Marleen.

Het team bestaat uit vijf leden. Meer info volgt.

 

Gesprek met Erna Wondergem, door Reinout Tonneyck

Toen ik (red. interviewer) in de boekwinkel kwam voor het interview nam Erna meteen het initiatief door voor te stellen op een terras te gaan zitten en zij zou natuurlijk betalen. Er iets tegen in brengen was niet aan de orde. Op het terras nam Erna meteen en uitvoerig het woord met af en toe een verhaal, waarvan ze vroeg dat vooral niet op te schrijven. Vragen stellen was vrijwel niet nodig.

Erna vertelde dat ze 33 jaar geleden  een van de 60! sollicitanten was bij Lovink en dat zij werd uitgekozen, hoewel ze geen enkel diploma of ervaring in het boekenvak had. Ze heeft een opleiding kinder- en jeugdzorg op MBO niveau.

Naast haar werk bij Lovink voor 25 uur per week heeft ze altijd andere werkzaamheden verricht zoals schrijven voor de Stentor en de Berkelbode, werken in een uitvaartcentrum (“was heel fijn werk”) en nu als flexwerker in de zorg.

Ze ervaart zich als iemand met een groot inlevend vermogen, neemt niet het voortouw en ze houdt van het directe en spontane. Ze houdt er niet van te veel na te denken over de dingen, want dan wordt het geforceerd. Erna geniet ervan in het contact de  wederkerigheid te ervaren. 

Ze moest wennen dat met het vertrek van Boeije ze ook andere zaken moest gaan doen, zoals de kas opmaken, maar flexibel als ze is, vond ze ook dat een leuke uitdaging. In alles is bij haar het centrale thema het genieten van het contact met mensen.

Wat betreft boeken heeft Erna een brede smaak. Zij leest alles van Maarten Biesheuvel, Adriaan van Dis, Thomas Verbogt, David Vann en Patrick Modiano. Zij las alles van Renate Dorrestein en Minke Douwesz. Helaas leven zij niet meer.

Vincent van Warmerdam vindt Erna een ondergewaardeerde schrijver. 

Ook leest zij graag boeken waar magie in voorkomt zoals: "De Boekbinder" van Bridget Collins en "De Wereld die we kenden" van Alice Hoffman. Verder houdt ze van non-fictie en spirituele boeken. Van Sanaya Roman heeft ze alles gelezen. Momenteel leest zij "De rat van Amsterdam"van Pieter Waterdrinker (“erg goed”) en "De kracht van verbinding" van Vivek Murthy. 

 

 

pro-mbookslibr2 : libris