Kennemer Boekentips

Kennemer Team
Vincent Elzinga  

 

Franka Wijers

 

Anneke Lissenberg

Sem Anne van Dijk

 

   Mieke Janse

   Henneke van der Maarel

 

Hille van der Wielen

Hille van der Wielen tipt:

Tress of the Emerald Sea

Brandon Sanderson

€ 24,95

"Tress, een beleefd meisje, woont tevreden op haar kleine eilandje totdat haar grote liefde gevangen wordt genomen door een slechte tovenares heel ver weg. Ze beseft dat zij actie moet ondernemen, omdat niemand anders van plan is om dat te doen. In een gevaarlijk avontuur waar Tress over zandachtige zeeën de wereld over vaart, gaat Tress op zoek naar Charlie. Dit boek is simpelweg perfect. Een sprookje voor volwassenen met een hele bijzondere en doordachte worldbuilding, vol met humor zo, zó mooi geschreven." 

Vincent Elzinga tipt:

Avondmensen

Caroline van Keeken

€ 22,99

"Lekker ontspannen zitten lezen is er niet bij met Avondmensen - en dat is een aanbeveling. Caroline van Keeken debuteert met een piekfijne, stilistisch fijnbesnaarde roman die me qua setting deed denken aan het werk van Renate Dorrestein. Voor kinderen kan een gezin een klein concentratiekamp zijn, zei wijlen Dorrestein. In haar werk was dat vaak de basis van het boek en je merkte dat de schrijfster met veel sardonisch genoegen nog meer ellende over de hoofdpersonages uitstortte. Van Keeken doet dat anders; zij heeft veel compassie met haar hoofdfiguren en ziet hun acties hoofdschuddend aan. Maar de soms absurdistische taferelen leiden, net als bij Dorrestein, naar een onheilspellend einde."

 

Sem Anne van Dijk tipt:

Lievegedicht

Joost Oomen

€ 20,00

"Gek ben ik, op (het werk van) Joost Oomen. Het zingende, herhalende ritme van zijn taal en zijn stortvloed aan beelden hebben iets onontkoombaars. In deze dichtbundel gaat de schrijver en performer op zoek naar wat iets tot poëzie maakt. Maar dan plots duikt de liefde op. Soms spat het glazuur van je tanden, zo zoet zijn de strofes. Toch laat Oomen je verlangen naar weer zestien zijn en smoor te worden op het schoolplein." 

Anneke Lissenberg tipt:

De kinderen zijn koning

Delphine de Vigan

€ 24,99

Kinderen die pakjes uitpakken en daarmee miljonair worden. Toen ik daar voor het eerst over hoorde geloofde ik mijn oren niet. Kinderen die als verdienmodel ongevraagd tentoongesteld worden op de social media. Maar het bestaat echt. Centraal in dit verhaal staat de moeder van de twee kinderen, Mélanie. Het is vooral haar behoefte aan aandacht die wordt vervuld via het youtube-kanaal Happy Playtime. Big mother is filming you terwijl de rest van de wereld toekijkt, de schatten, zoals Mélanie ze aanspreekt. Dan verdwijnt een van de kinderen. Rechercheur Clara, wars van uiterlijk vertoon en niet in het minst geïnteresseerd in social media neemt de zaak op zich. Zij biedt het ideale tegenwicht. Delphine de Vigan heeft er een fascinerende en angstaanjagende roman over geschreven. Geen thriller, wel spannend.

Vincent Elzinga tipt:

Jaguarman

Raoul de Jong

€ 17,50

"Soms lees je een boek en vraag je jezelf af: waarom of waardoor heb ik dit boek niet eerder gelezen? Dat had ik althans tijdens het lezen van Jaguarman. Het is een vrolijke, informatieve en lichtvoetige roman, waarin De Jong antwoord geeft op de vraag hoe we de wereld een stukje beter zouden kunnen maken met elkaar. Het boek gaat over slavernij, medicijnmannen, het geheim genootschap der dansende schrijvers, de geschiedenis van Suriname en haar inwoners, een zoektocht van een zoon naar zijn vader en zijn voorouders. Kortom, een prachtige, ontroerende, gelaagde roman die iedereen zou moeten willen lezen." 

Sem Anne van Dijk tipt:

Kwallen hebben geen oren

Adèle Rosenfeld

€ 22,99

“Als auditief beperkt persoon heb ik al een hoop literatuur met en over dove personages verslonden, maar niet eerder las ik iets zo treffend en overrompelend in taal omgezet als Adèle Rosenfeld doet in Kwallen hebben geen oren. Dit oorspronkelijk Franse debuut is een bijzondere roman over de (naderende) afwezigheid van één van je kostbaarste ervaringen, je gehoor. Met name de complexe relatie tussen horenden en doven, zet Rosenfeld om in krachtige beeldtaal en soms ook geestige situaties. Absolute aanrader."

