Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

‘Dikke vriendjes’ zal ongetwijfeld een favoriet worden van menig kleine held

Dikke vriendjes durven alles

Ingrid Schubert ; Dieter Schubert

€ 15,99

De auteurs van de eerste maandtip zijn rustig legendarisch te noemen. Monkie, Woeste Willem, Van mug tot olifant, wie herkent deze titels niet? Met ‘Dikke vriendjes’ hebben ze opnieuw een toptitel afgeleverd. Zoals we van het Schubert-duo mogen verwachten, zit het weer vol mooie illustraties. En dit keer zit er ook lekker veel humor in.

Twee broertjes zijn ook dikke vriendjes. Ze besluiten op avontuur te gaan, want er is niets wat ze niet durven. Ze gaan de hoogste berg beklimmen, over de breedste en diepste kloof springen, en pootjebaden in de woeligste zee. En al is de uitdaging nog zo groot, de twee kleine helden vinden wel een weg.

De dialogen zijn lekker vlot en erg grappig. Vooral de wijze waarop problemen worden  opgepakt, is soms erg hilarisch. En naar het einde toe wordt het zelfs nog een beetje spannend. 

Een heerlijk boek dat je aan het eind met een prettig gevoel dichtslaat

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Wat is het toch fijn om voor de leeftijdsgroep 7+ weer eens mooi en goed verhaal te ontdekken zonder dat het vol zit met allerlei fantastische elementen. Geen sprekende dieren, enge monsters of allerlei vormen van magie, maar gewoon een alledaags, boeiend verhaal. Het wordt ook nergens heel spannend, waardoor het ook zeer geschikt is voor lezers met minder sterke zenuwen.

Raf en Robbie zijn twee broers, die van de stad verhuizen naar het platteland. Met het gezin gaan ze naast opa en oma wonen. Moeder gaat in het plaatselijke ziekenhuis werken en vader zit zonder werk en weet niet zo goed wat hij wil gaan doen. Daardoor ontstaat er flink wat spanning tussen de ouders.

Opa is elke nacht in het bos druk bezig met het bouwen van een houten toren. Binnenkort komt er een komeet langs en hij wil samen met oma deze begroeten vanaf de toren. Wanneer het bijna zover is, moet oma naar het ziekenhuis toe. Omdat moeder hele lange dagen maakt in het ziekenhuis en vader vijf dagen op cursus is om uit te zoeken wat hij wil gaan doen, besluiten de broertjes om op opa te letten. Maar daarvoor moeten ze midden in de nacht het donkere bos in. En wanneer het met opa even misloopt, moeten de broertjes samenwerken om alles tot een goed einde te brengen.

De schrijver heeft er bewust voor gekozen om een positief verhaal neer te zetten. De twee broers zijn erg verschillend, maar kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden. De lichte toon van het boek is bijzonder aangenaam.

Een fascinerend boek, dat ondanks de luchtige titel nogal wat te vertellen heeft

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Jaco Jacobs

€ 14,99

Jaco Jacobs is een grootheid in zijn thuisland Zuid-Afrika. Hij heeft in de afgelopen jaren bijna alle belangrijke prijzen voor jeugdliteratuur gewonnen. Ook dit verhaal is bekroond.
Marnus is een beetje het sulletje van het gezin. Zijn oudere broer Donovan blinkt uit in sporten en ligt goed bij de meisjes en zijn jongere broer Adrian is nogal gewetenloos en weet overal geld uit te slaan. Marnus valt bij niemand op en moet zelfs door een sluwe truc van Adrian de hele vakantie klusjes doen voor zijn broertje. Wanneer Leila aan zijn deur komt met een petitie om een boom in het park te redden, besluit hij met haar mee te gaan naar het park.
Wanneer de mannen van de gemeente langskomen om de boom om te zagen, klimt Leila in de boom. In een opwelling besluit Marnus achter haar aan te gaan. Zolang zij tussen de takken zitten, kunnen de mannen niks doen. Maar na enige tijd slaat bij Marnus de twijfel toe. Want hoelang moeten ze daar blijven zitten? En wat zullen zijn ouders er wel niet van zeggen? En waarom wil Leila toch zo graag deze boom redden?
Het is knap hoe Jaco Jacobs op haast luchtige wijze volwassen thema’s neerzet in een jeugdboek. Door het verhaal heen gebeurt er van alles. De kinderen krijgen aandacht van een lokale krant, waardoor de actie nogal uit de hand dreigt te lopen. Want wanneer allerlei volwassenen zich ermee gaan bemoeien, spelen er ineens hele andere motieven een rol. En dan is er John Carelse, de beheerder van de rolbalclub, die een beetje waakt over de kinderen. Hij vertelt het tragische verhaal van zijn broer, waarmee meteen een belangrijk stuk geschiedenis over de apartheid voorbij komt.

De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren

Doe of sterf

Maurits van Huijstee

€ 14,99

Wie kent ze niet? De discussies over ontlezing bij jongeren. Maar hoeveel boeken verschijnen er nu eigenlijk, die dicht bij de belevingswereld van de groep lezers staan? Met ‘Doe of sterf’ wordt nu eindelijk weer eens antwoord gegeven op die vraag.

Donnie heeft één passie, namelijk rappen. Hij luistert ernaar, maar schrijft en rapt ook zelf. Zijn grote voorbeeld is Empa-T. Helaas wil zijn vader er niets van weten. Sinds de dood van zijn moeder en een geheimzinnig voorval met zijn broer Dylan, lijkt zijn vader sowieso nogal de weg kwijt te zijn. Donnie voelt zich in ieder geval niet gezien en begrepen.

Wanneer hij voor een spreekbeurt gebruik maakt van zijn talent voor rappen, valt hij op bij zijn klasgenoot Moustafa. Deze introduceert hem in de rapwereld van het Donderplein, waar een groep jongeren samenkomen om battles te houden. Voor het eerst krijgt Donnie de kans om op te vallen. Helaas valt hij ook op bij Snake, een jongen die weinig goeds in zich heeft. De grote vraag is hoever Donnie bereid is te gaan voor zijn grote passie.

Het verhaal is lekker vlot geschreven. Het is niet zo lang, en daarom zeer aantrekkelijk voor minder enthousiaste lezers. De lezer blijft voortdurend binnen de belevingswereld van Donnie. Daardoor is het ook herkenbaar voor jongeren. Het niet begrepen worden door volwassenen, de onderlinge rivaliteit, de behoefte om als jongere gezien te worden en zelfs de ervaring van een eerste liefde. Allemaal thema’s waar pubers ooit mee te maken krijgen. En zelfs als je niets hebt met rappen, is het boeiend om te lezen. Dit boek is ook zeer geschikt om klassikaal te behandelen.

 

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 35

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,95

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr3 : libris