Archief 2016

Boek van de Week: 29 december 2016

Die® leest

Mirte Stut en Geurt van Donkelaar

5sterren

Boekentip -ineke -wk 52-zblk

"Als kinderen op de basisschool zijn, begint ook meestal de interesse in letters. Je hoort kleuters het dan ook vaak hebben over “hun” letter waarmee ze de letter bedoelen waar mee hun naam begint. Tegenwoordig zijn er voor kinderen die interesse in letters hebben al volop boekjes maar ik heb er nog geen gezien die er zo uit springt als dit “letterboek”. Een langwerpig formaat boek, uitgevoerd in harde kleuren met alle letters en de vijftien belangrijkste klanken. Je merkt dat mensen uit het onderwijs aan dit boek meegewerkt hebben want het sluit helemaal aan bij hoe en wat de kinderen leren op school.
Het bijzondere van dit boek is dat de afbeeldingen prachtige foto’s zijn die erg aansluiten bij de belevingswereld van de kleuter. Een geweldig hebboek voor iedere kleuter vanaf 4 jaar.
"

Boek van de Week: 22 december 2016

Alleen op de wereld

Hector Malot

5sterren

Boekentip -ineke -wk 49-zblk (1)

Let op! Alleen op de wereld wordt eind januari 2017 weer verwacht in ons landelijke magazijn. Maar veel boekhandels hebben dit boek nog wel op voorraad. Wenst u een exemplaar snel te hebben? Dan kunt u beter een afhaalbestelling plaatsen. De boekhandel zal dan de voorraad controleren en u laten weten of er nog voorraad is in de boekhandel.

 

"Hoe blij kan een mens worden van een boek. Ik werd heel blij van deze nieuwe uitgave van Hector Malot’s “alleen op de wereld”. Het verhaal over Rémi, die ten vondeling is gelegd en tot zijn achtste jaar bij moeder Barberin liefdevol opgroeit, heb ik al vaker gelezen. Voor mij mankeerde er altijd wel iets aan het boek. Soms zag je niet aan de buitenkant dat de inhoud zo mooi was, soms was het zo slecht bewerkt dat ik tijdens het voorlezen de helft van het verhaal moest aanpassen. Nu is er voor mij het perfecte “alleen op de wereldboek”. Een juweel om te zien en om te lezen. De tekst is al geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zeven en het zal ook nog heerlijk zijn om aan veel oudere kinderen voor te lezen. Charlotte Dematons heeft ervoor gekozen om de landschappen in Frankrijk te tekenen waar Rémi samen met Vitalis gezworven heeft, maar ook de personen en situaties zijn weergegeven zoals ik ze vanaf mijn jeugd in het hoofd had. Complimenten ook aan Tiny Fisscher voor deze geweldige bewerking. Het boek hoort gewoon bij ieder gezin in de kast te staan en heel vaak voorgelezen te worden. Bedankt Uitgeverij Gottmer."

Boek van de Week: 15 december 2016

Nikki en de Neanderthalers

Anne-Margreet Matsuura

4sterren

Boekentip -ineke -wk 50-zblk

"Nikki woont al zo lang ze zich kan herinneren met haar opa in het IJstijdmuseum. Nikki leest in een dagboek dat haar opa een tweelingbroer Frank heeft. Die is al heel lang vermist in Finland en ze denken dat hij door een beer vermoord is. De volgende dag echter staat Frank bij hen voor de deur en heeft een Neanderthaler jongetje, Kalle, bij zich. Dan horen ze op het nieuws dat er een behaard en grommend meisje is gevonden. Het meisje (Mimi) wordt vastgehouden in het Natuurhistorisch Museum. Nikki en haar opa gaan proberen haar te bevrijden zodat ze samen kan zijn met het jongetje .
Nikki en de neanderthalers is een spannend maar ook een leerzaam verhaal. De stoere 11 jarige Nikki heeft een hart van goud en doet er alles aan om Mimi te helpen. Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken en bevat leuke illustraties. Omdat er heel veel in het verhaal gebeurt blijft het tot het eind boeien. Vanaf 9 jaar."

