Recept: Runder-entrecote met harissa, paprika en citroensaus

Dit is een fantastisch gerecht om voor vrienden te maken, als u het prettig vindt om te weten dat vrijwel al het werk gedaan kan worden voordat iedereen binnenkomt. U kunt de paprikasaus een dag van tevoren maken. U kunt het vlees de dag van tevoren marineren, en het ook nog aanbakken. Bewaar alles afzonderlijk in de koelkast en breng het voor het serveren of koken weer op kamertemperatuur, dan kan de maaltijd zodra het fornuis is aangestoken binnen 15 minuten op tafel staan. De entrecote is erg lekker met de Ovenfrites met oregano en feta en een knapperige groene salade.

 

Voor vier personen

2 runder- entrecotes, vet verwijderd (600 g)

1½ theel. rozenharissa (23 g) (of 50% meer of minder, afhankelijk van de soort)

2 grote rode of gele paprika’s (400 g)

2 eetl. olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 blik van 400 g tomatenblokjes

½ theel. chilivlokken

¼ theel. paprikapoeder

1 kleine ingemaakte

citroen, pitten verwijderd, schil en vruchtvlees grofgehakt (25 g)

10 g peterselie, grofgesneden, plus extra voor erbij

1 citroen, in vieren, voor erbij

zeezoutvlokken en zwarte peper

 

  1. Leg het rundvlees in een kom en voeg de harissa, ½ theelepel zoutvlokken en wat zwarte peper toe. Wrijf het vlees in met de harissa en laat het minstens 1 uur (of eventueel een nacht in de koelkast) marineren. Als u in de koelkast marineert, laat u het vlees voor u het bakt weer op kamertemperatuur komen.

 

  1. Verhit voor de saus de ovengrill op de hoogste stand en rooster de paprika’s 20-25 minuten, keer ze tweemaal tot ze rondom geblakerd zijn. Leg de paprika’s in een kom, dek deze af met plasticfolie en pel de paprika’s als ze voldoende zijn afgekoeld; snijd ze in lange, smalle repen. Gooi het vel en de pitten weg.

 

  1. Giet de olijfolie in een middelgrote koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de knoflook toe, laat hem circa 1 minuut smoren en doe de tomaten, chilivlokken, paprikapoeder, ½ theelepel zoutvlokken en wat zwarte peper erbij. Verwarm alles en laat het 7 minuten zachtjes sudderen; voeg de paprikarepen, de ingemaakte citroen en de peterselie toe. Laat de saus nog 7 minuten sudderen tot hij dikker, maar nog steeds vloeibaar is. Zet hem opzij om tot kamertemperatuur af te koelen.

 

  1. Zet een koekenpan op hoog vuur. Leg als de pan goed heet is de entrecotes erin en gril ze 4-5 minuten; keer ze halverwege om tot het vlees aan beide kanten gekaramelliseerd is. Haal het uit de pan, bestrooi het met een flinke snuf zout en laat het 10 minuten rusten.

 

  1. Serveer het vlees warm of op kamertemperatuur, in 1 cm dikke plakken gesneden, met de saus erover of ernaast. Bestrooi met peterselie en geef er een partje citroen bij.
pro-mbookslibr1 : libris