Kennemer Boekentips

Kennemer Team
Vincent Elzinga  

 

Franka Wijers

 

Anneke Lissenberg

Sem Anne van Dijk

 

   Mieke Janse

   Henneke van der Maarel

 

Hille van der Wielen

Boekverkoper Sem Anne van Dijk tipt:

Aleksandra

Lisa Weeda

€ 22,99

Flag: Ukraine on Google Android 12L

"Doordat ik Lisa Weeda persoonlijk een beetje ken, was ik bij 't verschijnen al ontzettend benieuwd naar dit boek. Toen ik het las, was er nog geen oorlog in Oekraïne. Intussen staat Kiev in brand en zijn hele volksstammen op de vlucht. De inval van Rusland had echter een jarenlange prelude, van de val van de Sovjet-Unie tot de annexatie van de Krim. Terwijl het Westen uitrekent welke sancties het moet treffen, mogen we niet vergeten dat dit conflict niet gaat over Gazprom of Poetin, maar over mensen. Mensen zoals Aleksandra - de grootmoeder van Weeda. Dit boek is een verbluffend en soms prachtig magisch realistisch meesterwerk over een gecompliceerde, maar liefdevolle Oekraïense familie. Absoluut niet voor niks genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs van 2022."

 

Boekverkoper Vincent Elzinga raadt aan

Verzamelde werken

Lydia Sandgren

€ 32,00

"Op zoek naar een lekker dik boek om u helemaal in te verliezen?. Verzamelde werken van de Zweedse Lydia Sandgren is zo’n roman. Het telt 784 pagina’s en weegt ruim 1,1 kilo. De titel Verzamelde werken is op het eerst gezicht misleidend, want het betreft geen bundeling van een oeuvre; het is juist een groots opgezette debuutroman. Je volgt de levens van de vrienden Martin, Gustav en Cecilia vanaf de jaren tachtig tot nu. Hun vriendschappen, relaties, familie, kinderen, ambities en carrières beschrijft Sandgren beeldend en filmisch. Ze verweeft bovendien veel literaire en muzikale verwijzingen in het verhaal, speelt met echte en verzonnen gebeurtenissen en personen en zet de lezer geregeld op een verkeerd been. Zo heb ik aardig wat tijd op internet doorgebracht op zoek naar de (fictieve?) schrijver William Wallace. Echt een toptip voor wie ook houdt van het werk van David Mitchell, Peter Buwalda, Joel Dicker, Donna Tartt."

Anneke Lissenberg tipt:

Onder buren

Juli Zeh

€ 24,99

“Zeh is een maatschappelijk betrokken schrijfster, gelukkig altijd met gevoel voor humor en zelfspot. Haar nieuwe roman Onder buren draait om Dora, samen met haar nogal lelijke, maar vertederende hondje Jochie-Roggie. Dora woonde prettig samen met Robert totdat Greta Thunberg kwam en Robert de Apocalyps omhelsde. Ze verlangt naar een warmere samenleving en besluit te vluchten naar het platteland van Brandenburg. Daar stelt haar buurman zich over de tuinmuur tot haar afgrijzen voor met ‘Aangenaam, ik ben hier de dorpsnazi’.”

Boekverkoper Sem Anne van Dijk tipt:

Doorspelen

Michel Doodeman

€ 22,99

“In de boekhandels liggen talloze voetbalboeken. Desalniettemin lees ik er nauwelijks een. De beschrijvingen van wedstrijden met Coen Moulijn, hoe beestachtig Wim Suurbier een bal aannam in 1978; het kan mij niet altijd bekoren. Toch heb ik een boek gevonden waar de voetbalfan in mij op zijn wenken bediend wordt. Debutant Michel Doodeman vangt de zonderlinge Nederlandse voetbalcultuur op fenomenale en zeer geestige wijze in zijn kersverse titel Doorspelen. Dé tip voor de liefhebbers van Hard Gras en Voetbal International.”

 

Franka Wijers tipt:

Circus Maximus

Annelise Gray

€ 16,99

“De twaalfjarige Dido verzorgt paarden die getraind worden om te racen in het Circus Maximus. Heerlijk vindt ze dat, al zou ze het allerliefste zelf meeracen, maar dat mag niet. De rust in de stallen wordt echter verstoord als Dido ontdekt dat de paarden gedrogeerd worden. Wanneer haar vader dit aankaart, wordt hij doodgestoken. Dido moet halsoverkop vluchten, maar wanneer ze ineens in haar eentje voor haar leven moet knokken, lijkt ook meerijden in Circus Maximus niet meer zo’n onuitvoerbaar plan...”

