Leestekentips

Muilperen

Maria Stahlie - Muilperen

Maria Stahlie is misschien wel een van de beste auteurs die we hebben in Nederland, maar nog lang niet voldoende ontdekt en omarmt door het Nederlandse lezerspubliek.

Stahlie schrijft stilistisch subliem. Alles klopt, er staat geen woord teveel en geen woord te weinig, en haar goed gedoseerde bijna onderkoelde humor is heerlijk! Muilperen is een opmerkelijk rijk boek, de gedetailleerdheid zou je bijna over het hoofd zien, zo natuurlijk wordt alles beschreven. Maar ook enorm beeldend en invoelend. Er zit een hele fijne spanningsboog gelardeerd door het boek zodat je zonder de details te willen missen, ook zo snel mogelijk door wilt lezen.

Muilperen vertelt het verhaal van de 25 jarige Lisette, die na een tussenjaar medicijnen in Miami, ambities en idealen armer en een kind rijker, voornemens is haar leven met haar zoontje in Amsterdam nieuw leven in te blazen. Centraal thema is in beweging komen na stilstand, maar ook de strijd tussen het goede willen doen versus de hang naar comfort en het feit dat een mens met een plan, onvermijdelijk tegen een genadeloze vuist aanloopt. Daarbij tikt Stahlie ook nog eens op zeer subtiele wijze serieuze maatschappijkritiek aan. Een boek dat een groot en breed publiek verdient!

Muilperen - €23,99

Phoenix

 

 

Bert Wagendorp - Phoenix

Phoenix vertelt het verhaal van Abel Sikking, een migrant uit de Achterhoek in het midden van de 19de eeuw in Amerika. Bert Wagendorp overtreft zichzelf in deze avontuurlijke roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarin we getuigen zijn van de politieke wording van de Verenigde Staten, de groei van New York, vriendschap, de ‘nieuwe‘ Hollanders in de VS, cultuur explosies en nog veel meer. Een heerlijk leesavontuur dat je niet kunt wegleggen!

Phoenix - € 24,99

 

De kapperszoon

Gerbrand Bakker - De kapperszoon

In De Kapperszoon van Gerbrand Bakker volgen we de zoektocht van de Amsterdamse kapper Simon naar het verleden van zijn vader, die in 1977 om het leven kwam bij de vliegtuigcrash in Tenerife. Waarom zat hij op die vlucht? De zoektocht naar zijn herkomst levert alledaagse ontmoetingen en verrassende wendingen op. De Kapperszoon is een boek over rouwverwerking en onontkoombare familiebanden. Een boek met humor, mooi direct en pretentieloos taalgebruik, maar tegelijkertijd ook  met zeer goed gelukte stijlelementen (spiegelen). Een boek vol ‘alleenmensen’ zoals alleen Gerbrand Bakker die kan neerzetten.

De kapperszoon - €24,99

Waarom vogels

Edzard Mik - Waarom vogels

Edzard Mik (Mea culpa, waar de zee begint) schrijft prachtig over de liefde. Die van een man voor zijn vader die hij amper heeft gekend, die van een vrouw voor een man die bijna onbereikbaar is doordat hij zo gevangen zit in zijn eigen wereld, die van de vertelster voor haar beste vriendin en uiteindelijk voor vogels, die langzaam maar zeker aan het uitsterven zijn.

Edzard Mik is een fijne verteller die de kunst van het weglaten goed beheerst. Hij maakt mooie woordkeuzes en hanteert een strakke regie waardoor het geheel krachtig en overtuigend overkomt.

Waarom vogels - € 22,99

Over liefde

Anna Brüggemann - Over liefde

Een boek waar je heerlijk doorheen vliegt, ondanks de omvang (toch bijna 400 pagina’s). Het is echt moeilijk weg te leggen en gewoon een hele fijne leeservaring.

Over liefde beschrijft de ontrafeling van een millennial liefde, een scheidingsroman als het ware. Thomas en Eva hebben 8 jaar een relatie en het verhaal start wanneer Eva na een stage van 2 jaar in het buitenland weer terug komt. Als lezer heb je vrijwel direct door dat er iets in de relatie is verschoven. Hoe dat precies zit lees je in 31 hoofdstukken die 31 dagen behelzen.

Brüggemann schrijft scherpe dialogen en verstaat de kunst van het observeren voortreffelijk. Ze blijft daarin neutraal, velt geen oordeel, en ze getuigt van sterk psychologisch inzicht.

Wat bepaalt het einde van een relatie, hoe vind je jezelf weer uit na het beëindigen van een lange relatie; in hoeverre word je beïnvloed door de verwachtingen van je ouders en hoe kom je daarvan los, een kleine greep uit de interessante en goed uitgewerkte thematiek van Over liefde.

Over liefde - €22,99

Kleur

Marieke ten Berge - Kleur

Na het indrukwekkende kinderboek Noord komt Marieke ten Berge met een heel ander boek. Een werkelijk adembenemend mooi, tekstloos, prentenboek.

Kleur laat zien dat een kleurrijke fantasie de wereld mooier maakt en het laat zien hoezeer beeld (en kleur) tot de verbeelding kan spreken en zonder woorden een heel verhaal kan vertellen.

Geïnspireerd op de fantasie van haar dyslectische kinderen!

Kleur - € 14,99

100 Heerlijke hapjes

Elisabeth Scholten - 100 Heerlijke hapjes

Ideaal voor allerlei momenten die om ‘hapjes’ vragen, met een fijne brede en inclusieve invalshoek. Zo vind je hapjes voor verjaardagen, maar ook voor de Ramadan en het Suikerfeest. Van vegarolletjes, tot Turkse kaasbroodjes, Indische pangsit goreng,  Mediterrane broodjes, Marokkanse amandelkoekjes, Afhaanse preihapjes en stroopwafelbroodjes.

100 heerlijke hapjes - € 14,99

 

 

 

 

 

Een roos alleen

Muriel Barbery - Een roos alleen

Een onwaarschijnlijk rijke roman, in prachtige elegant en intelligent proza vol mooie beeldspraak en wezenlijke thematiek. Dat alles overgoten met een vleug Japanse mystiek en fabels. Een heerlijke literaire 'reis'.

(De prachtige cover is een schilderij van kunstenaar Jasper Krabbé.)

Een roos alleen - €19,00

 

 

 

 

 

 

pro-mbooks2 : libris