Team Lovink stelt zich graag aan u voor:

 

 

Marleen Struik

In 1988 ben ik geboren in Laren (Gld), waar ik samen met mijn ouders, zusje en oma opgroeide op de boerderij ‘Nijveld’ in het buurtschap Oolde. Tijdens mijn studie woonde ik in Amsterdam, maar ik miste toch de rust, de natuur en de gemoedelijkheid van het oosten en keerde na ruim 7 jaar weer terug naar mijn roots. Samen met mijn partner Frank woon ik op dit moment in Hengelo (Ov), maar begin volgend jaar kom ik weer wat dichter bij de boekhandel wonen, want dan verhuis ik samen met Frank naar Goor.

Ik studeerde Scandinavisch (hoofdvak Zweeds) en Engels aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 2013 mijn Master in Literary Studies. Ik heb in het verleden vijf jaar als kantoormedewerkster gewerkt bij Straw Blocks Systems, een bedrijf in strobouw, en twee jaar als verkoopmedewerkster bij The Read Shop in Warnsveld. Sinds november 2014 werk ik met veel plezier bij Lovink. Naast de verkoop doe ik ook de inkoop van boeken en aanverwante artikelen en de administratie. Mijn specialisatie is kinder- en jeugdboeken en op mijn blog "Marleensboeken.nl" plaats ik graag recensies.

In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door met mijn vriend en familie en vrienden; ik wandel en fiets veel, het liefst op mijn racefiets. Ik ben  gek van wielrennen en volg alle wielerwedstrijden op de voet. Ik kijk ook graag naar (misdaad)series en dan het liefst Scandinavische. Daarnaast ben ik gek op boeken en houd ik van verschillende genres, zoals literatuur, thrillers en historische romans. Favoriete schrijfster is Astrid Lindgren en haar boeken, zoals Pippi Langkous. Spaar de spotvogel van Harper Lee en Jane Eyre van Charlotte Brontë zijn ook favoriet. Andere lievelingsschrijvers zijn Roald Dahl met Matilda, Een kamer voor jezelf van Virginia Woolf, Anna Karenina van Leo Tolstoj, Sonny Boy van Annejet van der Zijl en Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Het mooiste wielerboek vind ik  Road to Valour, de biografie over Gino Bartali van Aili en Andres McConnon. Emily Dickinson en Merel Morre zijn mijn favoriete dichters.

 

 

Erna Wondergem

Mijn naam is Erna Wondergem. Ik ben geboren in Lochem aan de Bierstraat nummer 2, het voormalige raadhuis van onze gemeente. Omdat er geen tuin was stond mijn kinderwagen regelmatig in de tuin van tante Anne ten Broeke, die een kruidenierswinkel had aan de Achterstraat. Mijn vader (Pieter) had een kapsalon aan de Nieuwstad en mijn moeder (To) was directieassistente bij hotel Hof van Gelre aan de Nieuweweg. Mijn ouders leven niet meer en ik heb geen broers of zussen. Ik heb twee dochters, Jamilla (1994) en Esmeé. (1997) In de jaren tachtig heb ik mijn M.B.O. diploma KV/JV (zorg) gehaald, maar ik kon geen baan vinden. Zo kwam ik bij Ben en Joke Veldkamp terecht, zij hadden een platenzaak aan de Markt, waar nu Hans Makkink fotografie zit. Inmiddels was ik het huis uit en woonde ik boven de kledingzaak ‘Sally’ aan de Molenstraat waar nu ‘de Kassei’ zit.

Vanaf mijn kindertijd ben ik al gek op lezen en toen er een vacature vrijkwam bij boekhandel Lovink heb ik gesolliciteerd en mocht ik op gesprek komen. Dat gesprek vond plaats in het smalle kantoor achterin de winkel waar nu de reisboeken staan. Ik werd aangenomen en ben nooit meer weggegaan.  Dat was in 1987. Mijn werk in de boekhandel is parttime en zo kwam het dat ik er andere banen naast ging doen. Dat begon met mijn werk voor Sensire thuiszorg; al snel ruilde ik dat in voor een baan als correspondent bij de Stentor en later ging ik ook schrijven voor de Berkelbode. Toen dat stopte en mijn vader in 2010 overleed kwam ik bij uitvaartverzorging Holterman in dienst. Anton Holterman was bij mij thuis om dingen te regelen voor de uitvaart van mijn vader en ik dacht: ‘Hij zit hier nu toch, waarom wachten…’ en ik vroeg of hij misschien werk voor mij had. ‘Koop maar een zwarte broek en een witte blouse’, zei hij. En zo kwam het dat ik  twee maanden na mijn vaders dood aan het werk ging in het uitvaartcentrum als algemeen assistent. Dat heb ik negen jaar gedaan, totdat het uitvaartcentrum verkocht werd. Ik heb dat moeilijke werk met veel plezier gedaan. 

