Recepten

Recept: Pompoensoep met champignons en feta

 Voor 2 personen

 Voorgerecht

 Werktijd 20 minuten en

 1 uur en 20 minuten gaartijd

 1 seizoenspompoen (700 g)
 2 witte uien
 2 knoflookteentjes
 4 takjes tijm
 2 eetlepels witte miso (optioneel, zie tip)
 200 g bruine champignons
 30 g pompoenpitten
 100 g feta

 

 Verwarm de oven voor op 180°C.

 Halveer de pompoen en verwijder de pitten met een lepel. Leg de pompoenhelften in een   ovenschaal. Leg de hele knoflookteentjes in de pompoen, samen met de takjes tijm. Kruid   met peper en zout en giet er wat olijfolie over. Zet 1 uur in de oven of tot de pompoen       helemaal zacht is. Snijd de uien in kwarten en leg ze de laatste 20 minuten bij de   pompoen in de oven.

Haal de ovenschaal uit de oven als alles gaar is. Lepel het vruchtvlees uit de pompoen en doe het in een diepe pan. Voeg er de uien, de knoflook en de tijmblaadjes bij (niet de takjes). Giet er 0,75 liter water bij en mix met een staafmixer. Proef en kruid bij indien nodig. Zet de soep op het vuur, maar laat ze niet meer koken. Los de miso op in een glas met een paar eetlepels soep en voeg dit toe aan de rest van de soep (zie tip).

Snijd de champignons in plakjes en bak ze gaar in olijfolie. Kruid met peper en zout. Voeg de laatste 3 minuten de pompoenpitten toe. Verdeel de soep over de borden, schik de champignons en de pompoenpitten in het midden en brokkel er de feta over.

Tip: Miso
Miso geeft een extra dimensie aan je pompoensoep, maar is niet essentieel. Miso wordt omschreven als de vijfde smaak, umami, een typische smaak die je terugvindt in gefermenteerde producten zoals kaas. Wil je ten volle genieten van de voordelen van de fermentatie, laat miso dan niet meekoken, want dan sterven de levende bacteriën. Laat de soep eerst even afkoelen en voeg dan pas de miso toe.

Tip: Winterversie
Dit boek is geen seizoensgebonden boek; laat je leiden door de seizoenen. Kies in de winter voor winterpompoen met heerlijke wilde paddenstoelen zoals cantharellen en trompettes de la mort. In de zomer eten wij deze soep vaak koud, als een soort gazpacho.

pro-mbookslibr1 : libris