Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een heerlijk, vrolijk, interactief prentenboek voor een hoop lol

De eend die maar niet knipperde

Alex Latimer

€ 15,99

Peuters en kleuters, opgelet! Zijn jullie klaar voor een uitdaging? Eend staat al op jullie te wachten. Denk je dat je kunt winnen? Echt niet! Wedden van niet? O wacht, je weet natuurlijk nog niet wat de uitdaging is. Nou, hier komt die dan. Eend kan heel, heel, heel lang zijn ogen openhouden zonder ook maar één keer te knipperen. Maar als je zeker wilt weten of hij echt niet knippert, dan moet je minstens net zo lang je ogen openhouden. Helemaal tot het einde van het verhaal. Denk je dat je dat kunt?

Goed, dan gaan we beginnen. Wie het eerst knippert heeft verloren. Maar eend kan dat echt heel goed. En als je ook maar één keer je ogen even dicht doet, zal je nooit weten of eend niet stiekem ook zijn ogen dicht heeft gedaan. O ja, nog één ding. Natuurlijk mag je heel goed je best doen om eend te laten verliezen. Je mag brullen of proberen hem aan het schrikken te maken. Dus als je denkt dat het je gaat lukken, dan kunnen we beginnen. Klaar?

De eend die maar niet knipperde is hilarisch. Niet alleen vanwege zijn grappige kop, maar ook door alle manieren die voorbij komen om hem te laten knipperen. Je kunt zelfs met een beetje fantasie zelf allerlei dingen verzinnen. En je kunt het boek ook gebruiken als basis voor een spel met jonge kinderen. Kunnen ze bijvoorbeeld een heel zielig verhaal vertellen of juist een hele grappige mop? Wie kan het hardst brullen? En wie kan stiekem toch heel snel met zijn ogen knipperen, zodat die geen tel eend uit het oog verliest?

Natuurlijk kun je het ook gewoon als een grappig leesboek gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk geen fantasie hebt, maar wel heel leuk kunt voorlezen. Maar het allerleukst is toch om samen met de jonge lezers te proberen om eend te betrappen. Want misschien zal je hem toch nog een keertje met zijn ogen zien knipperen. Je weet maar nooit.

Een heerlijk, vrolijk, interactief prentenboek voor een hoop lol.

Dit is een boek om te houden en om van te houden

Ramon de bizon

Lou Beauchesne

€ 14,99

Ramon de bizon is een klein, maar bijzonder fijn zelfleesboek waar je makkelijk verliefd op zou kunnen worden. Vooral als je dol bent op het hebben van boeken. Want dit gaat over de vriendschap tussen een boek en zijn eigenaar, de jonge Giel. Ze doen alles samen. Ze spelen samen, ze eten samen, ze gaan samen naar de tandarts of het zwembad. Ramon en Giel zijn onafscheidelijk.

Maar dan ontdekt Giel in de bibliotheek allerlei boeken over dinosaurussen. Hij mag van zijn moeder een enorme stapel mee naar huis nemen. En ineens ligt Ramon onderop de stapel boeken en heeft Giel helemaal geen aandacht meer voor hem. Tot overmaat van ramp brengt de moeder van Giel de boeken terug naar de bibliotheek en neemt ze per ongeluk ook Ramon mee. Zal de kleine bizon ooit nog zijn vriendje Giel terugvinden?

Het verhaal draait om de bijzondere band die je als lezer met een lievelingsboek kunt hebben. Ramon de bizon is grappig, avontuurlijk en emotioneel. De plaatjes zijn geweldig, want die doen net zo hard mee in het verhaal. Hilarisch is dat het boek in je handen ook daadwerkelijk de hoofdrol speelt in het verhaal. En als je goed kijkt, zal je zien dat Ramon echt beweegt en reageert op Giel.

Boekliefhebbers die fan zijn van verhalen over boeken, zullen zonder twijfel dit willen lezen (en waarschijnlijk hebben). Dit is niet zomaar een leesboekje voor jonge lezers. Dit is een boek om te houden en om van te houden.

 

Een heerlijk kinderboek dat echt een genot is om te lezen. Geweldig!