Na Holterman ben ik toch in de zorg terecht gekomen en werk ik nu met veel plezier als begeleider op landgoed de Lathmer in Wilp. Hier wonen mensen met een verstandelijke, en soms ook, een lichamelijke beperking. Ik ben flexwerker en kan het daardoor goed combineren met mijn werk bij Lovink. Ik houd van het contact dat ik met onze klanten heb en maak hen graag enthousiast over de boeken die ik lees. Ik lees veel literatuur maar ook non fictie. Van Maarten Biesheuvel tot Alice Hoffman. Realistische verhalen, maar ook boeken met een vleugje magie, daar houd ik ook van: zoals ‘Het onzichtbare leven van Addie Larue’, geschreven door V.E.Schwab. ‘Het achtste leven’ van Nino Haratischwili is een van mijn favoriete boeken.

 

 

Jan Vinck

 

Sinds juni 2021 werk ik drie dagen in de week bij Lovink en sta daarmee op de schouders van Lochemse giganten (Erna inbegrepen). Een vierde dag in de week ben ik actief in een ander deel van Gelderland, als één van de acht initiatiefnemers van de coöperatieve boekhandel De Toren van Bemmel.

Ik groeide op in de Randstad, met de stad als einder en de polder als realiteit. Best leuk voor een buitenspelend kind in de jaren 70 en 80, maar dodelijk saai voor de tiener en volwassene. De wijde wereld trok al snel, aangespoord door de studie culturele antropologie en mijn grote liefde, die op diverse plekken gewilde sporen voor mij achterliet: in hippe stadsbuurten, in kloosters en woestijnen, en tussen wilde dieren.

Maar bleek de passage van A naar B in de fysieke wereld een stap te ver, dan ontvouwde de literatuur zich als een geweldig alternatief. Boeken bleken alles te bevatten wat een jonge twintiger nodig had: ideeën en mogelijkheden, verbeelding en avontuur, liefde en compassie. Met daarnaast voldoende chaos, rafelranden en dubbelzinnigheid om een eigen kijk op het leven te ontwikkelen. De schrijvers die ik toen las en die mij inspireerden (Baldwin, Böll, Bukowski, Kafka, King, Steinbeck, Woolf) zijn mij nog steeds dierbaar.

Vanaf 2000 vond ik mijn professionele niche tussen de boeken. Ik werkte bij Athenaeum Boekhandel op 't Spui in Amsterdam en schreef artikelen over literatuur en schrijvers voor bladen zoals Boekblad, ZAM Magazine en The Big Issue Kaapstad. Na een lang verblijf in Zuid-Afrika bleek terugkeren in Amsterdam een desillusie en verkoos ik met partner en kat het oosten van het land. Op zoek naar meer ruimte, meer groen en meer vriendelijkheid. Was het toeval dat de Achterhoek nu aan mijn deur klopte?

Als lezer kan ik me op veel verheugen, waarbij één constante opvalt: Engelstalige fictie. Soms is er een Italiaans, Zuid-Afrikaans of Nederlands intermezzo, maar geef mij Utopia Avenue (David Mitchell), Later (Stephen King), Station eleven (Emily St. John Mandel) of The mirror & the light (Hilary Mantel) en het is evident dat woorden en werelden in hun perfecte groef vallen. Met de juiste achtergrondmuziek (Billy Holliday, Nina Simone, Chet Baker, Gregory Porter, Linda Ronstadt of Otis Redding) en de kat spinnend op schoot, is eenvoudig geluk voor mij zomaar binnen handbereik gekomen.

 

 

Jeanet Moorman

In 1968 ben ik geboren in Harkstede. Op mijn 2e zijn we verhuisd naar Dieren, waar ik ben opgegroeid Daarna heb ik op vele plekken door het land en ook in Amerika gewoond. Nu woon ik sinds 2011 in Laren Gld., met mijn vriend en onze zoon. We wonen er met erg veel plezier in het buitengebied en genieten elke dag van de prachtige omgeving en de reeën en hazen die rond ons huis huppelen.

