Bas Maliepaard over kinderboeken

Tot zijn dertiende werd Bas Maliepaard voorgelezen. 'Op de bedrand las mijn moeder de romans van Evert Hartman voor.' Nu reist hij stad en land af om kinderen en leerkrachten de mooiste titels te tippen. 'Ik houd van het avontuur en de ongebreidelde fantasie.'

Voorlezen aan baby's

Mijn kinderen waren allebei twee weken oud toen mijn man en ik hen adopteerden. We hebben ze als piepjonge baby’s opgehaald en zijn meteen begonnen met voorlezen. Het is bewezen dat als je in de babyleeftijd begint, kinderen een taalvoorsprong hebben zodra ze naar school gaan. In 2015 haalden we Max op in Amerika, in 2018 Ella. De eerste dag al, tussen de flesjes door, heb ik De tuin van Nijntje voorgelezen. Want ik dacht: het moet iets heel Nederlands zijn, we beginnen meteen met integratie, haha. Sommige ouders denken: zo’n baby reageert toch niet als ik voorlees. Maar ik merkte dat Max en Ella rustig werden van mijn stem. En zo’n kind is een spons, al die woorden komen toch aan. Het aapje Ebbie is een grote hit bij ons thuis. Het is best moeilijk om zo’n peuterboekje goed te maken. Er moet genoeg uitdaging in zitten en tegelijkertijd moeten de kinderen alles kunnen begrijpen. Dit boekje gaat over het wasritueel, met woorden als wasmachine en douche. Maar ook tegenstellingen als warm/koud, droog/nat en vies/schoon zitten erin. En het concept van troosten. Ebbie moet in de wasmachine maar dat wil hij niet, daar moet hij van huilen. Dan staat er: ‘Sorry Ebbie, kusje?’ Het gaat dus ook over humor. Hoe kun je een grapje maken, en wat doe je als dat verkeerd aankomt?”

Ebbie in de wasbak | Marjet Huiberts | Geb. 10,99

Jongensdromen en herkenbaarheid

Het geweldige prentenboek Julian is een zeemeermin van Jessica Love heeft zwarte hoofdpersonen en doorbreekt genderpatronen. Een jongetje ziet onderweg van het zwembad naar huis in de metro drie prachtig uitgedoste dames die op zeemeerminnen lijken. Thuis slaat zijn fantasie op hol: hij wil ook een zeemeermin zijn! Van een gordijn maakt hij een vissenstaart, varens worden lange haren. Hij dost zich helemaal uit. Aanvankelijk lijkt oma het niet leuk te vinden, maar vervolgens accepteert ze wat haar kleinzoon doet door hem een mooie ketting om te hangen en met hem mee naar buiten te gaan.

Julian is een zeemeermin | Jessica Love | Geb. 14,99

Het werkstuk van Simon van der Geest behandelt ook allerlei vragen over huidskleur en identiteit. Het is een boek over een half-
Nederlands, half-Surinaams meisje dat met een Spoorloos achtig televisieprogramma naar Suriname gaat om haar biologische vader te zoeken. Ik denk dat het in juni kans maakt op een Zilveren Griffel.

Het werkstuk | Simon van der Geest | Geb. 15,99

Diversiteit is nu een hot item in de kinderliteratuur. Herkenbaarheid is voor kinderen heel belangrijk, dat merk ik ook aan mijn eigen zoon. Max is zich zeer bewust van zijn huidskleur. In het kartonboekje Spelen tot het donker wordt spelen een donker jongetje en een wit meisje de hoofdrol. Dat is vanaf het begin bij ons het Max & Fien-boek geworden, omdat hij zichzelf in dat jongetje herkende en zijn nichtje in dat meisje.

