Kennemer Boekentips

Kennemer Team
Vincent Elzinga  


Franka Wijers

Anneke Lissenberg

Annika Hoek

Mireille de Haan

 

   Mieke Janse

   Henneke van der Maarel

 

Casper Schaaf

Vincent Elzinga's tip: Sneeuw van John Banville

Sneeuw

John Banville

€ 22,99

De Ierse schrijver John Banville - ook wel bekend onder zijn pseudoniem Benjamin Black - heeft een prikkelende cross-over roman geschreven, Sneeuw. Een roman met een sterke thriller-inslag. Het speelt zich af in een decor van een excentrieke familie op stand, een besneeuwd landgoed, een ouderwetse herberg, de strijd tussen de protestanten en katholieken en hij schetst daarmee een portret van de samenleving en de onderlinge verhoudingen van de bewoners. Erg goed gedaan, een fijn boek voor lezers van Jane Gardam en Het feest van Elizabeth Day.

Leestip van boekhandelaar Vincent Elzinga

Zonder titel

Erna Sassen

€ 17,99

Als schrijver en buurtgenoot Erna Sassen met een nieuw boek komt, is dat altijd iets om naar uit te kijken. Ook haar nieuwe ya-roman Zonder titel die ze samen met illustrator Martijn van der Linden gemaakt heeft, is weer een aanrader. De samenwerking van Sassen en Van der Linden is lovend ontvangen - onder meer 5 ballen in NRC - en terecht. Erna Sassen is een meester is het schetsen van de binnenwereld van tieners en weet de lezer te ontroeren. Zo ook deze keer rond het thema verlies en vriendschap. De illustraties van Van der Linden zijn prachtig en vullen het verhaal geweldig aan. Geschikt voor 15-85 jaar.

Leestip van boekverkoopster Franka Wijers

Mijn moeder is een gorilla

Frida Nilsson

€ 17,99

Het is wel even schrikken wanneer Jonna niet geadopteerd wordt door een gewoon mensenkoppel zoals de meeste kinderen, maar door Gorilla! Gelukkig blijkt deze gorilla heel lief te zijn, en hebben ze veel met elkaar gemeen: hun handen zijn altijd vies, het haar zit altijd in de klit en ze zijn allebei erg goed in mensen oplichten. Samen vormen ze een superteam, en de inkomsten stromen binnen in de oudijzerwinkel van Gorilla. Maar niet iedereen is blij met hun succes, slechterik Thor wil namelijk de grond van Gorilla’s bedrijf hebben om een megazwembad op te bouwen! Hij ziet Jonna als een uitstekende manier om daaraan te komen…. Een hilarisch leuk en lekker stout boek dat je gegarandeerd in één ruk uit wilt lezen. Om zelf te lezen vanaf een jaar of 8, of voor te lezen vanaf een jaar of 6.

Anneke Lissenberg tipt

Na het Achterhuis

Bas von Benda-Beckmann

€ 22,99

Het nieuwste boek van Bas von Benda-Beckmann gaat over de lotgevallen van de acht bewoners van het Achterhuis nadat ze verraden waren. Door soms summiere details te achterhalen geeft Von Benda iemand iets van zijn of haar individualiteit terug, alleen al door een preciezere sterfdatum. Dat is belangrijk, want waar de nazi’s op uit waren was de totale vernietiging, het uitwissen van mensen. Geen fijne aanrader, maar wel een noodzakelijk boek, een must-read.

Vincent Elzinga tipt De cursus

De cursus

Elvin Post

€ 20,99

Een vrolijke whodunnit van een van de origineelste thrillerschrijvers van Nederland, Elvin Post, die op driekwart van het boek in sneltempo de spanning verder opvoert en er een intens slot aan geeft. Begint u hier eenmaal aan, dan is wegleggen lastig.