De ogen en het onmogelijke

Dave Eggers

€ 23,99

Als een boek begint met een waarschuwing om de dieren in het verhaal vooral te zien als dieren, dan ben ik al erg nieuwsgierig. Wij lezers hebben nogal de neiging om alles naar ons toe te trekken en in alles iets van onszelf te zien, maar soms is een hond een hond, een vogel een vogel en een bizon een bizon. En daarmee komen we meteen tot de kern van dit verhaal.

De ogen en het onmogelijke draait namelijk om het evenwicht in de natuur. Dieren, bomen, planten, alles heeft een rol binnen het geheel. En zolang iedereen zich daar aan houdt, loopt alles min of meer op rolletjes. Maar zoals we allemaal weten: als de mens zich ermee gaat bemoeien, raakt het evenwicht uit balans. En dat heeft op iedereen effect.

Dat ontdekken ook de dieren in het park. Op het plein gaat iets gebeuren. Er wordt een groot gebouw geplaatst en daarin komen allemaal rechthoeken met kleuren en dingen. Ze lijken op dingen uit de echte wereld, maar toch ook weer niet. Vooral de wilde hond Johannes, die namens de drie gevangen bizons in de gaten houdt wat er in het park gebeurd, is enorm geboeid door die rechthoeken. Zo zeer, dat hij begint op te vallen bij de mensen.

HWanneer Johannes gevangen wordt en door de hulp van de dieren weer vrijkomt, beseft hij hoezeer hij aan zijn vrijheid hecht. Daarom besluit hij de bizons te bevrijden uit hun gevangenschap. Vanaf dat moment draait voor hem alles om de ontsnapping. Maar de grote vraag is, in wiens belang hij handelt. Is Johannes niet net als de mensen bezig om het evenwicht uit balans te brengen?

De ogen en het onmogelijke draait ook om het accepteren van anderen zoals ze zijn. In de ogen van Johannes zijn andere dieren soms erg onlogisch. Hij kan zich daar ook enorm over opwinden. Maar meestal is het beter om bij jezelf te blijven.

Een heerlijk kinderboek dat echt een genot is om te lezen. Geweldig!

De toon is serieus en volwassen, maar de jeugdige lezer zal zich uitstekend kunnen inleven

24 uur

Marcel van Driel

€ 9,95

Je moet 24 uur rennen en twee moordlustige broers zitten je voortdurend achterna. En steeds als je hoopt dat je veilig bent, komen de jagers weer opdagen. Dat is het gegeven van deze bloedspannende (of moet ik zeggen: bloederige?) YA-thriller.

Sinds enkele jaren verschijnen er in de serie Kluitman-novellen spannende thrillers geschreven door bekende jeugdboekenschrijvers. Hun doel is om in slechts honderd bladzijden jongeren een compleet verhaal te leveren, die boeiend genoeg is voor ervaren lezers en leeshaters. En dat de serie aanslaat, blijkt wel uit het feit dat 24 uur alweer het twintigste deel is.

Marcel van Driel weet op aanstekelijke wijze boeken te schrijven voor verschillende leeftijdsgroepen. Met deze thriller laat hij zien, dat hij ook heel goed de YA-groep weet te bereiken. De toon is serieus en volwassen, maar de jeugdige lezer zal zich uitstekend kunnen inleven. En daar ligt naar mijn mening ook de kracht: een kort verhaal zonder in te leveren op kwaliteit.

Verwacht geen zeer originele of verrassende thriller. De aandacht ligt hier vooral op een goed opgebouwde spanning, die niet ontstaat door allerlei onverwachte wendingen, maar door een haast filmische beschrijving. Het zal je als lezer weinig moeite kosten om hierin op te gaan. Ik moest dan ook halverwege het boek opzij leggen en even op adem komen, omdat er best wat pittige momenten in zitten.

Jong Nederland begint zo langzamerhand een mooie traditie te krijgen van korte verhalen, iets wat binnen de volwassen literatuur nooit echt goed van de grond is gekomen. Blijkbaar weten onze jeugdschrijvers hier juist heel goed mee om te gaan, want ze slagen binnen verschillende genres uitstekend om sterke verhalen te schrijven op basis van een beperkt aantal bladzijden. Met 24 uur is de collectie op gruwelijk lekkere wijze opnieuw een stukje uitgebreid.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Catch | Elvin Post | 9789026166266 € 16,99
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 21,99
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 16,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 95

KID | Jelmer Soes | 9789045128252 € 19,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris