Leestekentips

De fundamenten

 

Ramsey Nasr - De fundamenten

De fundamenten is een boek waarvan wij vinden dat iedereen het moet lezen. Het is ontwrichtend, inspirerend, tot nadenken aanzettend en tot actie aansporend: het roer moet om.

“Wij moeten handelen, in het volle besef dat elk keerpunt zowel een moment is als een plek: een goed moment om stil te staan, een rampzalige plek om af te wachten”.

- De kern van ons bestaan is niet groeien naar meer, maar handelen naar ons geweten -

Het draait bij De fundamenten overigens niet alleen om de boodschap en de inhoud, ook de heldere en overtuigende, mooie schrijfstijl met een heerlijk vleug ironie, maakt De fundamenten meer dan lezenswaardig.

De fundamenten - €16,99

 

 

 

 

 

De hemel is altijd paars

Sholeh Rezazadeh -De hemel is altijd paars

Een prachtige, warme roman over de Iraanse Arghavan (Judasboom, paars), die sinds kort in Amsterdam woont en daar een tweedehands kledingwinkeltje heeft. We lezen hoe zij probeert te wennen aan Nederland en de Nederlanders, terwijl wij tussendoor ook lezen hoe de jeugd van Arghavan was in Iran. Opgroeiend tussen ruige bergrotsen en natuur met een moeder die eerst regelmatig verdwijnt en weer verschijnt, maar uiteindelijk voorgoed het gezin verlaat, terwijl haar wijze vader haar liefdevol en beschermend verzorgt, haar de liefde voor poëzie en literatuur bijbrengt, maar uiteindelijk ook langzaam steeds meer voor haar verdwijnt als gevolg van een opiumverslaving. In Nederland ziet Arghavan hoe anders we hier met elkaar in verbinding staan, hoe de kleur van de lucht hier anders is, net zoals de geuren. Maar bomen zijn hier, net zoals ze in Iran zijn. Een ook hier kleurt de Judasboom prachtig paars.  De boom staat centraal als mooie metafoor voor het leven in deze roman, mooi, gevoelig, kwetsbaar en poëtisch opgetekend door Sholeh Rezazadeh. Een debuutroman dat absoluut smaakt naar meer!

De hemel is altijd paars - €21,99

Aurora

Luis Landero - Aurora

Een vileine familiesaga, niet voor niets uitgeroepen tot beste boek van Spanje. Louis Landero verweeft Woody Allen met Almodóvar en Scola en maakt er een uiterst originele, prachtige en verwonderende roman van. Iedereen wil zijn eigen Aurora!

Aurora -  € 22,99

 

Zachtop lachen

Malou Holshuijsen - Zachtop lachen

Een geweldige leeservaring! Geen woord en zin teveel, met geweldige onderkoelde humor en ontroerend tegelijkertijd. Malou komt uit een Indische familie. Haar oma heeft in een Jappenkamp gezeten en daar trauma’s aan overgehouden, maar niemand weet de inhoud ervan. Naar goed Indisch gebruik, werd er niet over gesproken en alles bedekt met de welbekende zwijgdeken. Ook in de derde generatie doet dit zich nog voor. Zodra je je kwetsbaar voelt: een zo hard mogelijke grap ertegenaan gooien om de boel te maskeren. Een overlevingsstrategie die zich ook in Malou stevig geworteld heeft. Tot ze op een dag, en de daarop volgende én daarop volgende niet kan slapen. Natuurlijk is er helemaal niets aan de hand, een beetje Oxazepam en het gaat weer prima, maar toch  moet ze verplicht in therapie. In de roman wisselen de gesprekken met de psycholoog zich af met gebeurtenissen uit het verleden. De dialogen met de psycholoog zijn echt om te smullen: zo scherp, zo vol humor en zo raak. De verhalen die de geschiedenis van Malou schetsen zijn mooi, ontroerend en inzichtelijk. PTTS, alzheimer, ALS, verloren en gevonden liefdes, het zijn thema’s die allemaal worden aangeraakt, zonder ergens te zwaar en/of sentimenteel te worden. Echt een boek om in je hart te sluiten en waar het maar moeilijk afscheid van nemen is!

Zachtop lachen - €21,99

Een opsomming van tekortkomingen

Ine Boermans - Een opsomming van tekortkomingen

Een moeder die op jonge leeftijd is overleden, een vader die er niet of nauwelijks was … het zijn ingrediënten die vaker voorkomen in de literatuur. De kracht van Een opsommingen van tekortkomingen zit in de unieke vorm waarin Ine Boermans het verhaal aan ons vertelt. Korte en bondige brieven aan haar overleden moeder, worden afgewisseld met sessies met haar psycholoog en beschrijvingen van het verleden. De pen van Boermans is vlot, scherp en tragikomisch: je moet lachen maar beseft je tegelijkertijd hoe schrijnend de situatie is die wordt geschetst. Op gegeven moment stuurt de vader een brief aan zijn dochter, nadat hij weer eens een keer heeft aangegeven haar niet meer te willen zien. De brief behelst één lange opsomming van al haar tekortkomingen. Meteen de rechtvaardiging waarom hij haar niet meer in zijn leven wil. En toch, komt hij na een paar jaar altijd weer bij haar aankloppen, en toch neemt zij hem toch steeds weer terug in haar leven. Tot het genoeg is geweest en ze niet alleen voor zichzelf keuzes moet maken, maar ook voor haar eigen kinderen en gezin. Rauw, ontluisterend, intens en tragisch, maar ontzettend (cynisch) humoristisch tegelijkertijd.

Een opsomming van tekortkomingen - € 20,00

Het verloren meisje

S.E. Durrant - Het verloren meisje

Een hartverwarmend verhaal over de bijzondere band tussen de tienjarige Iris en haar oma Mimi. Het valt Iris op dat haar oma zich de laatste tijd steeds gekker begint te gedragen. Zo smeert ze jam op haar roereieren en komt ze op een dag beneden met haar kleding binnenstebuiten aan. Iris benoemt die dag spontaan tot binnenstebuitendag en samen gaan ze er - met hun kleding binnenstebuiten natuurlijk - op uit. Zo worden de soms pijnlijke situaties creatief en met humor opgelost. S.E. Durrant gaat in haar boeken de zwaardere thema’s - in dit geval dementie - niet uit de weg. Mede door de overige onderwerpen zoals vriendschap en de spannende zoektocht naar een mysterieus, verloren meisje, wordt het verhaal nergens te zwaar en is het interessant voor een brede groep lezers vanaf 10 jaar. Zelfs voor volwassenen is het een heerlijk boek, mede vanwege de geweldige pen van SE Durrant. Het verloren meisje bevat alle ingrediënten van een goed (jeugd)boek!

 

Het verloren meisje- €15,99

 

pro-mbookslibr3 : libris