Boek van de Week: 8 december 2016

"Ollie’s ouders zijn tijdens een boottocht overleden en ook zijn oma is daarna dood gegaan. Ollie woont nu bij een pleeggezin vlakbij de zee. Ollie heeft de pest aan water en zwemmen. Maar dan vindt hij Kronkel. Een merkwaardig waterbeest dat gewond is geraakt en verzorgd moet worden. Ollie doet vreselijk zijn best maar Kronkel krijgt heimwee en wil terug naar de zee en naar huis. Kan Ollie zijn vriend laten gaan?
Ollie en het kronkeldier is een mooi boek over verlies en vriendschap met prachtige illustraties van Marieke Nelissen. Hoe kun je nog iemand vertrouwen wanneer alle mensen van wie je houdt doodgaan of vertrekken? Ollie heeft het er moeilijk mee en durft zijn Kronkel niet te laten gaan. Maar met de hulp van Giga durft hij meer dan dat hij had gedacht. Prachtig verhaal met mooi hoopgevend einde. Vanaf 8 jaar."

Boek van de Week: 1 december 2016

"Als je op zoek bent naar een kerstverhaal om voor te lezen voor veel leeftijden dan kan ik dit boek echt aanraden.
Wat een heerlijk boek. Nicolas woont met zijn vader Joel in het bos. Beiden hebben zij nog niet veel geluk in het leven gehad, ze zijn arm en soms is er bijna geen eten. Zij vullen hun maag dan met paddenstoelen en bessen. Nicolas moeder is door een grote bruine beer aangevallen en gedood toen hij zes jaar was. 
Gelukkig zijn Joel en Nicolas beiden wel positief ingesteld en geloven in magie, geluk, elfen, trollen en kabouters. 
Als je dit boek leest dan ga je vanzelf ook in de magie geloven die er rond de Kerstman hangt. Een prachtig verhaal dat zich afspeelt in Finland, je reist met Nicolas mee naar het hoge Noorden. 
Een verhaal met veel humor, spanning, soms ontroerend maar vooral boeiend. Met de leuke illustraties die door het hele boek staan zou dit boek wel eens tot de klassiekers onder de kerstboeken kunnen gaan behoren. Vanaf acht jaar."

Boek van de Week: 24 november 2016

Anatomie

Hélène Druvert

5sterren

Boekentip -ineke -wk 47-zblk

"Anatomie, zo zag je het menselijk lichaam nog nooit, is een heel bijzonder boek. Een interactief boek met heldere tekst, veel uitgebreide tekeningen en heel veel flapjes. Op een bijzondere manier zie je achter de flappen zo ongeveer de binnenkant van de mens. Dus achter het plaatje van de stoere matroos zit het hele spierstelsel met daarbij de namen van de spiergroepen. Met prachtig uitgesneden pagina´s komen zo ook het spijsverteringsstelsel, hart- en vaatstelsel, ademhalingsstelsel en het zenuwstelsel aan de beurt. Je krijgt een inkijkje in het hoofd, in het oog en oor, het hart, de longen, ja teveel om op te noemen. Zoals het boek gemaakt is, wekt het vanzelf de nieuwsgierigheid op. De informatie bij alle onderwerpen is duidelijk en doordat je op de illustraties goed mee kan kijken krijg je goed inzicht hoe alles werkt. Ik weet dat ik nooit uitgelegd krijg hoe mooi en bijzonder dit boek is. Eigenlijk moet je het gewoon zien. Het boek is stevig uitgevoerd maar door de uitgesneden pagina’s toch nog wel kwetsbaar daarom is het heerlijk om het met kinderen vanaf een jaar of acht samen te bekijken.   "

