Bewustzijn
Steeds meer mensen beseffen dat actie vereist is. Duurzaam leven staat voor velen hoog op de agenda. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle mensen bewust bezig is met duurzaam leven. Zo scheiden we ons afval bewuster, wordt vermindering van ons koopgedrag gepromoot en zijn er tal van bedrijven die zich richten op duurzaam ondernemen.
In onze doorgedraaide Westerse consumptiemaatschappij is gelukkig zijn met minder voor velen een uitdaging. Toch gaan veel mensen die uitdaging aan – ze gaan, zoals dat heet, minimalistisch leven. Mensen zoeken de essentie van hun leven door het overtollige te verwijderen. Een ontwikkeling die niet alleen goed is voor je eigen geluk, maar ook voor het voortbestaan van onze planeet.
Uiteindelijk begint het allemaal met bewustzijn. Ben je je bewust van wat je dagelijks eet, draagt en gebruikt? En vooral ook waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is? Als je je hierin verdiept, dan wordt je vanzelf een duurzaam persoon.
Er zijn tal van boeken die je helpen om zo’n bewustzijn te ontwikkelen. In Met zen de planeet redden legt de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh uit hoe mindfulness kan bijdragen aan gezonde en duurzame keuzes in je leven.
Filosoof Roman Krznaric gebruikt in De goede voorouder een andere tactiek: stel jezelf eens de vraag of je een goede voorouder bent. Hoe kan jij de generaties die na jou komen – de kinderen van je kinderen van je kinderen – helpen aan een betere en mooiere wereld?
Heb je een duurzaam ideaal, maar weet je niet hoe je in actie moet komen? Lees dan Hoe dan wel van Suzan Doodeman en Johannes van den Akker. Met dit boek maak je jouw duurzame ideaal in 5 stappen waar.