-
Recepten
- Non-fictie
- Actuele kookboeken
- Kerstmenu
- Voorgerecht
Voorgerecht
Recept: Gekaramelliseerde worteltjes op puree van bloemkool met een crumble van kaas
Voorgerecht
1 kleine bloemkool
10 wortels
150 g paneer (zie tip)
3 lente uitjes
handvol pijnboompitten (20 gr)
Voor de saus:
2 eetlepels honing
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels olijfolie
sap van 1/2 citroen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kook de wortels een 3-tal minuten in water met wat zout of tot ze beetgaar zijn. Maak intussen het sausje: meng de honing, sojasaus, olijfolie en het citroensap. Kruid enkel met zwarte peper (sojasaus gebruik je ter vervanging van zout).
Giet het water van de wortels af, schik ze in een ovenschaal (waar ze net inpassen) en giet de saus erover. Zet 30 tot 40 minuten in de oven. Draai de wortels af en toe om. Check regelmatig op het einde van de gaartijd of ze niet verbranden. Ze moeten mooi bruin zijn en de saus een beetje stroperig.
Snijd de bloemkool in stukken en kook gaar. Giet het water af en zet de pan weer op het vuur. Giet er flink wat olijfolie bij, kruid met peper en zout en roerbak de bloemkool een paar minuten. Stamp tot een puree.
Snijd de lente-uitjes fijn en de paneer in kleine blokjes. Giet wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en doe er de paneer, de lente-ui en de pijnboompitten in. Bak tot de kaas en de pijnboompitten lichtbruin worden. Kruid met peper.
Schep de bloemkoolpuree op de borden en wrijf mooi uit met de bolle kant van een lepel. Schik de wortels erop en werk af met de crumble van kaas. Werk af met de overgebleven saus van de worteltjes.
Tip: Paneer
Paneer is een jonge stevige kaas gemaakt van koemelk, vooral bekend uit de Indiase keuken. Paneer heeft een hoog eiwitgehalte en bevat weinig vet en zout. Je kunt de kaas vergelijken met halloumi, maar hij is minder taai en minder zout. Je kunt hem dus ook bakken. Meestal wordt paneer in kleine blokjes gesneden en verwerkt in curry’s. Je vindt paneer gewoon in de supermarkt.