juni

Interview met Roxane van Iperen over 'Dat beloof ik'

donderdag 15 juni 2023

Op donderdag 15 juni, om 20.00 uur wordt Roxane van Iperen geïnterviewd over haar nieuwe roman 'Dat beloof ik'. De toegangsprijs is € 5,-. Aanmelden via [email protected] of bel: 071-3040130.

De nieuwe roman van Roxane van Iperen 'Dat beloof ik' vertelt het verhaal over De twaalfjarige M. Zij groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. 'Dat beloof ik' is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan.
Van Iperen noemt het haar 'oerboek'. Het is geen autobiografie, maar wel grotendeels gebaseerd op haar eigen ervaringen. "Het was pas tijdens het schrijven van dit boek dat ik me begon te realiseren dat alle thema’s waar het in mijn vorige boeken om draait eigenlijk ook gaan over wie ík ben," zegt ze in de Volkskrant.
Meer informatie

Lezing door Frits van Oostrom over De Reynaert

woensdag 21 juni 2023

Op woensdag 21 juni, om 20.00 uur geeft Frits van Oostrom een lezing over zijn nieuwe boek 'De Reynaert' (verschijnt 12 mei).

Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen?
Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos.
Toegang € 5,00. Reserveren via [email protected] of 071-3040130.

Meer informatie

Artvak Saxophone Quartet & Nyk de Vries

zondag 25 juni 2023

Op zondag 25 juni om 13:00 uur spelen Nyk de Vries en Artvark een aantal stukken van hun nieuwe album 'Tagelyk' bij ons in de boekhandel. Entree gratis!

Tagelyk is de titel van het nieuwe muziekalbum en luisterboek van het Artvark Saxophone Quartet en dichter Nyk de Vries. Het album is een mozaïekvertelling in één avond en één nacht, dat zich afspeelt in Groningen, Tilburg, de Friese Wouden en op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht.
Nyk de Vries laat in Tagelyk (Fries voor tegelijkertijd) verschillende levens door elkaar heen lopen, en laat zo overeenkomsten en tegenstellingen aan het licht komen. Ogenschijnlijk hebben de hoofdpersonen weinig met elkaar van doen. Of zijn ze in gedachten eigenlijk dicht bij elkaar? Artvark componeerde nieuwe muziek bij teksten van De Vries. De cd/dichtbundel van Nyk de Vries is die dag te koop.

Meer informatie

juli

Norbert Peeters en Esther van Gelder over de Flora Batava 1800-1934

woensdag 5 juli 2023

Op woensdag 5 juli, om 20.00 uur geven Norbert Peeters en Esther van Gelder een lezing over de 'Flora Batava 1800-1934'. De toegangsprijs is € 5,-. Aanmelden via [email protected] of bel: 071-3040130.

Eind mei verschijnt een schitterende eigentijdse heruitgave van de Flora Batava onder redactie van Esther van Gelder en Norbert Peeters. De Flora Batava verscheen tussen 1800-1934 en toont de wilde planten in Nederland; 2.240 vaardig gemaakte afbeeldingen van bomen, struiken, kruiden, varens, mossen, paddenstoelen en wieren. Voor de heruitgave selecteerden de auteurs honderd iconische soorten, en vroegen evenzoveel hedendaagse wetenschappers en andere plantenliefhebbers om erover te vertellen. Onder hen vele bekende Leidse namen. De platen zijn afkomstig uit het exemplaar van de KB.
Norbert Peeters is botanisch filosoof en als docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Esther van Gelder is cultuurhistoricus. Ze heeft in de KB de oude drukken onder haar hoede.
Samen geven zij deze avond een lezing over de Flora Batava.
Meer informatie