Elisabeth Leijnse vertelt over 'Cécile en Elsa, strijdbare freules'

zaterdag 22 april 2017 14:00
Elisabeth Leijnse vertelt over 'Cécile en Elsa, strijdbare freules'

Elisabeth Leijnse heeft met haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules De Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen. Op 22 april 2017 komt zij in de Johanneskerk in Laren vertellen over deze biografie.

Over Cécile en Elsa, strijdbare freules:

Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen.
Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de immens succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt Cécile door haar man het huis uit gestuurd.
Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt.
De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes. Later vinden zij elkaar weer volledig.

In het boek is ook componist Matthijs Vermeulen (1888-1967) prominent aanwezig vanwege zijn liefdesrelatie van een jaar met Elisabeth Diepenbrock-de Jong van Beek en Donk.

Veel van Diepenbrocks composities uit de jaren 1911-1920 zijn in Laren ontstaan. In 1910 hadden hij en zijn vrouw Elisabeth daar een landhuisje laten bouwen, aan de stille rand van het dorp, waar de heide begon en slechts enkele bomen stonden.


Speciaal voor het Larense publiek laat Elisabeth Leijnse fragmenten horen van composities die in de biografie een rol spelen. Ook toont zij meer 'Larens' fotomateriaal dan in haar boek een plaats heeft gekregen. De foto's komen uit het persoonlijk archief van Odilia Vermeulen, dochter van Matthijs Vermeulen en Thea Diepenbrock.

 

Datum: zaterdag 22 april

Tijd: vanaf 14.00 uur

Plaats: Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren

Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel of reserveer per email: [email protected]

pro-mbooks2 : libris