Jolande Withuis vertelt over 'Juliana'

woensdag 23 november 2016 20:00
Jolande Withuis vertelt over 'Juliana'
Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma Zomergasten. In 2008 verscheen haar boek 'Weest manlijk, zijt sterk', een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. Connie Tanis zal Jolande Withuis deze avond interviewen over haar boek.

Over het boek

Juliana (1909 -2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De competente prinses werd evenwel algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises.
Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.

Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.

Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Datum: woensdag 23 november

Tijd: 20.00 uur tot 22.00 uur

Plaats: Ontmoetingskerk, Kerklaan 41, Laren

Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar bij de Larense Boekhandel of reserveer per email: [email protected]

pro-mbooks2 : libris