Boek van de Week: 17 november 2016

Labyrinten

Théo Guignard

4sterren

Boekentip -ineke -wk 46-zblk

"Je weg zoeken door een doolhof of labyrint is een puzzelvorm die volgens mij al eeuwenoud is maar wel aantrekkelijk blijft. Ik zie vaker bij mijn kleinkinderen van die vakantiebundels waar ze dan toch altijd de doolhoven hebben ingetekend of geprobeerd hebben hem in te tekenen. Dit prachtig vormgegeven boek staat vol met de mooiste labyrinten waarin je als kijker je weg moet zoeken en loop je routes door Escher-achtige landschappen, een strand vol kleurige parasols of een oerwoud met tijgers en nog veel meer kunstwerken. 
Zelf heb ik de weggetjes van het doolhof met behulp van onze vingers gevolgd (samen met kleindochter Sofie van elf) dat ging heel goed maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met potlood te werken en uit te gummen.
Gelukkig staan er achterin de oplossingen want sommigen zijn erg moeilijk , maar wel erg leuk.  "

Boek van de Week: 10 november 2016

Een medaille voor Leroy

Michael Morpurgo

5sterren

Inekestip _wk 45_zonder

"Wat is Morpurgo toch een briljant verteller. Hij schrijft zijn verhalen vaak met een nawoord waarin hij aangeeft waarom hij dit verhaal geschreven heeft. Dit boek gaat over de eerste zwarte officier die voor zijn dappere optreden en moed in de oorlog nooit een medaille ontving puur en alleen vanwege zijn huidskleur. 
De jongen Michael woont, net na de oorlog, samen met zijn Franse moeder in Londen. Zijn vader heeft hij nooit gekend, het enige dat hij weet is dat zijn vader neergeschoten is, vliegend in een Spitfire en in een kanaal terecht is gekomen. Hij weet ook dat zijn vader Roy heette. Hij voelt zich best bijzonder in het éénoudergezin waarin hij opgroeit. Andere kinderen hebben allemaal twee ouders. Verdriet om zijn vader heeft hij eigenlijk ook niet, zijn vader is voor hem de foto die hij kent. Michael heeft wel twee oude tantes waar hij regelmatig mee naar toe moet: tante Sneeuwklokje en tante Foei. Die twee tantes hebben nog wel heel veel verdriet over het sneuvelen van Roy. 
Als de tantes sterven ontdekt Michael een groot geheim dat zijn leven op zijn kop zet. Hij is niet wie hij denkt dat hij is. 
Morpurgo heeft dit verhaal weer op een mooie ingetogen manier verteld. Het verhaal boeide mij vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde. Een aanrader voor de jeugd vanaf een jaar of acht, maar ik hoop dat ook veel oudere kinderen en hun ouders dit boek lezen.  "

Boek van de Week: 3 november 2016

"Voetbal en lezen is bij veel kinderen niet de ideale combinatie. Met dit boek van Bert Bukman zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Bukman is zelf vader van 3 voetballende zoons en voetbalcoach. 
Als de kinderen op een voetbalvereniging zijn worden vaders heel vaak betrokken bij het reilen en zeilen van de club en zijn soms nog fanatieker dan het voetballende kind. 
Daarom is het leuk dat er nu een boek is waarvan iedereen die iets met voetbal te maken heeft kan genieten. 
Zo ongeveer alles wat met voetbal te maken heeft komt aan de orde. Veldoefeningen worden afgewisseld met de belangrijkste uitspraken die Johan Cruijff en Louis van Gaal ooit gedaan hebben. De kunst van het penaltyschieten wordt verteld aan de hand van een aantal voorbeelden. Met een telefoon in de buurt kun je heel veel leuke filmpjes terugkijken met de QR codes, en anders genieten van de illustraties.
Kortom eigenlijk wel een boek voor veel gezinnen om in huis te hebben en om samen met de zonen van te genieten. Natuurlijk is het ook geschikt voor vaders en voetballende dochters zoals mijn kleindochter Sofie van elf terecht opmerkte toen ze het boek bij mij zag liggen. "

