Marc Jansen over 100 jaar Russische Revolutie

dinsdag 16 mei 2017 20:00
Marc Jansen over 100 jaar Russische Revolutie

Honderd jaar Russische revolutie: reden tot feest of bezinning?
Honderd jaar geleden vond de Russische revolutie plaats. Begonnen als bevrijding van de eeuwenoude autocratie van de tsaren, liep zij uit op het Sovjetregime. De meningen lopen uiteen of zij een verbetering bracht, juist een verslechtering, of gewoonweg meer van hetzelfde.

Marc Jansen behandelt de historische ontwikkelingen vanaf de nadagen van het tsarisme.

Was een revolutie te voorkomen geweest door democratische hervormingen? Ook over de Februarirevolutie en de val van het Russische tsarenrijk, de Oktoberrevolutie en het nieuwe bewind. Hij gaat verder in op het begin en het verloop van de Eerste Wereldoorlog, de ingewikkelde wisselwerking tussen oorlog, vredesverlangen en revolutie, en op de separate vrede die het Sovjetbewind begin 1918 in Brest-Litovsk met Duitsland en bondgenoten sloot. De vrede werd op de voet gevolgd door een bloedige burgeroorlog tussen ‘Roden’ en ‘Witten’. Ook zal Marc Jansen aandacht besteden aan de manier waarop in het Rusland van Poetin op de revolutie van honderd jaar geleden wordt teruggekeken.

Marc Jansen, historicus, doceerde vele jaren Russische en Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en is daar nu nog gastonderzoeker. Zijn recentste publicatie is Grensland over de geschiedenis van Oekraïne. Hij woonde en werkte enkele jaren in Moskou en reisde veel rond in Rusland en andere voormalige Sovjetlanden. Was een keer of twintig verkiezingswaarnemer voor de OVSE in ook Rusland en andere voormalige Sovjetlanden.


Datum:      16 mei 2017

Aanvang:   20:00 uur
Plaats:       Onze boekhandel, Slotlaan 221, Zeist
Kaarten à €7.50 zijn in onze winkel aan de kassa verkrijgbaar.

Mocht je niet in staat zijn kaarten vooraf te kopen maar wil je wel aanwezig zijn bij de lezing, reserveer dan plaatsen via ons e-mailadres [email protected] o.v.v 'Lezing Marc Jansen'pro-mbookslibr2 : libris