Leestekentips

De verborgen herinnering van de mens

Mohamed Mbougar Sarr - De verborgen herinnering van de mens

De diepst verborgen herinnering van de mens beschrijft de zoektocht van de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane, naar de mysterieuze Senegalese-Franse schrijver T.C. Elimane. Elimane schreef een cult-klassieker, Het labyrint der onmenselijkheid, wat vervolgens al heel snel nergens meer te vinden is en ook de schrijver lijkt van de aardbodem verdwenen. Gegrepen door wat hij las moet en zal Diégane de schrijver Elimane vinden. De zoektocht die volgt voert hem door Frankrijk, Amsterdam, Argentinië en Senegal.

De diepst verborgen herinnering van de mens overrompelt en heeft van alles te bieden: prachtige zinderende taal, scherpe filosofische en psychologische  overpeinzingen, meerstemmigheid, verslavende sfeerschetsen van o.a. Parijs. Het gaat over het leven, over schrijven, ontdekken, leren en naast dat je vanwege het verhaal snel door wilt lezen, wil je vanwege de formulering van de zinnen het tempo juist op slow motion zetten… en dan is het boek bovendien nog zo origineel: kortom een absolute en intense aanrader!

Volgens De Volkskrant en De morgen was De verborgen herinnering van de mens het beste boek van 2022! Ook NRC noemde het in het rijtje beste boeken van 2022. En wij ook!

 

De verborgen herinnering van de mens - € 24,99

 

Lola voor altijd

Julia Khusainova - Lola voor altijd

Lola voor altijd van Julia Khusainova is een verrassende en veelbelovende debuutroman, want één ding is duidelijk: Julia Khusainova kan schrijven. De roman beschrijft de levens van een interessant aantal personages, uit Rusland en Nederland, die allemaal met elkaar verbonden blijken te zijn, al was het alleen al door hun eeuwige zoektocht naar liefde, verbinding en ‘voelen’. Lola voor altijd intrigeert vanaf de eerste pagina, er wordt direct een richting aangegeven die wijst naar een spannende plotontwikkeling, en de weg daarnaartoe is een uiterst fascinerende. Intrigerend is ook hoe Khusainova de personages ogenschijnlijk wat karikaturaal lijkt neer te zetten, maar schijn bedriegt. Ongemerkt weet ze wel zeker diepere lagen aan de personages te geven. Haar schrijfstijl is beeldend, direct, met soms een vleugje absurdisme en daarnaast is er sprake van inspirerende intertekstualiteit (schrijvers en filosofen). Een boek dat je in een adem uitleest, maar dat vervolgens wel nog lang bijblijft. En dat je misschien nog wel meteen opnieuw wilt lezen ……

Schemerleven

Jaap Robben - Schemerleven

Jaap Robben levert weer een indrukwekkend en prachtig boek; stilistisch ongenaakbaar! Met zinnen die zoveel meer zeggen dan de woorden die er staan, zet hij een heel herkenbaar tijdsbeeld neer en schrijft hij een mooie, integere ode aan ongehuwde moeders en de geëmancipeerde vrouw. Tragisch, humoristisch en ongemakkelijk/schurend zoals alleen Jaap dat kan. Het is zoals Ilja Leonard Pfeiffer het zei in zijn instagram-story: dit zou weleens het ‘Boek van Jaar’ kunnen zijn!

 

Schemerleven - €23,99

 

Dunkelblum zwijgt

Eva Menasse - Dunkelblum zwijgt

Na het lezen van de eerste alinea weet je al 'Dit is goed, dit is heel goed'. Eva Menasse presteert het om een roman te leveren over niet mis te verstane zware onderwerpen zoals naziterreur en massagraven, macht en machtsmisbruik, leiders en meelopers, collaboratie, discriminatie, oordelen en vooroordelen (gebaseerd op waargebeurde feiten), maar dat alles in een stijl die geestig tot op het venijnige af is. De compositie van het boek is virtuoos, de zeggingskracht is gróót en het is een verhaal dat nog lang nazindert.

Dunkelblum zwijgt - €24,99

pro-mbooks2 : libris