Historie


Historie Boekhandel Lovink
Op 15 oktober 1846 opende de boekhandel haar deuren aan de Markt in Lochem, toen een stadje in de Achterhoek met 2000 inwoners, waarvan ongeveer de helft geen middelen van bestaan had. Een handjevol inwoners had meer dan lager onderwijs genoten. Het echtpaar Boschloo-Bey zwaaide de scepter. De man overleed in 1855 aan de tering en zijn weduwe hertrouwde met een 18 jaar jongere onderwijzer, de heer Meijer, die dus wel wat van boeken zou moeten weten, en tevens naar verwachting wel zou moeten kunnen rekenen. Naast de boeken verkocht men speelgoed en schrijfwaren.
Er komt een periode van grotere bloei voor Lochem: de spoorverbinding met het Westen komt in 1865 tot stand en ook toen al was het stadje een geliefde vakantiebestemming voor de rijken uit het Westen, vanwege het alom aanwezige natuurschoon.
Lovink begaf zich onder leiding van onderwijzer Meijer ook op het pad van uitgeverij: de tweemaal per week verschijnende “Lochemse Courant”, zag het levenslicht. “L’histoire se repête” omdat ook nu het pand de uitgeverij van Boeije Jansen herbergt.
In 1882 werd mevrouw Meijer opnieuw weduwe en stond zij weer voor de opgave om een opvolger voor de boekhandel te vinden. De heer Scheen meldde zich, al lag deze stap - hij was apothekersassistent - niet erg voor de hand. Deze heer Scheen nam de heer B.G. Lovink in dienst, de uiteindelijke naamgever van de boekhandel.
De heer Scheen legde zich toe op het kranten-uitgeversvak en de heer Lovink nam vol passie de boekhandel onder zijn hoede. Lovink was ook enthousiast fotograaf en de winkel begon de door hem gemaakte foto’s als ansichtkaart te verkopen.
In die tijd, we spreken nu over de begin jaren 1900, wordt het pand aan de Markt volledig opnieuw gebouwd; dat pand staat nu nog fier overeind, al dreigde er ongeveer een eeuw later in 2007 instortingsgevaar bij de bouw van het aan de overzijde van de Poststeeg gelegen appartementengebouw: Brouwershof.
We lopen op de zaken vooruit, maar Boeije Jansen, de toenmalige eigenaar van de boekhandel moest noodgedwongen zijn woning en winkel met onmiddellijke ingang verlaten vanwege dat instortingsgevaar. Hij vond voor de winkel een tijdelijk onderkomen in het oude postkantoor aan de overzijde van de Markt. Toen de versteviging van zijn pand een feit was, kon hij met een gerust hart zijn boekhandel weer in gebruik nemen en de bovenwoning betrekken.
Boeije Jansen nam de winkel over van Lovink in 1981; hij was na een boekhandelsloopbaan in Zwolle in 1969 in Lochem neergestreken. Onder zijn leiding is de boekhandel geworden, tot wat het heden ten dage nog steeds is. Een knusse gezellige winkel met een enorme rijkdom aan boeken, die wat losjes op tafels gepresenteerd worden en waar je naar hartenlust kan grasduinen. De klant van Lovink wordt weleens betiteld als boekverslinder! En voor hem is dan ook de waarschuwing van John Wesley van toepassing: “Oppassen dat je hier niet zelf door boeken verslonden wordt”.
Die situatie bestaat nog steeds, al is de winkel in 2018 overgenomen door Stichting Boekhandel Lovink sinds 1846. Door die overname kon Boeije Jansen van zijn pensioen gaan genieten en zich vol passie richten op zijn activiteiten als uitgever van ‘Het Huis met de drie Gedichten’ en zijn andere liefhebberijen, zoals de klassieke muziek.
De Stichting ziet het als een uitdaging ervoor te zorgen dat de winkel blijft voortbestaan in de huidige tijd, waarin social media een grote rol spelen en de jeugd geprikkeld moet worden om een boek te lezen. Wij doen dat samen met een team boekverkopers, die u graag laten grasduinen, maar ook alle tijd nemen om u te adviseren op basis van uw wensen over wat u wilt lezen.
Bestuursleden Stichting Boekhandel Lovink sinds 1846:
Nico Groen
Fred Kagie
Marianne Been
Informatie grotendeels afkomstig uit de uitgave: Boekhandel Lovink sinds 1846, Boekverkopers aan de Markt te Lochem, een historische schets door Prof. Mr. H. Schuttevâer.
Deze schets is in 1996 verschenen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Lovink.