komt van de landelijke organisatie Senia.

 

Leesgroep Geschiedenis

Leest u graag boeken over Geschiedenis?  Zogenaamde non-fictie boeken die inzicht bieden in de achtergrond van huidige maatschappelijke thema's?

Geef u dan nu op voor  voor de eerste informatiebijeenkomst van voor de Senia Leesgroep Geschiedenis!

De leesgroep leest en bespreekt  boeken over historische thema’s, van de vroege oudheid tot de hedendaagse geschiedenis.

Datum: wo 28 september 2016
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Boekhandel Iwema
Reserveren: [email protected]
of 0592-317519

 

Leesgroep Biografieën

Wilt u mooie boeken lezen, daarover inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten? Stichting Senia brengt mensen, veelal 50+, bij elkaar die geinteresseerd zijn in lezen, en in dit geval speciaal in het lezen van Biografieën en familiegeschiedenissen!

Lijkt dit u wel wat geef u dan nu op voor  voor de eerste informatiebijeenkomst van voor de Senia Leesgroep Biografieën!

Datum: wo 28 september 2016
Aanvang: 13.30 uur
Toegang: gratis
Locatie: Boekhandel Iwema
Reserveren: [email protected]
of 0592-317519

 

Vianenhand

Over Stichting Senia

Vrijwel al het werk in Senia wordt gedaan door gepensioneerden/vrijwilligers. Historici, neerlandici, mensen met ervaring met groepswerk of PR: ze richten leesgroepen op, bereiden leeswijzers voor, geven lezingen en organiseren excursies.
Zo is Senia zelf al een groot netwerk van senioren geworden. Senia werkt zonder subsidie, en bekostigt haar activiteiten vanuit de bijdrage van deelnemers.

Senia is een paar jaar geleden gestart met literaireleesgroepen. Daarin wordt hedendaagse literatuur van Nederlandstalige en vertaalde buitenlandse schrijvers behandeld. Goed leesbare boeken voor verschillende ‘niveaus’ van lezers. Sommigen willen in een leesgroep pittige boeken behandelen, terwijl anderen kiezen voor leesplezier en gemakkelijk leesbare boeken.
In 2010 heeft Senia het programma uitgebreid met leesgroepen geschiedenis. Deze groepen behandelen non-fictie boeken met een historisch thema.  Binnen een paar maanden waren er al 30 leesgroepen geschiedenis ontstaan; ze voorzien in een behoefte. En niet alleen onder vrouwen, ook onder mannen: leesgroepen geschiedenis tellen ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Op veler verzoek zijn er ook leesgroepen Frans, Duits en Engels gestart. Er blijkt onder senioren meer belangstelling

Jaarcyclus

De verschillende programma's (zoals Nederlands, geschiedenis, Frans etc) worden door afzonderlijke werkgroepen voorbereid. De jaarcyclus start in het najaar met het samenstellen van de boekenlijsten voor het nieuwe seizoen (september-augustus). Suggesties van de leesgroepen worden daarin meegenomen.

1000-geschiedenis -seniaDaarna volgt de ontwikkeling van nieuwe leeswijzers tussen december en maart/april. Sommige werkgroepen maken alle leeswijzers zelf, andere laten ze door anderen maken, bijvoorbeeld door studenten of door freelancers. Aan de werkgroepen nemen deskundigen deel en enthousiaste lezers. Op de foto de werkgroep Frans.

In maart/april maken de leesgroepen hun keuze voor de boeken           die ze in het daarop volgende seizoen zullen behandelen.

De leeswijzers worden afgerond, gelayout en gedrukt in de periode juni-augustus, en aan het eind van die maand verzonden. In de zomer van 2013 werden ruim 20.000 leeswijzers verzonden.

Ambassadeurs

De leesgroepen worden opgericht door ambassadeurs. Zij hebben elk een eigen regio. Senia streeft naar het uitbreiden van het aantal ambassadeurs.

 

 

pro-mbooks3 : libris