Vincent Elzinga tipt: De tuinen van Buitenzorg

De tuinen van Buitenzorg

Jan Brokken

€ 22,99

Een wonderschone memoir van Jan Brokken (1946) op zoek naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd. Halverwege de jaren dertig trokken Brokkens ouders naar Nederlands-Indië en brachten de Tweede Wereldoorlog gescheiden in Jappenkampen door. Wie was zijn moeder voor zijn geboorte?

Vincent Elzinga's tip:

De Stem

Jessica Durlacher

€ 24,50

Corona en Trump domineerden afgelopen jaar het nieuws, maar 15 jaar geleden lagen we wakker van heel andere, nog altijd urgente kwesties. Jessica Durlacher vat die in De Stem op heel persoonlijke wijze en maakt ze weer actueel. Wat een meeslepend verhaal! De Stem laat je ook na de laatste pagina niet los. Aanrader!

Anneke Lissenberg tipt

Haaienkoorts

Morten Strøksnes

€ 15,00

Een diepzeemonster, twee vrienden, de een schrijver, de ander kunstenaar. Hoe ver wil en kun je gaan om op ouderwetse wijze een Groenlandse haai te vangen. Een boek dat veel meer aandacht verdient dan het heeft gekregen toen het verscheen. Fascinerend.

Getipt door Sem Anne van Dijk

Het perenlied

Joost Oomen

€ 20,00

Magistraal romandebuut over ene Gabriel die smoorverliefd wordt op de Bietenkoningin. Maak kennis met een volledig nieuwe, fantasierijke wereld, die door Joost Oomen voortdurend met liefdevolle ogen wordt beschouwd. Een ode aan de verwondering. Zeer de moeite waard!

Vincent Elzinga's tip:

De val van Thomas G.

Nelleke Noordervliet

€ 22,99

Noordervliet schreef met De val van Thomas G. een heel actuele roman over polarisatie, vrijheid van meningsuiting, ouder-kind-relaties en de vraag hoe goed je iemand kunt kennen. Een bevlogen roman met een strakke spanningsboog.

Tip van Anneke Lissenberg

Het meisje dat met beren praatte

Sophie Anderson

€ 19,99

Yanka komt ter wereld in een berenhol en wordt liefdevol opgevoed door Mamotsjka. Ze weet al snel dat ze anders is, maar hoe precies daar zal ze in de loop van dit spannende verhaal achter komen. Het is een sprookje met daarin weer kleine sprookjes die allemaal betekenis hebben voor het verhaal. Met vaart geschreven en van Yanka ga je houden. Voor enthousiaste lezers van 10 jaar en ouder.

Getipt door Vincent Elzinga

De laatste zomer in de stad

Gianfranco Calligarich

€ 20,00

Een prachtige kleine roman over een noodlottige grote liefde en een grootse ode aan de stad Rome. Twintiger Leo Gazzara wil een meeslepend en bohemien leven en verruilt bourgeois Milaan voor Rome waar hij de ongrijpbare Adrianne ontmoet op wie hij stapelverliefd wordt. De straten van Rome vormen het decor van waarvandaan we deze onmogelijke affaire ten gronde zien lopen. Prachtig beschreven, schitterende stijl. Een overdonderende roman voor de literaire connaisseur. 

Franka Wijers tipt

De bergen zingen

Phan Que Mai Nguyen

€ 24,99

Wauw, wat een prachtig boek! Aan de hand van de levensverhalen van vier generaties vrouwen binnen een familie voert de auteur de lezer mee langs de geschiedenis van Vietnam. Van de Franse bezetting naar de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Vietnamoorlog en het communistische regime dat daarop volgt. Een heftig verhaal vol oorlog, pijn en leed, maar ook vol van de liefde en hoop die de familie ondanks alles met elkaar deelt en wat hen verbindt. Maar kunnen ze genieten van de betere tijden als de oorlog in ieders hoofd doorleeft? 

