Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes.

Nee! zei Konijn

Marjoke Henrichs

€ 15,99

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik niet altijd zo braaf ben. Sterker nog, brave mensen zijn vaak oersaai. Ze zeggen op alles ja en gaan er nooit eens tegenin. Geeuw! Dan heb ik liever zo iemand als Konijn. Hij zegt ‘Nee!’ en besluit lekker zelf wat hij doet. Want een eigenwijs konijn weet zelf wel wat die wil.
‘Ik sta niet op.’ Maar daar hangen zijn lievelingskleren. ‘Ik wil niet ontbijten.’ Maar die wortels zien er wel heel lekker uit. ‘Ik wil niet buitenspelen.’ Maar dan kan hij wel zijn blauwe laarsjes aantrekken. Op alles wat moeder voorstelt, is zijn antwoord nee. Maar stiekem weet ze eigenlijk best wel goed wat Konijn leuk en lekker vindt. Toch is er één ding waar hij nooit ‘Nee!’ op zal zeggen, want dat is het allerleukste en allerfijnste wat er bestaat. Wat dat is? Dat moet je zelf ontdekken, want dat ga ik niet verklappen. Echt niet? NEE! .
‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes. Een heerlijk boek om samen met je kind te lezen en na afloop nog even dat allerleukste en allerfijnste samen doen. Want daar zegt geen enkel kind nee tegen.

Dit belooft het begin van een geweldige serie te worden, waarin nog van alles kan gebeuren.

Meneer Sleutelbeen en de wonderlijke Wauw

Guy Bass

€ 15,99

De categorie 7+ wordt weer verwend met een ijzersterke titel. Meneer Sleutelbeen is avontuurlijk, grappig en heel erg mooi geïllustreerd. Een boek dat je heel makkelijk in één keer helemaal uitleest. Ik heb het in ieder geval met een hele grote glimlach achter elkaar doorgelezen.
Ben Bunsen heeft helemaal geen vrienden. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Wauw is zijn allerbeste en allerenigste vriend. Maar Wauw is ook een fantasievriend, en bestaat dus alleen in Ben’s gedachten. Wanneer Ben jarig is, worden alle kinderen uit zijn klas uitgenodigd. Als niemand op komt dagen, rent Ben doodongelukkig naar de dichtbij gelegen zee. Hier wenst hij vuriger dan ooit dat zijn vriendje Wauw echt wordt. Maar zoals dat met wensen gaat, je weet maar nooit wat daar van komt. Want ineens staat Wauw voor hem in levende lijve.
‘ Natuurlijk is dit allemaal heel vreemd, maar het wordt nog gekker. Want als er een skelet, genaamd meneer Sleutelbeen en met tien sleutels in plaats van vingers, achter je aan zit, dan wordt het toch wel een beetje raar. Meneer Sleutelbeen moet gevaarlijke tot leven gekomen fantasievrienden opsporen en uit de weg ruimen. En Wauw is volgens hem heel gevaarlijk. Maar Ben is dat helemaal niet met hem eens. Als er ineens een paar vergeten ‘vrienden’ uit het verleden opduiken, dan loopt alles snel uit de hand. Misschien had meneer Sleutelbeen niet helemaal ongelijk en blijkt een werkelijk geworden fantasievriend toch gevaarlijker dan gedacht. Maar soms komt dat gevaar uit een heel andere hoek.
Dit is een heerlijk boek vol met allerlei bijzondere figuren, gekke situaties en lekker veel puinhoop. De illustraties maken het allemaal nog leuker. Dit belooft het begin van een geweldige serie te worden, waarin nog van alles kan gebeuren..

Het is dan ook een mooi boek voor kinderen, die op het punt staan om de puberjaren in te gaan.

