Ted van Lieshout

zaterdag 16 oktober 2021 11:00
Ted van Lieshout

Meet en greet Ted van Lieshout. Bekend van de immens populaire kinderboekenserie Boer Boris.

Ted van Lieshout is een veelzijdige auteur: hij schrijft voor peuters en kleuters, maar ook voor volwassenen. Hij bezoekt alle klassen van welk soort onderwijs dan ook en is te boeken voor literaire avonden voor volwassenen.

Ted werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven. Hij is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. In 2009 ontving hij de staatsprijs voor jeugdliteratuur, de Theo Thijssen-prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Daarnaast kreeg hij onder meer de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Zilveren Zoen voor zijn jongerenroman ‘Gebr.’, de Gouden Griffel voor zijn dichtbundel ‘Begin een torentje van niks’ en de Nienke van Hichtum-prijs voor ‘Zeer kleine liefde’. Ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig dichterschap verschenen in 2009 zijn verzamelde gedichten onder de titel ‘Hou van mij’ in een anderhalve kilo zwaar boek, goed voor talloze Zilveren Griffels.

Ted is de laatste jaren vooral bekend van zijn prentenboekenserie over de kleuter Boer Boris, een serie die hij samen met Philip Hopman maakt. Philip en Ted treden vaak samen op, maar verzorgen ook in hun eentje optredens over Boer Boris.

In 2012 verscheen Van Lieshouts eerste roman voor volwassenen, ‘Mijn meneer’, in 2017 gevolgd door het veelgeprezen ‘Schuldig kind’.

Gedurende meer dan twintig jaar schreef Van Lieshout voor televisieprogramma’s als Sesamstraat en Het Klokhuis; tegenwoordig geeft hij lezingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals kinderen & kunst, poëzie en leesbevordering.

Ted van Lieshout woont in Amsterdam.

pro-mbooks3 : libris