Archief Libris Literatuur Prijs 2013

Libris Geschiedenis Prijs 2013 is voor De boerenoorlog van Martin Bossenbroek

De boerenoorlog

Martin Bossenbroek

€ 24,95

Uit het juryrapport:

Martin Bossenbroek koos voor zijn geschiedenis van de Boerenoorlog (1898 - 1901) drie verschillende hoofdpersonen : een Brit, een Nederlander en een Zuid - Afrikaanse boer. Deze compositorische vondst heeft hij consequent volgehouden. Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau e n in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid - Afrika. Zo helpt het boek om huidige veranderingen en gevoeligheden te begrijpen. Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt De Boerenoorlog bijna een epos.

De shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2013

21-09-2013 De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013 is vandaag bekend gemaakt in de Volkskrant en via librisgeschiedenisprijs.nl. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Uit een lijst van tien nominaties heeft de jury onderstaande vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013. De Libris Geschiedenis Prijs 2013 wordt op 20 oktober uitgereikt door juryvoorzitter Nout Wellink.

 

Over de Libris Geschiedenis Prijs

LPG-logo _cmyk _LBRS

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden voor de winnaar, de nominaties ontvangen een bedrag van € 1500,-. Libris sponsort de prijs sinds 2010.

Alle informatie over de Libris Geschiedenis Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: librisgeschiedenisprijs.nl

Andere websites gerelateerd aan de Maand van de Geschiedenis die elke jaar in oktober plaatsvindt:

nachtvandegeschiedenis.nl

maandvandegeschiedenis.nl

Data 2013

Bekendmaking longlist: 6 juli

Bekendmaking shortlist: 21 september

Bekendmaking winnaar: 20 oktober

De jury in 2013

Juryvoorzitter van de Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar Nout Wellink, tot 2011 president van De Nederlandsche Bank en nu commissaris bij de Bank of China. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit drie vaste juryleden. Daarnaast nemen ieder jaar twee toonaangevende historici deel. Ook de juryvoorzitter wisselt ieder jaar.

De jury bestaat verder uit:
- Carla Boos, voormalig eindredacteur NTR-televisie
- Martine Gosselink hoofd afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum  Amsterdam
- Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit van Leiden
- Piet de Rooy, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
- Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant
- Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad
- Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur Nederlands Openluchtmuseum

pro-mbooks2 : libris