Lezing Arthur Japin over zijn nieuwste boek 'Wat stilte wil'

zondag 6 november 2022 15:00
Lezing Arthur Japin over zijn nieuwste boek 'Wat stilte wil'

Zondagmiddag 6 november om 15:00 uur verwelkomen wij schrijver Arthur Japin in Haarlem bij het Verhalenhuis. De meesterverteller zal een lezing geven over de achtergronden van zijn nieuwe roman Wat stilte wil, over de in 1889 aan haar einde gekomen zangeres Anna Witsen. Meld u nu aan voor deze interessante, literaire middag!

Op 5 maart 1889 maakt de zangeres Anna Witsen, zuster van de schilder, een einde aan haar leven door zich te verdrinken in de vijver van het landgoed Ewijkshoeve. Gorter, die haar niet dan uit de verte heeft gekend, heeft niettemin een van zijn magistraalste gedichten op haar dood geschreven: het vers dat aanvangt met de regel ‘In de zwarte nacht is een mensch aangetreden’.

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar.

Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend…

Tickets voor deze middag met Arthur Japin zijn verkrijgbaar via de site van het Verhalenhuis Haarlem.

Datum: zondag 6 november
Tijd: 15:00 uur (inloop vanaf 14.45)
Locatie: Verhalenhuis Haarlem (Van Egmondstraat 7, Haarlem-Noord)
Entree: €10

pro-mbooks2 : libris