Recepten

Recept: Zachtbruine pavlova


Voor 1 pavlova (ongeveer 8 personen)

Pavlova is een pleaser, dus een goeie toet voor uw kerstdiner. Feitelijk is hij ook niet moeilijk. Gebruik 55 gram suiker per eiwit. Voeg iets maizena en azijn toe voor een mooie zachte kern en krokante buitenkant. In poedersuiker zit óók maizena, dit houdt het schuim dan ook netjes stijf. Open de oven tijdens het bakken gewoon niet. Kijk door het raampje.

Een pavlova barst; dat hoort, dus eigenlijk kán hij niet mislukken. U kunt hem ook nog eens een dag van tevoren maken. Bewaar hem dan alleen niet in de koelkast, maar laat hem in de oven staan. Schuim houdt niet van condens.

Fijne Kerst!

5 eiwitten
1 eetl. maizena
1 kleine eetl. azijn
snuf zout
125 gram poedersuiker
150 gram bruine suiker

en verder
125 ml slagroom, geklopt
300 gram zure room
scheutje (koffie)likeur of brandy (optioneel
c.a. 700 gram stoofpeertjes, rood fruit of banaan
90 gram gesmolten chocolade of poedersuiker

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone kom. Voeg al kloppend de maizena, azijn en het zout toe.
Meng de suikers. Doe als het eiwit stijf is lepel voor lepel de suiker erbij, het volgende hapje pas als het vorige helemaal is opgenomen. Klop door tot het mengsel stijf en glanzend is.

Spatel een grote cirkel op de met bakpapier beklede bakplaat, lekker royaal en hoog. Maak met de achterkant van een eetlepel mooie krullen langs de zijkanten.

Bak de pavlova 10 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 100 °C en bak hem nog ruim 1 uur. Draai de oven uit en laat hem zeker 2 uur drogen.

Vul hem met een mengsel van geklopte slagroom en zure room, daar kunt u nog een scheutje drank door roeren. Verdeel fruit erover en misschien wel gesmolten chocolade in slierten of bestrooi met poedersuiker.

pro-mbookslibr3 : libris