Boekverkoper Hille Wielen tipt:

The invisible life of addie larue

Schwab V E

€ 18,95

"Stel je even voor: Villon-Sur-Sarthe, Frankrijk. 29 juli, 1714. Door een vloek vergeet iedereen hoofdpersonage Addie Larue direct na haar gezien of ontmoet te hebben. Ze leeft een eeuwig, maar onzichtbaar leven. Echt een prachtig verhaal. Meer dan terecht de winaar van de Locus Award voor Beste Fantasyboek."

Boekverkoper Sem Anne van Dijk tipt

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 22,50

""Een pijnlijk, zwaar, meedogenloos boek. Desondanks een echte pageturner door de knappe literaire constructie. Geraffineerd wisselt de schrijver tussen treffende, meanderende beschouwingen en stugge, harde feiten en dialogen. Huff heeft het voor elkaar gekregen om op een indringende, maar toch ook op een liefdevolle wijze zijn geschiedenis van geweld neer te pennen. Iedereen met kinderen of een kinderwens zou verplicht moeten worden deze titel te lezen. De liefhebber van Ann Patchett, Lars Norén en Yasmine Reza wordt op z’n wenken bediend."

Boekverkoper Anneke Lissenberg tipt: Kruispunt

Kruispunt

Jonathan Franzen

€ 17,50

"Een vuistdikke roman over doodgewone mensen die zich anno 1971 op een kruispunt in hun leven bevinden. Echt een 'Great American Novel' die zich nu al een klassieker mag noemen. Een heerlijke leeservaring om helemaal in te verdwijnen. Wat Kruispunt zo meesterlijk maakt, is de stijl en het vakmanschap van Franzen, de duizelingwekkende compositie van het boek en de indrukwekkende zinnen. Echt een aanrader deze koude wintermaanden."

Vincent Elzinga

Gisterland

Imme Dros

€ 23,50

“Schrijfster Imme Dros die we kennen van geweldige jeugdboeken, haar prachtige Homerus-vertalingen en haar hervertellingen van de Griekse mythen, heeft zichzelf opnieuw overtroffen met haar nieuwe boek Gisterland. Dros geeft in deze sprankelende, fonkelende roman Anne Hathaway een stem. Ze laat de echtgenote van William Shakespeare niet alleen vertellen over haar en hun leven, gezin en familie, ze gaat ook op onnavolgbare wijze door het oeuvre van de bard heen. Het plezier spat van de pagina’s. Een aanrader!”

Franka Wijers tipt:

Mijn moeder is een gorilla

Frida Nilsson

€ 17,99

"Het is wel even schrikken wanneer Jonna niet geadopteerd wordt door een gewoon mensenkoppel zoals de meeste kinderen, maar door Gorilla! Gelukkig blijkt deze gorill heel lief te zijn, en hebben ze veel met elkaar gemeen: hun handen zijn altijd vies, het h zit altijd in de klit en ze zijn allebei erg goed in mensen oplichten. Samen vormen ze een superteam, en de inkomsten stromen binnen in de oudijzerwinkel van Gorilla. Maar niet iedereen is blij met hun succes, slechterik Thor wil namelijk de grond van Gorilla’s bedrijfje hebben om een megazwembad op te bouwen! Hij ziet Jonna als een uitstekende manier om daaraan te komen....Een hilarisch leuk en lekker stout boek, dat je gegarandeerd in één ruk uit wil lezen. Om zelf te lezen vanaf een jaar of 8, of om voor te lezen vanaf 6 jaar."