Vincent Elzinga tipt:

De gouden lepel

Jessa Maxwell

€ 21,99

"Ik heb een enorme zwak voor cosy crime; zo'n kabbelend en met veel humor geschreven verhaal in een vast omkaderd wereldje waarin haat en nijd tot allerlei intriges leiden en er een moord gepleegd wordt. Favorieten zijn bijvoorbeeld de boeken van Oriana Papazoglou, de Madame le Commissaire-serie van Pierre Martin, de Tannie Maria-reeks van Sally Andrews en de Mitford-moorden van Jessica Fellows. Afgelopen jaren maakte dit genre na heel populair te zijn geweest in de jaren tachtig en negentig een succesvolle comeback. De Gouden Lepel van Jessa Maxwell is de nieuwste ster aan dat firmament. Denk aan presentatoren Mary Berry en Paul Hollywood in The Great British Bake Off, maar dan met een moord. Het is subliem, grappig, onderhoudend: een heerlijke goodread. Of zoals Britse boekhandelaren zeggen: Unputdownable!"

Anneke Lissenberg tipt:

Voorbij het zwart

Hilary Mantel

€ 32,50

"Ik geloof niet in geesten, maar Hilary Mantel laat je niet alleen geloven in Alison, een medium, en de geesten die haar omringen en lastigvallen, ze laat je met haar meeleven. Voorbij het zwart is een erg grappige en tegelijkertijd donkere roman zoals alleen Mantel die kan schrijven."

Vincent Elzinga tipt:

In Birkenau

Rosa de Winter-Levy

€ 19,99

"In september 1945 verscheen een 46 pagina's tellend boekje van Rosa de Winter-Levy bij uitgeverij Misset. Daarin verhaalt ze over haar tijd als onderduiker in Varsseveld en gevangene in Westerbork en Auschwitz-Birkenau. Een getuigenis heet van de naald. Het is een indrukwekkend, feitelijk verslag van de ontberingen en gruwelijkheden, ontdaan van emoties. Uitgeverij Alfabet brengt het opnieuw uit, met een uitgebreide inleiding van publicist Ronit Palache, en een interview met de kleinkinderen van Rosa de Winter-Levy."

 

Hille van der Wielen tipt:

Loathe To Love You

Ali Hazelwood

€ 13,95

"Drie dikke vriendinnen die allemaal werkzaam zijn in Science, Technology, Engineering en Mathematics. Drie liefdesverhalen waar je hart sneller van gaat kloppen. Absoluut een expertise van Ali Hazelwood, en dat merk je aan alles tijdens het lezen." 

Franka Wijers tipt:

Mijn moeder is een gorilla

Frida Nilsson

€ 18,99

"Het is wel even schrikken wanneer Jonna niet geadopteerd wordt door een gewoon mensenkoppel zoals de meeste kinderen, maar door Gorilla! Gelukkig blijkt deze gorill heel lief te zijn, en hebben ze veel met elkaar gemeen: hun handen zijn altijd vies, het h zit altijd in de klit en ze zijn allebei erg goed in mensen oplichten. Samen vormen ze een superteam, en de inkomsten stromen binnen in de oudijzerwinkel van Gorilla. Maar niet iedereen is blij met hun succes, slechterik Thor wil namelijk de grond van Gorilla’s bedrijfje hebben om een megazwembad op te bouwen! Hij ziet Jonna als een uitstekende manier om daaraan te komen....Een hilarisch leuk en lekker stout boek, dat je gegarandeerd in één ruk uit wil lezen. Om zelf te lezen vanaf een jaar of 8, of om voor te lezen vanaf 6 jaar."

Boekverkoper Vincent Elzinga raadt aan:

De Onbekende

Jørn Lier Horst

€ 23,99

"Onderde Scandinavische thrillerauteurs is Jorn Lier Horst een van mijn favorieten. Een goede verhaallijn, veel psychologische spanning, een geloofwaardig realistisch plot en een onverwachte ontknoping. Dat geldt ook voor De onbekende, het nieuwste boek van Horst. Een seriemoordenaar weet op spectaculaire wijze te ontsappen tijdens een reconstructie van een cold case op het platteland. De politie blijft in verwarring achter en start een intern onderzoek op. Want wie heeft hem geholpen te ontsnappen? Zijn nooit gevonden partner? Een thriller waarvoor ik graag mijn nachtrust opofferde."

Boekverkoper Hille Wielen tipt:

Babel

R.F. Kuang

€ 22,95

“Een dark academia fantasy die zich afspeelt in Oxford in de 19e eeuw! Het verhaal behandelt veel maatschappelijk relevante thema's van die tijd (industrialisatie, feminisme, racisme) en gaat diep in op taal en de filosofische kanten van het vertalen. Ik heb hier met volle teugen van genoten! Kuang heeft een goed doordacht, origineel en interessant magie-systeem bedacht dat werkt op basis van zilver staven en betekenis die verloren gaat in het vertaalproces.”

 

pro-mbooks2 : libris