Mireille de Haan tipt

Het verre veld

Madhuri Vijay

€ 22,99

Het verre veld neemt je mee naar een totaal andere wereld, hoog in de bergen van Kasjmir. Dit boek grijpt je naar de keel en is een ware pageturner. Het blijft onvoorspelbaar en boeiend tot de laatste bladzijde. De hoofdpersoon, de jonge Shalini uit Bangalore, zit vol goede bedoelingen maar creëert chaos waar ze ook komt. Het is onmogelijk om niet hartstochtelijk mee te leven met haar en de mensen die op haar pad komen. Een fantastische zomerroman voor literatuurliefhebbers.

Vincent Elzinga tipt

Lieg met mij

Philippe Besson

€ 19,99

Afgelopen dagen ben ik ’s ochtends telkens drie kwartier eerder opgestaan om voorafgaande aan het werk in de boekhandel verder te kunnen lezen in Lieg met mij van de Franse auteur Philippe Besson. Zijn verhaal is zo sensitief en aangrijpend dat je er in alle rust van wilt genieten.
Lieg met mij is een overweldigend verhaal over de eerste allesomvattende liefde van twee schooljongens, Philippe en Thomas, op het Franse platteland in de jaren tachtig. ‘Ik denk dat het niet alleen een kwestie van lichamen was, maar ook van noodzaak. Dat je je niet tegen de noodzaak verzet. Of dat die, als je je wel verzet, het uiteindelijk van ons wint.’
Als je deze prachtige roman uit hebt, blijf je ontredderd en eenzaam achter. En vraag je je af of er ooit nog een boek, ooit nog een liefde zal zijn, die deze ervaring kan evenaren.

Leestip Mieke Janse

Het zoutpad

Raynor Winn

€ 10,00

Na dertig jaar raken Raynor Winn en haar man Moth door speculatie alles kwijt. Ook blijkt Moth ernstig ziek te zijn. Hoe nu verder? Ze pakken hun boeltje en trekken langs de zuidkust van Engeland. Het is afzien: het weer, de honger, de blaren, een primitief tentje. Winn geeft mooie beschrijvingen van het landschap, je gaat er helemaal in op. Ze ontmoeten goede en akelige mensen, veel tegenslag maar ze gaan door. Wat een dapper en moedig stel. 

Tip van Vincent Elzinga

Vogels als huisgenoten

Len Howard

€ 22,99

Dankzij het sprankelende boek Vogels als huisgenoten van de Britse musicus en naturalist Len Howard (1894-1973) kan ik sinds kort een pimpelmees van een koolmees onderscheiden. Howard stelde in een dorpje in Sussex haar huis letterlijk open voor vogels en bestudeerde mussen, merels en andere tuinvogels. Ze beschreef hun gedragingen gedurende een groot aantal jaren. Voor vogelaars en voor iedereen die nog geen parkiet van een roodborstje kan onderscheiden, is dit een fantastisch boek om te lezen. Howard schetst de karaktertjes en ego’s van de vogels op een heel geestige manier en laat zien dat ze kleine, slimme individuen zijn. ‘Het is onvermijdelijk dat iemand die met vogels omgaat niet van iedere afzonderlijk vogel gaat houden. Een vogelleven is kort en dikwijls tragisch. Neem nu de katten – als ik niet voortdurend oplet, richten zij ware bloedbaden aan.’ Hoe kun je hieraan weerstand bieden?  

Vincent Elzinga's leestip

Stad der dieven

David Benioff

€ 22,99

Beginnen te lezen in Stad der dieven doe je het best op zondagochtend in bed. David Benioff heeft namelijk zo’n montere en aanstekelijke vertelstijl dat je deze roman ondanks de dramatische historische setting maar moeilijk weglegt. Lev en Kolja van zeventien en negentien jaar, een dromerige plunderaar en een charmante deserteur, krijgen in 1942 tijdens het gruwelijke Beleg van Leningrad door de Duitsers een paar dagen de tijd om voor het huwelijk van een kolonelsdochter een dozijn eieren te vinden voor de bruidstaart. Slagen de twee daar niet in, dan worden ze geëxecuteerd. Wat volgt is een onweerstaanbaar avontuur door de belegerde stad en het omringende platteland waar al weken geen droog brood meer te vinden is en ongedierte als delicatesse geldt. Humor en gruwelijkheden wisselen elkaar af terwijl ze gelukkig toch jongvolwassenen met hun eigen sores blijven. Een boek waar je vaak (met een glimlach) aan terug zult denken.