Spelen tot het donker wordt | Marit Törnqvist | Geb. 9,50

Bas Maliepaard

Bas Maliepaard (1982) studeerde journalistiek. Naast zijn werk als kinderboekenrecensent voor Trouw en interviewer voor tijdschriften spreekt hij samen met Jaap Friso maandelijks met kinderboekenmakers in De Grote Vriendelijke Podcast, de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over kinderboeken. Hij geeft lezingen over jeugdliteratuur in bibliotheken en op scholen, en werkt als dagvoorzitter van congressen in de culturele sector. 

Een nieuwe Bob Popcorn

Van 11 tot en met 17 mei 2020 konden kinderen stemmen op hun favoriete kinderboek van 2019. Het boek met de meeste stemmen wint de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury. Bob Popcorn is een maiskorrel. Hoofdpersoon Ellis doet een zakje popcorn in de magnetron en één maiskorrel popt niet. Ze doet hem nog een keer in de magnetron, en dan begint de korrel te groeien en ploppen er armpjes en beentjes uit. Bob Popcorn heeft de hele tijd honger en vreet alles op. Het grappige boek staat vol prachtige
potloodtekeningen van Martijn van der Linden. Ook leuk: Ellis heeft, net als mijn kinderen, twee vaders.

Bob Popcorn | Maranke Rinck | Geb. 13,99
Bob Popcorn - De Popcorn spion | Maranke Rinck | Geb. 13,99 Verschijnt 18 juni '20

De brief voor de koning gaat de grens over

We hebben met De Grote Vriendelijke Podcast onlangs Tonke Dragt bezocht. Zij is 89 en woont in een verzorgingshuis. Het was een indrukwekkend gesprek. Ik vond het mooi om te zien dat ze echt leeft in de werelden die ze heeft ontworpen. Ze is nog dagelijks met de personages bezig. Voor haar zijn het levensechte mensen. Al haar boeken liggen nog rond haar bed. The Letter for the King, een grote internationale serie naar De brief voor de koning, haar beroemdste boek is nu bij Netflix te zien. ‘Een lust voor het oog,’ volgens Dragt.”

De brief voor de koning | Tonke Dragt | Pap. 19,99

Ruggenberg schrijft ruig, vol actie

Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is geschiedenis. Vorig jaar overleed schrijver Rob Ruggenberg, die een unieke plek innam binnen de historische jeugdliteratuur. Uit archieven wist hij telkens vergeten episodes uit de vaderlandse geschiedenis op te duiken. In het voorjaar van 2020 is  postuum zijn roman Offerkind verschenen. Ik kijk ernaar uit. Offerkind gaat over twaalf lijken uit de bronstijd die bij Wassenaar zijn opgegraven. Daar zaten ook kinderen bij. Het lijkt alsof ze zijn geofferd. Het is ongetwijfeld weer een spannend boek. Ruggenberg schrijft ruig, vol actie. Hij maalt niet om een afgehakte kop meer of minder. Jongens zijn soms wat minder geïnteresseerd in lezen, maar zijn boeken vinden ze heel tof.”

Offerkind | Rob Ruggenberg | Geb. 16,99

Tekst Minou op den Velde, beeld Roland J. Reinders uit Vol van Boeken #7-2020

Lezen, luisteren en zingen

De Annie M.G. Schmidtlezing is op 13 mei 2020 gehouden, elk jaar in het Kinderboekenmuseum. Dit keer geeft Koos Meinderts zijn visie op de jeugdliteratuur en op schrijven. Meinderts heeft een Gouden Griffel gewonnen met Naar het noorden, een boek over de Tweede Wereldoorlog. Er is net een mooi prentenboek van hem verschenen, De man met de zeegroene ogen. 

De man met de zeegroene ogen | Koos Meinderts | Geb. 14,95

En nog recenter Liedjes zonder grenzen, kinderliedjes van over de hele wereld, waarvan Meinderts een Nederlandse vertaling heeft gemaakt. Er zit een cd bij en de liedjes staan ook op Spotify.”

Liedjes zonder grenzen, 24 liedjes van heinde en verre | Koos Meinderts | Gebonden + cd 17,99

pro-mbookslibr3 : libris