Boek van de Week: 27 oktober 2016

"Soms heb je een jeugdboek dat zoveel indruk maakt dat je er nog dagenlang aan terugdenkt. 
Die ervaring had ik bij dit boek heel sterk. Zo gauw je het boek oppakt ben je al verkocht door het prachtige omslag. Als je het gelezen hebt heeft dat aansprekende omslag nog meer waarde voor je. 
Zac en Ira zijn broertje en zus en groeien op in de jeugdzorg. Zij verhuizen van pleeggezin naar pleeggezin tot zij een plekje vinden in huize Skilly, een weeshuis in Londen. Het verhaal wordt verteld door Ira die een heel grote verantwoordelijkheid voelt voor haar jongere broertje. Je zou denken dat het een triest boek is maar nee, het is juist hartverwarmend om te lezen hoe Ira tegen de wereld en haar omgeving aankijkt. Het ontroerende verhaal krijgt een prachtige wending als Ira en Zac gaan logeren bij Martha, een stugge vrijgezelle vrouw die altijd hoofd van een school is geweest. 
Een verhaal dat me raakte en waarvan ik sommige gedeeltes wel een paar keer gelezen heb. Zo intens leef je mee met die twee kinderen. 
Het is geschikt voor de jeugd vanaf een jaar of tien, maar ik hoop dat het door veel oudere kinderen en hun ouders ook gelezen gaat worden. "

Boekentip -ineke -wk 43-zblk

Stukjes hemelblauw

Sue Durrant

5sterren

Boek van de Week: 20 oktober 2016

"En weer heeft de schrijver/illustrator Torben Kuhlmann een meesterwerk gemaakt met dit boek over de ruimtevaart. Het verhaal speelt zich af in Amerika 1954 waar een kleine muis iedere avond gefascineerd door een telescoop naar de maan kijkt. Hij probeert zijn enthousiasme over te brengen aan nog meer muisjes maar die hebben totaal geen belangstelling. Zij hebben maar voor één ding belangstelling en dat is kaas, kaas en nog eens kaas. De kleine muis laat zich echter door niets weerhouden, zijn droom wil hij waarmaken en gelukkig krijgt hij hulp van een oude wijze muis. Die oude wijze muis wist te vertellen dat vroeger alle muizen vleugels hadden. Dan gaat de kleine muis er helemaal voor. Hij ontwerpt een ruimtepak en zoekt naar manieren om zichzelf te lanceren. En ja hoor het lukt hem om een vlag op de maan te planten en een steen mee terug te nemen. 
Ook al is het boek veel dikker dan een prentenboek, er staat niet te veel tekst in. De onbeschrijflijk mooie en indrukwekkende illustraties spreken voor zich. Achterin het boek, héél in het kort, de geschiedenis van de ruimtevaart met beschrijving van belangrijke personen en natuurlijk een beschrijving van Armstrong en de Apollo 11. Een boek dat zeker voorgelezen kan worden aan kinderen vanaf een jaar of vijf maar ook echt geschikt is voor ALLE leeftijden. ."

Boek van de Week: 13 oktober 2016

"Prachtige illustraties en inspirerende gedichtjes maken ook (net als het vorige zoekboek van Teckentrup) dit boek heel bijzonder. Het lijkt zo gemakkelijk om twee dezelfde vogeltjes, kameleons, honden, katten en nog veel meer stelletjes te zoeken. Ik heb samen met Mees van vijf (bijna zes) gezocht naar dezelfde kleurige dieren en hem de erg leuke achtregelige versjes voorgelezen. Dat was voor beiden genieten. En echt het gebeurde regelmatig dat Mees een stelletje het eerste vond. De tekeningen zijn uitdagend genoeg om vaker plezier van dit boek te hebben. ."

pro-mbookslibr2 : libris