Over de Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Felix Meritis Amsterdam. De bekendmaking is ook live bij Nieuwsuur op NPO2. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisprijs.nl

 

Jury en data 2023

De jury voor de 30ste Libris Literatuur Prijs is aan het werk gegaan onder voorzitterschap van Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Zij maakt op 8 mei 2023 bekend welke roman de opvolger wordt van Wormmaan van Mariken Heitman.

De jury bestaat verder uit:

  • Yannick Dangre, schrijver en dichter
  • Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver
  • Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist
  • Lies Schut, literair recensent De Telegraaf


Data Libris Literatuur Prijs 2023

Bekendmaking longlist: 30 januari 2023

Bekendmaking shortlist: 6 maart 2023

Bekendmaking winnaar: 8 mei 2023 

pro-mbooks3 : libris