Ik ben op diverse plekken werkzaam geweest, als secretaresse/receptioniste. Daarna heb ik op een asielzoekerscentrum gewerkt en ben ik bij de politie terecht gekomen. Hier heb ik diverse functies gehad; de leukste daarvan was bij het Milieuhandhavingsteam. Daarna zijn we verhuisd, werd onze zoon geboren en ben ik een tijd “thuisblijf” moeder geweest. Toen ik zag dat ze bij de Bruna in Lochem iemand zochten, heb ik gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Ik heb er tot de sluiting met erg veel plezier gewerkt. Daarna heb ik een jaar bij The Readshop in Warnsveld gewerkt, om vervolgens in oktober 2020 bij Lovink terecht te komen, waar ik nu met erg veel plezier werk en  onder andere de verkoop, inkoop en alle andere voorkomende werkzaamheden doe.

Boeken hebben altijd mijn passie gehad, ik lees (bijna) alle genres.  Sinds 2018 ben ik lid van Hebban, de grootste online Boekenclub van Nederland en Vlaanderen. Daar coördineer ik regelmatig leesclubs, geef ik boekentips en plaats ik artikelen voor het Thrillercafé en de Luisterboekhoek. Ook jureer ik daar verhalenwedstrijden en thrillers of inzendingen van debutanten. Op mijn Instagram account: ”Jeanets boekenwereld” plaats ik elke dag iets over boeken, die ik gelezen heb of wil lezen of andere wetenswaardigheden.

Ook ben ik graag in de natuur, ik ben nl. lid van diverse natuurverenigingen waaronder het IVN, (Instituut voor natuur en milieueducatie en duurzaamheid) waar ik natuurgids ben en diverse activiteiten  organiseer.  Daarnaast zet Ik me in voor de steenuil bij de Vogelwerkgroep N. en Midden Achterhoek en de NBV (Nederlandse Bijen Vereniging) Lochem  waar ik momenteel voorzitter van ben.  

 

 

Martine Evers

Op de foto zie je mij met een boek van Patrick Modiano; een Franse auteur, van wie ik veel boeken  heb gelezen. Niet alleen zijn schrijfstijl, maar ook het feit dat zijn boeken zich afspelen in de grote stad (Parijs) spreekt mij aan. In 1984 ben ik geboren in Winterswijk, maar ik ben opgegroeid in Ruurlo; op mijn 18e vertrok ik voor mijn studie Romaanse Talen en Culturen (met als hoofdtaal Spaans) naar Groningen. Dit was toen in mijn ogen al een grote stad!


Tijdens mijn studie had ik zeeën van tijd om te lezen. Verplichte Spaanstalige klassiekers, maar bijvoorbeeld ook de boeken van Carlos Ruiz Zafón, en Ildefonso Falcones. Net als Patrick Modiano situeren deze auteurs hun verhaal in grote steden; hier houd ik van in een boek. Dit doet me ook denken aan het boek dat ik zeer recent heb gelezen: Het onzichtbare leven van Addie Larue van Victoria Schwab. Deze titel staat hoog in mijn rijtje favoriete boeken en speelt zich onder andere af in New York.


Na mijn studie ben ik bij Noordhoff Uitgevers beland, hier heb ik onder andere in een auteursteam gezeten en op de marketingafdeling gewerkt; zo kreeg ik een erg interessant kijkje in de keuken van één van de grootste educatieve uitgevers van het land. Mijn baan bij een inburgeringsschool in de stad Utrecht (net weer iets groter dan Groningen), als trajectbegeleider en projectleider van de uitgeverij van deze inburgeringsschool, zorgde voor een interesse in de boeken van bijvoorbeeld Rodaan Al Galidi, Murat Isik en Sinan Çankaya.


In 2019 ben ik gestopt met deze baan, en ben ik op reis gegaan naar Zuid-Amerika. Nu het over dit continent gaat moet ik even noemen dat ik met veel plezier verschillende boeken van Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, en Isabel Allende heb gelezen. Hun landen van herkomst (Colombia, Peru en Chili) heb ik ook bezocht tijdens mijn reis. Een boekentip over een verhaal dat zich afspeelt in Buenos Aires hoor ik overigens graag; in deze fantastische stad heb ik bijna een maand doorgebracht maar een roman over deze stad heb ik (voor zover ik me kan herinneren) nog nooit gelezen.


