Over de Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisprijs.nl

 

Jury en data 2021

De jury voor de 28ste Libris Literatuur Prijs is aan het werk gegaan onder voorzitterschap van Lilianne Ploumen, PVDA-lijsttrekker, woordvoerder Buitenlandse Zaken, Curatieve Zorg en oprichter steunfonds SheDecides. Zij maakt in mei 2021 tijdens het traditionele galadiner in Amsterdam bekend welke roman de opvolger wordt van Uit het leven van een hond van Sander Kollaard.

De jury bestaat verder uit:

  • Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad;
  • Johan Fretz, auteur;
  • Maarten Moll, auteur en literair recensent van Het Parool;
  • Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent.


Data Libris Literatuur Prijs 2021

Bekendmaking longlist: 1 februari 2021

Bekendmaking shortlist: 1 maart 2021

Bekendmaking winnaar: 10 mei 2021. Tijdens een galadiner in Amsterdam*. Dat is live te zien in Nieuwsuur.
*
onder voorbehoud.

pro-mbookslibr1 : libris