Smile

Raina Telgemeier

€ 15,99

Mijn eerste kennismaking met deze schrijfster was middels het vorig jaar verschenen ‘Spoken’. Hoewel de omslag niet zo aantrekkelijk was, bleek de inhoud geweldig te zijn. Gelukkig is er nu een tweede boek van haar op de Nederlandse markt verschenen. Opnieuw wordt mij duidelijk waarom zij één van de allergrootste namen is op het gebied van de graphic novel voor de jeugd.
Raina staat op het punt om een beugel te krijgen. Ze ziet er enorm tegenop. Maar tot overmaat van ramp valt ze en verliest ze haar voorste tanden. Dat is het begin van een lang proces, waarin de tandarts er alles aan doet om haar gebit weer in orde te maken.
We volgen Raina gedurende haar laatste jaren op de lagere school en haar middelbare schooljaren. Haar eerste oorbellen, haar eerste verliefdheid, haar eerste schoolfeest, een gewoon leven van een gewone tiener. Behalve, dat haar tanden nog steeds niet goed zitten. .
I Ook leert ze wie haar echte vrienden zijn. Want hoe goed is een vriendschap als je niet gewoon jezelf mag zijn? Als je vrienden voortdurend bezig zijn om je neer te halen? Misschien is het dan beter om andere vrienden te zoeken. Vrienden die jou waarderen om wie je bent en je stimuleren om je talenten te ontplooien. ‘Smile’ is het verhaal van de schrijfster zelf. Het is geen verhaal vol avontuur en fantasie. Het is een alledaags verhaal, maar soms is alledaags al spannend en avontuurlijk genoeg. Verwacht ook geen kinderachtig verhaal, want ondanks dat het in stripvorm geschreven is, zit het vol met serieuze thema’s. Het is dan ook een mooi boek voor kinderen, die op het punt staan om de puberjaren in te gaan. .

 

Een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.

Meerminnen verdrinken niet

Saskia Maaskant

€ 15,99

Dit boek stond al langere tijd op mijn lijstje van boeken die ik persé wil lezen. Een stukje Zeeuwse geschiedenis en iets met zee en zeemeerminnen. Genoeg om mij nieuwsgierig te maken. En wat een dijk van een boek blijkt het te zijn. Ondanks dat het iets langer uit is, moet ik hier een tip van de maand van maken. Minder verdient dit boek gewoon niet.

Het verhaal speelt zich af in Bruinisse, waar ooit de grootste mosselvissersvloot lag. De ouderloze Janna verhuist van Rotterdam naar dit vissersdorp, waar haar oom woont. Haar ogen hebben de kleur van een storm op zee en regelmatig heeft zij dagdromen waarin zij als zeemeermin getuige is van de vernietiging van de vloot. Haar tante lijkt in eerste instantie niets van Janna te moeten hebben. Ze gaat nooit het huis uit en iets uit het verleden heeft haar getraumatiseerd. Maar al snel ontdekt Janna, dat haar tante en de stugge inwoners van Bruinisse heel wat warmer zijn dan ze aan de buitenkant laten zien. .

Wanneer ze stiekem meevaart op het schip van haar oom, leert ze enorm veel over het vissersbestaan. Het is een hard leven, maar met heel veel mooie kanten. Vanaf dan is Janna werkelijk thuisgekomen in Bruinisse. Maar toch droomt ze nog steeds over de zeemeermin en de storm. Het is alsof er een grote ramp staat te wachten. Is het slechts fantasie of de voorbode van iets groots? .

‘Meerminnen verdrinken niet’ is een oester waar een flinke parel in blijkt te zitten. Een stukje Nederland dat grotendeels verdwenen is, komt op nuchter sentimentele wijze weer tot leven. Een vergelijking met de geweldige Clara-trilogie van Fisscher/Feller is snel gemaakt, maar het roept bij mij ook de sfeer van Maarten ‘t Hart op. Kortom, een zeer bijzonder jeugdboek dat veel gelezen mag worden.

 

 

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 37

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,95

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr2 : libris