In 2020 ben ik voor de liefde van Utrecht naar Lochem verhuisd, gestart met werken bij Lovink èn weer begonnen aan een studie: “de Pabo”. Deze combinatie bevalt me erg goed. Heerlijk om in deze fijne, mooie boekenwinkel te mogen werken en daarnaast bezig te zijn met mijn studie. Om mijn toekomstige leerlingen goede boekentips te kunnen geven heb ik als voornemen me meer te verdiepen in jeugdliteratuur. Dit zal in de komende tijd worden gemengd met prentenboeken, want mijn vriend en ik verwachten begin september ons eerste kindje. 

Lotte van der Sluijs

"Mijn naam is Lotte en ik ben zeventien jaar. Van kinds af aan ben ik omringd geweest door boeken en schreef ik ook mijn eigen verhalen. Op mijn 3e schreef ik al mijn eigen verhaaltjes met hulp van mijn moeder. Zij liet de letters zien en ik schreef ze over, en zo vulde ik notitieboekjes vol. 
Later wil ik heel graag literatuurwetenschap studeren, en werken bij een uitgeverij of misschien mijn eigen verhalen schrijven en illustreren. Zelf lees ik op dit moment het liefst young adult, omdat ik me het best kan inleven in de karakters op dit moment van mijn leven.
Ik ben op zaterdagen tussen de boeken van Lovink te vinden! Ik heb het erg naar mijn zin daar!"

 

 

 

Eke Mannink

 

"Dagdromen heb ik altijd veel gedaan en een constante daarin was: werken in een boekwinkel. Veel dromen zijn inmiddels uitgekomen. Zo ben ik moeder geworden, dichter en schrijf ik boeken in opdracht, In 2018 publiceerde ik mijn roman Zo stroom ik van je over. Sinds kort is ook de boekwinkelfantasie werkelijkheid: vanaf augustus vervang ik Martine tijdens haar zwangerschapsverlof. Voor mij is het een unieke kans om de hele dag omringd te worden door boeken. Om nieuwe titels te ontdekken en te ervaren hoe de rol van lezen en literatuur in het leven van anderen vorm krijgt.

 

Tien jaar geleden zette ik hier voor het eerst een voet over de drempel. Op slag verliefd, dat was ik. Op de sfeer, op de vrolijke chaos, op het dikke tapijt en de in mijn beleving destijds altijd brandende kachel. Als stadsdichter van Zutphen kwam ik het jaar daarop met twee bundels onder de arm binnen. Terwijl de meeste boekhandelaren debuterende dichtertjes fijntjes laten weten dat poëzie 'het stiefkindje van de boekhandel' is, nam Boeije Jansen - destijds de eigenaar - zonder veel omhaal van woorden de bundels aan, inspecteerde ze grondig, las wat, knikte, fronste, kuchte, keek een tijdje later van de bladzijden op en zei: 'Je kunt bij ons liggen.' Niet dat hij er veel van verkocht, maar daar ging het niet om. Deze man houdt van gedichten, dat wist ik zeker. En hij neemt ze serieus.

 

Als kind omringde ik me al graag met letters, met taal, met woorden. De dichters Hans Andreus, Annie M.G. Schmidt en Piet Paaltjens verslond ik. Op de middelbare school kwamen daar de anderstalige literatuur bij. Rainer Maria Rilkes Herbsttag sloeg me uit het lood en Paroles van Jaqques Prévert maakte dat ik meer en meer en meer wilde.

 

Tijdens mijn studie Nederlands kon ik deze liefde verdiepen. Ik studeerde af op de ontvangst van het Frans existentialisme in ons land. Daarna volgde ik de postdoctorale opleiding voor journalistiek aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en werkte ik zo'n twintig jaar voor KRO-radio als documentairemaker, verslaggever en redacteur. Toen werd het tijd om te gaan schrijven. Dat doe ik tot op de dag van vandaag. Net als een ramen-tentje runnen met mijn geliefde in Zutphen. Dingen met mijn kinderen, vrienden en lief ondernemen. Het Zutphens dichtersgilde helpen uitbouwen. En boeken verkopen. In Lovink.''

 

 

 

pro-mbooks2 : libris