Vincent Elzinga tipt:

Het pijnstillerimperium

Patrick Radden Keefe

€ 34,99

"Als er één boek is dat je dit jaar zou moeten willen lezen, is het Het pijnstillersimperium… Ik weet dat het een cliché is, maar dit familieportret is zo’n intrigerend verbijsterend verhaal over macht, geld, connecties en ego’s dat het je wereldbeeld doet wankelen. Patrick Radden Keefe vertelt in deze briljant geschreven pageturner het verhaal van de Amerikaanse familie Sackler. In twee generaties klommen ze op van arme immigranten tot puissant rijke filantropen. Wat ze goed verborgen hielden, was dat ze zo rijk werden door opiaten te verkopen als zijnde niet-verslavend. En met het verhaal van deze familie vertelt Radden Keefe het verhaal achter de Amerikaanse opiatencrisis; hoe je met geld en macht op een legale manier wegkomt met immorele praktijken en het hele systeem van overheid, geneesmiddelenautoriteiten en rechtspraak kunt corrumperen. Fascinerend! Als je hieraan begint, kun je niet meer stoppen."

 

Boekhandelaar Vincent Elzinga tipt:

Van aardappel tot avocado

Klaartje Scheepers

€ 24,99

"In deze roerige tijden kunnen we wel wat vrolijkheid gebruiken. Van aardappel tot avocado van culinair journalist Klaartje Scheepers is zo’n oppepper. Aan de hand van de Allerhande, nieuwsbronnen en haar familie scheert ze langs Nederlandse eetcultuur van de afgelopen zeventig jaar. Met soepele pen en veel anekdotes plaatst ze alle eettrends in perspectief en laat ze zien welke bepalende rol Allerhande hierbij heeft gespeeld. Tegelijk roept deze culinaire historie voortdurend je eigen jeugdherinneringen aan gerechten op. Mijn jeugdtrauma: doorgekookte prei met maizena-papje."


 
Meer leestips van de Kennemer Boekverkopers....

Vincent Elzinga tipt:

De meisjes

Annet Schaap

€ 15,99

"Na het enorme succes van Lampje is iedereen enorm benieuwd naar het nieuwe boek schrijver en illustrator Annet Schaap. De meisjes is het geworden en dat stelt absoluut niet teleur. In dit prachtige boekje gebruikt Schaap zes sprookjes van Grimm en een va Godfried Bomans als kapstok voor compleet nieuwe sprookjes. Niet zoetsappig maar eigengereid en met heel veel humor. Een geweldig boekje voor jong (10+) en oud."

Henneke van de Maarel tipt:

Dit soort kleinigheden

Claire Keegan

€ 17,50

"Een virtuoos verhaal over moed - en de prijs daarvan - in het katholieke Ierland van de jaren tachtig. Werkelijk een ontroerend, klein, maar groots boek!"

Sem Anne van Dijk tipt:

Regeneratie

Eva Coolen

€ 19,99

"Soms lees je gewoonweg een boek waar je volledig in verdwaald. 'Regeneratie' is zo'n meesterwerkje, een authentiek en geestig geschreven titel over twee tienermeiden op vlucht. Hoe meer de personages verdwalen, hoe meer je als lezer bij ze wil blijven en ze mee wil gaan. Het boek wordt verkocht als een soort roadmovie, maar doet zichzelf hiermee tekort. Het is een hartverscheurend portret van twee jonge meisjes die opgro in armoede en de schaamte maar niet van zich afgeschud krijgen."

Boekverkoper Franka Wijers tipt:

Laat ons zien wie je bent

Elle McNicoll

€ 15,99

"Het Pomegranate instituut maakt levensechte hologrammen. Zo kun je een beroemdheid ontmoeten, maar voor een hoop geld kan je ook jezelf laten vereeuwigen. Zo kunnen je familieleden tot ver na je dood nog met je praten, afscheid nemen hoeft niet meer. Cora is net haar moeder verloren en het idee spreekt haar aan. Haar nieuwe beste vriend, de zoon van de baas van Pomegranate, waarschuwt Cora echter dat het allemaal veel minder mooi is dan het lijkt. Dan vraagt Pomegranate aan Cora om hen te helpen door zich te laten interviewen, ze willen weten hoe de hersenen werken van iemand die autistisch is. Ze voelt zich vereerd en gezien, en wil graag helpen. Maar dan ontdekt ze steeds meer over het bedrijf, en krijgt ze het gevoel dat er iets helemaal fout zit… Heerlijke jeugdroman met veel vaart en spanning, maar ook een indrukwekkende verhaallijn en personages die je aan het denken zetten. Voor alle m/v/x vanaf 12 jaar."

 

pro-mbooks3 : libris