Met Bureaucratie is een inktvis won René ten Bos dit jaar de Socratesbeker voor ‘het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen.’
Waarom is iedereen tegen bureaucratie en krijgen we er toch steeds meer van? Om deze vraag te beantwoorden moeten we nadenken over de aard van bureaucratie. Dit blijkt echter ingewikkeld te zijn: net als een inktvis ontglipt de bureaucratie aan iedereen die er grip op wil krijgen. Zij heeft zogezegd de aard van een ‘hyperobject’, iets wat zo alomvattend is dat we nooit het totaalbeeld ervan op ons netvlies kunnen krijgen.
In zijn boek zet Bos zich af tegen het rendementsdenken. ‘’Meetbaar resultaat is het enige wat telt. Mijn universiteit wil liever niet weten hoeveel ik schrijf en wat ik schrijf.’’ Ten Bos onderwerpt bureaucratie aan een filosofische analyse en beschrijft haar als de ecologie van de moderne mens: ze vormt ons en bepaalt wie we zijn, maar ze bedreigt ons ook. Bureaucratie is door en door menselijk, maar zet tegelijkertijd onze menselijkheid steeds weer op het spel. Bureaucratie is een inktvis is bedoeld voor iedereen die dagelijks bezig is met organisaties – wij allemaal dus.
'Heerlijk satirisch, bijzonder origineel en zeer toegankelijk voor een groot publiek [...] René ten Bos onderzoekt in Bureaucratie is een inktvis de aard en de geschiedenis van het bureaucratische beest dat ons altijd ontglipt maar in wiens grip we gevangen zitten. Hij doet dat op een heerlijk satirische, provocatieve en gedurfd zoekende manier. Ten Bos zet met een brede grijns gangbare ideeën opzij en biedt een breed en kritisch perspectief. Hij geeft een nieuwe horizon aan de ‘inktschijters’ die we allen zijn geworden.'
René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kritische management theorieën en heeft gepubliceerd over verschillende onderwerpen, zoals organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies.
Datum: di 13 september 2016
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Grandcafe LIFF, Brink 14, Assen
Entree: 6 euro, jongeren 4 euro.
Aanmelden: [email protected]