Leestip Annika Hoek

Wanhoop

Eva Burgers

€ 15,99

Olivia heeft haar relatie met Roan tijdelijk stopgezet. Ze besluit om een halfjaar naar Parijs te gaan. Dan wordt Olivia gestalkt, en ze krijgt vreemde berichten. Ze denkt dat deze van Roan zijn en gaat ermee naar de politie. Eenmaal in Parijs wordt er ook nog eens ingebroken bij haar. Maar als de politie wil ingrijpen, verdwijnt Olivia ineens... Dit boek wordt steeds spannender, je wil het in één keer uitlezen! Daarnaast zie je het einde nooit aankomen... Kortom, deze YA-thriller moet je deze vakantie echt lezen!

Leestip van Vincent Elzinga

De jongens van Nickel

Colson Whitehead

€ 15,00

Een klap in het gezicht is De jongens van Nickel. Gebaseerd op gruwelijke misstanden die vanaf de jaren vijftig plaatsvonden bij een kindertehuis in Florida schreef Colson Whitehead deze imponerende roman. Het verhaal van het tehuis heeft in Amerika afgelopen jaren veel stof doen opwaaien en Whiteheads roman brengt de afschuwelijke gebeurtenissen heel terecht nu weer extra onder de aandacht. Net als bij De ondergrondse spoorweg weet de auteur subtiel en in een paar bijzinnen situaties te schetsen die je liever niet wilt lezen.

Kinderboekentip van Vincent Elzinga

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Edward van de Vendel

€ 17,99

Het vrolijke en prachtig geïllustreerde Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is een fantastische én nuttige dichtbundel voor jong en oud, voor in de auto en voor het slapengaan. In 25 gedichten helpt Van de Vendel je verder en geeft tips voor als je je zorgen maakt over je beste vriend(in), je verveelt, van eenhoorns houdt, je naam niet mooi vindt enzovoort. Een boek dat ieders hart zal veroveren. 

Leestip van Henneke van der Maarel

Moord op de moestuin

Nicolien Mizee

€ 20,99

Tip voor de vakantiekoffer. De man van Judith krijgt drie dagen na hun huwelijk een hartaanval. Om op te knappen huurt de zus van Judith voor drie maanden een zomerhuisje op een landgoed. Het lijkt een idyllisch paradijs. Wanneer Judith voor die zomer een tuintje huurt op het landgoed blijkt dat er van alles broeit. Er speelt een vete rond de zeldzame perensaffraanboom, er is een gruwelijke ontdekking en een verse moord. Zeer geestig, met warmte voor alle wonderlijke types geschreven detective. 

Leestip van Henneke van der Maarel

Op jouw bruiloft

Carson McCullers

€ 20,99

Prachtig, ontroerend boek over Frankie, een jongensachtig meisje van 12 op de drempel van kind naar kind-af. Ze wil zo graag ergens bij horen en ook weg uit de verveling van haar saaie leven. De bruiloft van haar broer wordt haar houvast. Hij en zijn bruid gaan haar meenemen, zo droomt zij. Carson McCullers beschrijft knap de verwarrende gevoelens op de drempel naar volwassenheid. Het verlangen en de angst het onbekende tegemoet te gaan. Tegelijkertijd beschrijft ze het leven in een Amerikaans stadje tijdens WOII. Een juweeltje. 

pro-mbookslibr2 : libris