Bekroonde boeken

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (de Correspondent) heeft de NS Publieksprijs 2020 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2020. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in talkshow M op NPO 1.

Meer informatie

Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuur Prijs gewonnen voor zijn roman ‘Zwarte schuur’. De voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, Winnie Sorgdrager maakte dit zojuist bekend via een live-uitzending op Youtube. Uit het juryrapport: ’Zwarte schuur’ is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.

Meer informatie

Yvette van Boven wint met het boek Home Made Basics het Gouden Kookboek 2020. De vakjury noemde het Een XL comfortfood boek waar je niet op uitgekeken zult zijn.

Meer informatie

Zojuist is de Nobelprize Literature 2020 uitgereikt aan de Amerikaanse dichter Louise Glück. Sinds haar debuut uit 1968 gold ze al snel als een van de meest prominente dichters in de Amerikaanse hedendaagse literatuur.

Meer informatie

Judith Fanto heeft de Hebban Debuutprijs 2020 ontvangen voor ‘Viktor’. De historische roman verscheen afgelopen maart bij uitgeverij Ambo|Anthos.

Meer informatie

Marieke Lucas Rijneveld heeft de prestigieuze International Booker Prize gewonnen met de debuutroman The Discomfort of Evening, de Engelse vertaling van haar debuutroman De avond is ongemak. Op 5 november 2020 verschijnt haar nieuwe boek: Mijn lieve gunsteling.

Meer informatie

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 is vandaag bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Meer informatie

Sander Kollaard heeft de Libris Literatuurprijs 2020 gewonnen voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’! De jury, onder leiding van Ionica Smeets, bekroont ‘Uit het leven van een hond’ met de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury noemt ‘Uit het leven van een hond’ een opmerkelijke roman over een onopmerkelijke figuur. ‘De jury heeft unaniem gekozen voor een roman die ons liet nadenken over wat is de waarde van een mensenleven, een roman als les in de levenskunst, een roman die ons schokken van herkenning bezorgde en ontzettend veel leesplezier.’ aldus jurylid Bo van Houwelingen.

Meer informatie

Via de website van het Algemeen Dagblad is de winnaar van de Gouden Strop "Russisch voor beginners" van Dominique Biebau, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek bekend gemaakt. De winnaar van de Schaduwprijs is "Het tuinfeest" van Bettie Elias voor het beste debuut.

Meer informatie