We lopen allemaal weleens ergens tegenaan in het leven. Soms vergeten we in alle drukte wat belangrijk is of hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen, of hebben we het gevoel dat we er helemaal alleen voor staan. Boeken kunnen helpen en ons zachtjes een duwtje in de juiste richting geven. Soms door het stellen van de juiste vragen, dan weer door het geven van (een begin van) een antwoord. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen, net als de uitdagingen die we tegenkomen in het leven. Om je te inspireren nemen we je op deze pagina graag maandelijks mee in een bepaald onderwerp. Wat speelt er in de maatschappij en welke boeken sluiten hier goed bij aan? We hopen dat je hier fijne boekentips vindt en inspiratie opdoet.

De verbinding tussen lichaam en geest volgens Gabor Maté

Gezondheid en welzijn zijn een moderne obsessie geworden, schrijft bestsellerauteur Gabor Maté aan het begin van zijn baanbrekende studie De mythe van normaal. In het westen neemt het aantal chronische ziekten toe en holt de algemene gezondheid en het welbevinden van mensen achteruit. Hoe dat kan, laat hij in zijn werk zien door constant de vinger op de zere plaats te leggen.

In zijn eerste boek, Wanneer je lichaam nee zegt, brengt hij de impact van (verborgen) stress en het ontstaan van ziekte in beeld. In Het verstrooide brein geeft hij inzicht in de werking en het ontstaan van ADD, alsook tips en tricks (ook uit eigen ervaring!) om het te helen. Verslaving komt aan bod in Hongerige geesten: het is niet alleen een persoonlijk probleem, maar verslaving wordt ook gevoed door onze samenleving. In De mythe van normaal bindt hij de inhoud uit zijn eerdere boeken samen en ontmaskert hij het normale als mythe.

Behalve de verreikende consequenties van stress, ADD, verslaving en zogenaamde normaliteit ruimt Maté in zijn onderzoek evenveel plaats in voor de oorzaken ervan. We leven in een ongezonde samenleving die de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geneest negeert of ondermijnt. Dáár ligt de bron van de malaise en tegenspoed.

Voor onszelf zijn we echter ook niet altijd even goed. En dat terwijl de mens de wijsheid bezit om zichzelf te helen – als we maar beter naar ons lichaam en elkaar zouden luisteren. De sleutel tot herstel ligt in verbinding, medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit. Ons lichaam en onze geest hebben ons veel te vertellen, zo laat Maté zien. Zelfinzicht en mededogen plaveien de weg naar heling.

Maté weet complexe materie inzichtelijk en herkenbaar te omschrijven, niet alleen dankzij zijn jarenlange ervaring als arts, maar ook door het gebruik van talrijke praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen.

De mythe van normaal

De mythe van normaal

Gabor Maté

€ 25,00

In De mythe van normaal, over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij ontleedt Gabor Maté de onderliggende oorzaken van onze fysieke en emotionele malaise, en legt hij verbanden tussen ons persoonlijk lijden en de druk van het jachtige bestaan. 

Bijzondere auteur: Don Miguel Ruiz

De vier inzichten

Don Miguel Ruiz

€ 18,50

Don Miguel Ruiz verwierf grote internationale bekendheid met bestsellers als De vier inzichten en Meesterschap in liefde. Hij is sjamaan en wijdt zijn leven aan het verspreiden van de Tolteekse wijsheid.

Na een bijna-doodervaring ging Ruiz op zoek naar de essentiële waarheid over het leven en de mensheid. Met de hulp van zijn moeder, heler en beoefenaar van oude Tolteekse tradities, ontdekte hij zijn eigen weg naar bewustzijn. Hij creëerde op basis van de Tolteekse mythologie, modernse wetenschap en gezond verstand een filosofie voor wie op zoek is naar waarheid en authenticiteit.

Zijn meest recente boeken zijn masterclasses voor het leven: over liefde en relaties (Eros), authenticiteit (Zonder masker) en over rouw en loslaten (Rouw).

Naast de uitgelichte onderwerpen van deze maand zijn er nog veel meer boeken binnen het genre zingeving. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

 

pro-mbooks2 : libris